Last Son of Eve – Gathering Stones

Facebookrssmail

Deze progressief rockende landgenoten zijn voor mij en voor wellicht de meeste lezers van deze site een nieuwe naam. Daarom kort de historie volgens de band zelf: “Hoewel Last Son of Eve in 2015 aanvankelijk van start ging als soloproject van zanger/multi-instrumentalist Steef Broekhof, ontstond er tijdens het schrijfproces een verlangen dit avontuur met een vaste band aan te gaan. Zo werd bassist Erik Besselsen aangetrokken en later verruilde Erik van der Vlis (ex Dilemma) zijn basgitaar voor zes snaren om de gitaarpartijen voor zijn rekening te nemen. Na een vruchteloze zoektocht naar een drummer besloot Steef, naast zijn rol als leadzanger, zelf achter de ketels te kruipen. Vanaf begin 2018 ging de band als trio door het leven. In dat jaar verscheen ook de eerste single in deze line-up ‘The North is Burning’, waarop een mix te horen is van industrial, metal en new wave. Maar de boventoon werd toch wel gevoerd door (neo)prog invloeden. Zoals ook blijkt op dit debuutalbum ‘Gathering Stones’.

Last Son of Eve werkte meer dan twee jaar aan dit album dat als muzikale omlijsting gezien mag worden van de fantasy novel: ‘Bodec-The Tamed Revenge’ van de hand van, jawel, Steef Broekhof. Nog voor de Corona-crisis werd er opgetreden en bleek het trio (met de zingende drummer) ook live hun (grootse) geluid waar te kunnen maken. Hoewel de band zich bedient van enige technische ondersteuning, wordt alles zoveel mogelijk live gebracht. De muzikale invloeden zijn divers en strekken van o.a. Talk Talk, David Bowie, Peter Gabriel tot Genesis, Saga, Muse en Porcupine Tree.” Aldus de bijgeleverde bio. Maar is aan dit debuut die 2 jaar vlijtige arbeid ook terug te horen? Nou ja, eigenlijk wel, de plaat klinkt goed, zit erg doordacht in elkaar en biedt de progger voldoende afwisseling én originaliteit.

Na het spannende en van uitbundig percussiewerk voorziene intro ‘The Wheel’, barst ‘Of Dragons and Kings’ overtuigend los. De titel en het midtempo hadden van Dio kunnen zijn, muzikaal gaat het meer richting een stevige Saga of Asia, met gelukkig meer gitaar dan toetsen. Steef heeft een prettig in het gehoor liggende en niet al te hoge stem, al hoor je soms wel dat hij tegen zijn bereik aanschuurt. Maar het relatief korte nummer heeft een prima hook, fijn refrein en blijft daardoor goed hangen. Prima visitekaartje dus. Het meeslepende, Oosters getinte ‘Oguani’s Hope’ is wat lichter van toon, met name omdat de keyboards nadrukkelijker aanwezig zijn, maar luistert ook prima weg. Bijna 7 minuten durende titelsong ‘Gathering Stones’ is wat symfonischer van toon en zal de echte progfans nog meer bekoren dan voorgaande nummers. De zangmelodie is catchy en de song zit vol dynamiek met enkele heaviëre gedeeltes. Prima gitaarwerk ook van Erik van der Vlis.

De rocksong ‘Treacherous Design’ is een stuk rechtlijniger met zijn stevige gitaarriff. Al hadden de coupletten van Saga kunnen zijn met dat onderliggende frivole toetsenwerk. Ook hier zingt Steef op het randje, maar gaat er net niet overheen. Eerste single ‘The North is Burning’ klinkt productioneel wat dunner lijkt het, met name de drums hebben een ander geluid, alsof dit oudere opnames zijn. Maar ik kan er naast zitten. Mede daarom en vanwege de new wave-invloeden, valt het nummer wat uit de toon. Een broodnodig rustpuntje vinden we in de mooie akoestische ballad ‘Done With It’. Het nummer wordt langzaam uitbundiger ingekleurd, vooral de prachtige, bijna Gilmour-achtige solo van Erik valt op. Afsluiter ‘A New Hope’ is ook ingetogen. Hij opent met pianoklanken en een dreigend sfeertje waar Steef mooi overheen zingt. De akoestische gitaar en wat toetsen kleuren verder in, en ronden het album zeer overtuigend af. 

Voor een debuutplaat is dit een prima album vol stevige progrock geworden. Het geluid is weelderig, met soms net iets te nadrukkelijk aanwezige toetsen voor mijn smaak, maar de nummers hebben voldoende eigen smoelwerk om op te vallen. Af en toe hoor ik wat raakvlakken met de eerder genoemde Saga, Toto, Magnum of Genesis terug, maar nooit heel nadrukkelijk. Op productioneel vlak kan er nog wel één en ander verbeteren, maar dat zal een budgettaire kwestie zijn. Benieuwd hoe deze jongens dit live brengen met zijn drieën!
(80/100 – Gadart Music)

Tracklist

1. The Wheel
2. Dragons and Kings
3. Oguani’s Hope
4. Gathering Stones
5. Treacherous Design
6. The North is Burning
7. Done With It
8. A New Hope

Line up

Steef Broekhof – lead vocals/ drums & percussie/ keyboards
Erik Besselsen – bass guitars/ keyboards/ backing vocals
Erik van der Vlis – guitars/ pedal synth

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ