Dragony – Viribus Unitis

Facebookrssmail

De band Dragony was tot niet heel lang geleden een beetje een ondergrondse parel. Vele fans van het genre power metal hadden al wel eens van ze gehoord of waren al een tijd bekend met hun muziek. Met dit nieuwe ‘Virbibus Unitis’ brengt de band hun eerste album op een groot label uit. Dragony heeft namelijk getekend bij niemand minder dan Napalm Records. Fans vanaf het eerste uur hopen dat ze niet hun eigen sound verliezen en dat ze dicht bij zichzelf blijven. Zal het ze lukken om dat op een ander label ook te brengen? 

Dragony is een Oostenrijkse band die is opgericht in 2007 te Wenen. Het is niet louter power metal wat de groep maakt. Het bevat namelijk ook heel veel invloeden uit de hoek van de symfonische rock. Waarmee is hun muziek dan een beetje te vergelijken? Tja, ik zou het een mix willen noemen tussen bands als Beast In Black, Battle Beast en zeker in sommige refreinen hoor je invloeden van Nightwish, het Floor Jansen tijdperk. Voor de band Dragony heette was de naam veel langer. Een slimme keuze dus om eerdere naam The Dragonslayer Project in te korten.  

Naar eigen zeggen wilde ze met dit album terug naar een rockopera concept. Dat wat het debuutalbum ‘Legends’ ook was. Over het thema van het nieuwe album zegt zanger Siegfried Samer het volgende: “And even though we are taking a bit of a creative approach with the source material, the concept story of the album is deeply intertwined with the history of Austria and in particular with the end of the Habsburg monarchy, which is often romanticized in Austria and ingrained in our collective consciousness.”  

Het album staat vol galopperende ritmes en bombastische refreinen. Als je daarbij dan ook nog snelle solo’s en een redelijk hoge zang op de plaat hebt staan dan kun je duidelijk spreken van een heus power metal album. Het tikt alle boxen aan die bij de meeste bands in dit genre ook aantikken. In het soort metal wat deze mannen maken is het tegenwoordig vrij lastig om er echt uit te springen. Door de invloeden die ze meebrengen uit de symfonische hoek en de melodieën is Dragony wel degelijk een band dat een grote naam zou kunnen worden.  

Met nummers als ‘Gods Of War’ laten ze zien dat ze power pareltjes kunnen brengen. Net als het gros van de plaat weet deze band je in te pakken met de mix van de krachtige, meezingbare refreinen en de ritmes die daar omheen zitten. Ook ‘Love You To Death’ is hiervan een goed voorbeeld. In het nummer ‘Battle Royale’ wat de langste is, zit er zelfs een stukje opera in verwerkt, wat dit nummer tot een van de beste op de plaat maakt.  

‘Viribus Unitis’ is een van de betere power metal platen die ik heb gehoord de laatste tijd. Het brengt wat unieks en toch is het o zo herkenbaar. Voor de liefhebbers van de bombastische  powermetal is dit album van Dragony een must hear. De groep is niet voor niets opgemerkt door het grote Napalm Records. Ga dit luisteren! (90/100) (Napalm Records) 

Tracklist

 1. On the Blue Danube
 2. Gods of War
 3. Love You to Death
 4. Magic
 5. Darkness Within
 6. A.E.I.O.U.
 7. Viribus Unitis
 8. Golden Dawn
 9. Made of Metal (Cyberpunk Joseph)
 10. Battle Royale
 11. Legends Never Die
 12. Haben Sie Wien schon bei Nacht…
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ