Cast- Vigesimus

Facebookrssmail

Deze recensie gaat over de Mexicaanse band Cast (niet te verwarren met de Engelse rock band met dezelfde naam). Deze Mexicaanse prog/symfo rock band werd in 1978 (!) opgericht. Natuurlijk zijn er verschillende wisselingen geweest in de bezetting. Eind jaren ’80 komt Jose Antonio Bringas, één van de beste drummers van Mexico, bij de band. Zijn energieke manier van drummen brengt Cast naar een hoger level. In 1993 opende de band ‘Castudio’, zodat de band op een professionele manier albums op kan nemen. Ongeveer een jaar later brachten ze ‘Landing in a Serious Mind’ (1994) uit. In de loop der jaren volgde nog enkele bandwissels, wat bleef was de constante kwaliteit. In 2017 tekende de band bij ‘Progressive Promotion Record’. Onder dit label brachten ze ‘Power and Outcome’ uit, waarmee ze lovende recensies kregen. Heel recent lanceerde ze hun twintigste album, dat heel toepasselijk ‘Vigesimus’, heet.

Het openingsnummer ‘Ortni’ gaat vol tempo van start. Ondanks de variaties blijft het tempo behoorlijk hoog. Er is een mooie melange van onder andere licht gillend gitaarwerk en vioolspel. Er zijn veel laagjes en veel details. De veranderingen blijven elkaar opvolgen, soms plotseling, soms vloeien ze in elkaar over. Het ene moment zijn er zomerse invloeden, het andere moment komt de elektronische kant van de toetsen naar voren, al dan niet vermengd met viool spel. Er komt dus aangenaam veel op je af in dit instrumentale nummer. Non-stop gaat het door naar ‘Black Ashes And Black Boxes’, deze start met pianospel. De zang komt er al snel bij, de tekst zing je niet zo maar even mee. Vocale delen en instrumentale stukken worden prima afgewisseld. De vele laagjes in de muziek en de details zijn goed verdeeld over de koptelefoon.’Another Light’ is met zijn aangename melodie het meest toegankelijkste nummer tot nu toe. ‘Manley’ heeft een jazzy intro. Bijna ongemerkt is dit overgegaan in pure prog. Er zijn onvoorstelbaar veel twists and turns. De viool veelvuldig aanwezig, maar is nergens overheersend. Tussen alle ‘hektiek’  is een korte rust ingebouwd. De bas en de drums zijn veel meer dan “alleen maar” ritme sectie. Keer op keer valt het dynamische drumwerk op, bovendien zijn er gave bas grooves te horen. Het snelle gitaarspel is om je vingers bij af te likken. Kortom: ook deze instrumentale track is fantastisch opgebouwd.

Na het theatrale laatste stuk van ‘Crossing’ zorgt het liefelijke, rustige intro van ‘The March’ voor een flink contrast. Door het pianospel en het geluid van strijkinstrumenten is het geheel licht klassiek georiënteerd. In de samenzang smelten de stemmen mooi samen. Door emotie in de zang en de rustigere muziek, luister je al snel intenser naar de tekst. Rockende elementen zorgen voor mooie opbouw in tempo en volume. De overgang naar het instrumentale ‘Contacto’ verloopt niet helemaal goed. In ‘Dredging To The Higher Plane’ is er een mooie verhoudging tussen het staccato ritme, de melodie en de zang. Na een onverwachte wending gaat deze laatste track totaal anders verder. Wat blijft is de goede balans tussen muziek en zang, en tussen de instrumenten onderling. Bovendien is ook deze laatste track goed gevuld met veel details en wendingen. Na een prima opbouw dooft dit mooi uit.

De tien nummers op ‘Vigesimus’ zijn complex, soms lijkt het alsof de muziekinstrumenten als een wervelwind over elkaar heen buitelen. Er zijn ontelbare laagjes, wendingen en details. Toch blijft alles in balans want het geheel zit zeer goed in elkaar en wordt fantastisch gespeeld. Ook vocaal is alles prima in orde. De stemmen passen goed bij de muziek, en bij elkaar. Cast heeft fantastisch wéér album gemaakt. (84/100) (Progressive Promotion Records)

Tracklist

01. Ortni (instrumental) (5:31)


02. Black Ashes And Black Boxes (6:18)


03. The Unknown Wise Advice (9:43)


04. Another Light (3:40)


05. Manley (instrumental) (5:16)


06. Location And Destination (7:52)


07. Crossing (10:00)


08. The March (7:21)


09. Contacto (instrumental) I. Primer Acto II. Profundi (10:44)


10. Dredging To The Higher Plane (10:13) 

Line up

Bobby Vidales – vocals


Lupita Acuña – vocals


Claudio Cordero – guitar


Luis Alfonso Vidales – keyboards, composer


Roberto Izzo  – violin


Carlos Humarán – bass, backing vocals


Jose Antonio Bringas – drums, percussion

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ