Therion – Leviathan

Facebookrssmail

Het vorige album van Therion ‘Beloved Antichrist’ wat in 2018 werd zeer gevarieerd ontvangen. Een hoop mensen vonden dat too much en/of te lang. Met een speelduur van over de drie uur kan ik me daar zeker wel wat bij voorstellen. Het vorige album is er eentje waar je echt voor moet gaan zitten en niet zomaar even opzet.  

Met dit nieuwe ‘Leviathan’ schroeft Therion de tijdsduur weer een flink stuk terug. Deze nieuwe plaat duur drie kwartier. Mocht de band je nu niet kennen dan zou je alleen al voor de album cover de plaat een kans willen geven. Prachtige hoes, in de tijden dat er nog geen streamingsdiensten waren, was een hoes nóg belangrijker. Daarmee probeerde bands en labels de interesse te wekken bij het publiek. Hiervoor dus al een vinkje.  

Waar op het vorige album flink wat werd geëxperimenteerd gaat de band op dit album weer terug naar een sound die we van ze gewend zijn. Het is in ieder geval een stuk toegankelijker. De productie is fantastisch en ook de songs zitten sterk in elkaar. Een unieke band, dat is een ding wat zeker is. 

Gelukkig staat er ook weer genoeg op waar we ontzettend van kunnen genieten. Neem bijvoorbeeld het prachtige ‘Die Wellen der Zeit’. Dit nummer voelt bijna magisch aan. Qua stem heeft sopraan Lori Lewis enigszins wat weg van Renaissance zangeres Annie Haslam. Op andere nummers gaat ze meer richting het operateske en is die vergelijking een stuk minder.  

Met de bombast die, met name, door het koor neer wordt gezet brengt de plaat ook een duister en onheilspellend gevoel met zich mee. Luister hiervoor bijvoorbeeld naar een nummer als ‘Eye of Algol’. De koorzang is van extreem hoge kwaliteit. Neem daarbij de solo die exact datzelfde gevoel met zich mee brengt en je hebt een sterke track. 

Het blijft een heerlijke combinatie, opera en gitaren. Gelukkig hebben bands als Therion dit ook in de gaten en levert die groep met ‘Leviathan’ weer een erg prettig album af. Sopraan Lewis heeft een geweldige strot en haar zang weet mooi samen te blenden met deze muziek. Voor degene die Therion nog niet kent, het zal zeker niet iedereen zijn/haar cup of tea zijn, maar mocht het bovenstaande je aanspreken en hou je van veel bombast in de muziek is dit zeker een album voor jou! (80/100) (Nuclear Blast Records)

Tracklist

 1. The Leaf On The Oak Of Far
 2. Tuonela
 3. Leviathan
 4. Die Wellen Der Zeit
 5. Aži Dahāka
 6. Eye Of Algol
 7. Nocturnal Light
 8. Great Marquis Of Hell
 9. Psalm Of Retribution
 10. El Primer Sol
 11. Ten Courts Of Diyu

Line up

Christofer Johnsson – Gitaar

Christian Vidal – Gitaar

Nalle Phalsson – Basgitaar

Thomas Vikström – Zang (tenor)

Johan Koleberg – Drums

Lori Lewis – Zang (sopraan)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ