Wheel – Preserved in Time

Facebookrssmail

Hopelijk is hun muziek origineler dan hun bandnaam, want Wheel ken ik vooral als de Finse, door Tool geïnspireerde progmetal band. En dan zijn er ook nog bands die Wheels, Wheeler, The Wheel, Big Wheel, High Wheel, Wheely etc. etc. heten. Maar deze vier stoere mannen komen uit Dortmund in Duitsland en maken zware doom die zowel geïnspireerd is, als wat lijkt op Trouble, Paradise Lost en Candlemass. Al schiet vooral de naam Witchcraft door mijn oren als ik hiernaar luister, bijna identiek in zowel geluid, zang als epische aanpak. Voor wie die band goed vindt, check deze zeker eens uit!

Slechts zeven nummers telt deze ‘Preserved in Time’, maar met een gemiddelde speelduur van zeven minuten komen we toch aan een volwaardig album. Het traag voortbeukende ‘At Night They Came’ opent met een lekkere riff. Zanger Arkadius Kurek blijkt over een heldere, veelzijdige en prettig in het gehoor liggende stem te beschikken. Het nummer is uitgesponnen en heeft een beklemmende sfeer, maar biedt afwisseling genoeg gelukkig, met op het einde een tempoversnelling, ook al ontbeert het een pakkend refrein. Het navolgende ‘When The Shadow Takes You Over’ gaat in een lagere versnelling verder en tapt wat meer uit het Black Sabbath-vaatje. Wederom valt de zanger positief op met zijn melancholieke stem. Ondanks de gitaarsolo en dynamiek in het nummer, had een wat kortere versie de aandacht er beter bij gehouden. ‘After All’ gaat in hetzelfde tempo verder, de zangmelodie zorgt voor het verschil. Mooi gitaarwerk ook, niet al te vingervlug, wel passend bij de trage en loodzware riffs.

Als ook ‘She Left In Silence’ in hetzelfde ritme doordendert, begint de verveling toch enigszins toe te slaan, hoe fijn Herr Kudek ook zijn teksten de microfoon in knalt. ‘Aeon of Darkness’ is weliswaar ook weer heavy, zwaar en langzaam, maar de bijna acht minuten hebben een bijna hypnotiserend effect hier, zeker als de drummer zo lekker aanwezig is en halverwege er wel degelijk iets van een versnelling is. ‘Hero of the Weak’ wordt gedragen door een lekker hakkend gitaartje en wat voorzichtige grunts op de achtergrond. Afsluiter ‘Daedalus’ blijkt met zijn negen minuten de langste epic van het album. Ga daar maar eens goed voor zitten, want het is een mooie. Heel rustig startend ontwikkelt de song zich langzaam tot een afwisselende doom metal track. Zanger Kurek overtuigt nog één keer met zijn veelzijdige stem.

Prima kennismaking dus met deze Duitse Wheel. De naam en het releasemoment zijn dan wellicht wat onhandig gekozen (ook de Finse Wheel komt deze maand met een nieuwe plaat), maar muzikaal onderscheidt dit wiel zich wel degelijk. Doom in zijn meest epische vorm is het. Voor de broodnodige afwisseling was ik graag één of twee kortere of snellere songs tegengekomen, want nu bezwijkt het album bijna onder zijn eigen gewicht. Minder is meer, soms. Maar dikke pluim voor de zanger en ook de heldere productie van gitarist Benjamin Homberger samen met een zekere Dennis Koehe (mix en mastering). Voor wie zijn muziek graag traaaag, vol melancholie en zware gitaren heeft. (78/100)(Cruz Del Sur Music)

Tracklist

1. At Night They Came Upon Us
2. When The Shadow Takes You Over
3. After All
4. She Left In Silence
5. Aeon of Darkness
6. Hero of the Weak
7. Daedalus

Line up

Arkadius Kurek – Vocals
Benjamin Homberger – Guitar
Marcus Grabowski- Bass
Carsten Jercke – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ