Angelus Apatrida – Angelus Apatrida

Facebookrssmail

Als je twintig jaar meedraait in het metalen circuit en daarvan al tien jaar onder contract staat bij een grote jongen als Century Media, dan mag je gerust stellen, dat je een belangrijke speler in dat circuit bent. We hebben het dan over Angelus Apatrida, opgericht in 2000 en afkomstig uit het zuid-oost Spaanse Albacete. Een ander opvallend feit bij de band is, dat na twee bezettingswisselingen in het eerste jaar, de band nu al bijna twintig jaar dezelfde bezetting heeft. Hoewel ondergetekende een groot thrashfan is, had hij nog nooit de muziek van Angelus Apatrida beluisterd, na het erg goede optreden in het voorprogramma van Evil Invaders vorig jaar voor de eerste lockdown, moest daar maar eens verandering in komen en dit album is daar een goede aanzet voor.

De Spanjaarden maken dus thrashmetal en brengen vanaf 2006 gestaag hun albums uit en het jongste gelijknamige album is alweer hun zevende album. Uit de bijgeleverde bio blijkt, dat op dit nieuwste album 2 belangrijke zaken of beter gezegd, wijzigingen, zich voordoen, ten eerste dat de gitaren lager gestemd zijn, de vergelijking met Pantera wordt getrokken en ten tweede de agressievere teksten, beïnvloed door de huidige politieke situatie in Spanje en de wereldwijde pandemie.

Bij opener ‘Indoctrinate’ waan je je inderdaad gelijk op het Pantera-ablum ‘Vulgar Display of Power’ bij het nummer ‘Fucking hostile’, in de coupletten vertonen zowel de gitaarriff als de zanglijnen grote gelijkenissen, beter goed gejat dan slecht geschreven zeggen we dan maar, ook ‘Rise or fall’ is hiervan een voorbeeld; maar verder ook zeer goede nummers welke alles in zich hebben van geweldige thrashsongs, scherpe riffs, net zo scherpe soli, breaks en een fantastische beukende ritmesectie. Naast geregeld Pantera hoor je ook invloeden van de Bay Area, de zang in de lagere regionen en tijdens de wat meer gedragen stukken en songstructuren ademen veelal Testament, luister maar eens naar de coupletten in ‘The age of disinformation’. Het album is een aaneenschakeling van allemaal geweldige agressieve en veelal zeer snelle thrashnummers vol met dus heerlijke riffs, breaks en soli, het is moeilijk om nummers te noemen welke boven al die andere geweldige thrashsongs uitstijgen, onder andere ‘We stand alone’ is dat in mijn ogen door een geweldige stuwende en felle riff en ‘Childhood’s end’ door zijn tweede bijna zagende riff. Rustpunt qua tempo is het mid-tempo ‘Disposable liberty’.

Angelus Apatrida levert in ieder geval een erg goed thrashalbum af, mede ook door de geweldige knallende en heldere productie en maakt een sprong omhoog op de thrashladder. (86/100)(Century Media Records)

Tracklist

  1. Indoctrinate
  2. Bleed the crown
  3. The age of disinformation
  4. Rise or fall
  5. Childhood’s end
  6. Disposable liberty
  7. We stand alone
  8. Through the glass
  9. Empire of shame
  10. Into the well

Line up

Guillermo Izquierdo – Vocals, Guitars

David G. Alvarez – Guitars

Jose J. Izquierdo – Bass

Victor Valera – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ