Agent Steel-No Other Godz Before Me

Facebookrssmail

Als je zegt Agent Steel, dan zegt elke kenner gelijk John Cyriss. Nadat Cyriss in 1983 uit Megadeth gezet wordt, richt hij zijn eigen band Agent Steel op. Na 2 demo’s komt 1 jaar na de oprichting het debuutalbum uit, ‘Skeptics Apocalypse’, een album wat nog altijd moeiteloos in de top zoveel van allerbeste speed/thrashmetal-albums staat. Het album staat vol met geweldige speedmetal-riffs en refreinen gecombineerd met de welhaast extreem hoge zang van Cyriss. Na dit album volgen nog EP “Mad Locust Rising’ en tweede full-album ‘Unstoppable Force’, ook beiden fantastische speedmetal-albums. In die tijd is bijna elke nieuwe band uit de befaamde Bay Area-hoek een knaller, Agent Steel is daar dus geen uitzondering op. Ondertussen tourt de band en treedt onder andere op op de Aardschokdag van 20 april 1986 met de fabuleuze lineup Helloween, King Diamond, Laaz Rockit en Agent Steel.

Na deze geweldige serie albums verdwijnt Agent Steel in 1988 echter plotsklaps van het toneel, talloze verhalen doen er al die jaren de ronde over, volgens Cyriss zelf komt dit doordat hun label (Combat Records) de band ‘schorste’. Nu is Cyriss zelf ook niet van onbesproken gedrag, toendertijd niet, maar ook tegenwoordig niet, hij heeft de laatste jaren zelf ook nogal eens wat steken laten vallen op het gebied van touren, waardoor zijn betrouwbaarheid wel te wensen over laat.

In 1999 verschijnt er toch weer een full-album, ‘Omega Conspiracy’, met een flink deel van de bezetting van het voorlaatste album, wel zonder Cyriss. En de koek is dan nog niet op, want diezelfde bezetting produceert ook in 2003 en 2007 een full-album, telkens platen van prima kwaliteit. Maar dan valt er weer een stilte rond de band.

Maar als een duveltje uit een doosje is daar tegen het einde van het vorige decennium John Cyriss weer en blaast Agent Steel nieuw leven in. Hij verzamelt een zeer jonge lineup uit werkelijk alle windstreken om zich heen en dan is daar in 2021 zowaar het zesde studio-album van deze legendarische speedmetal-formatie.  Wat mag je verwachten ? Nou, een album wat ongeveer naadloos aansluit bij de albums uit de begintijd van Agent Steel, melodieuze speed/thrashmetal met de nog steeds zo kenmerkende stem van Cyriss. Ik las ergens een paar recensies waarin het album alleen vanwege de vermeende beduidend mindere stem van Cyriss behoorlijk afgekraakt werd, logisch dat de stem van iemand 35 jaar niet meer hetzelfde klinkt, er is wel een en ander geplakt en geknipt in de studio, maar waar gebeurt dat niet, ik kan zelf niet echt iets negatiefs over de zangkwaliteiten van Cyriss op dit album ontdekken.

Veel nummers spelen zich in hoog tot erg hoog tempo af, met stuk voor stuk lekker riffwerk, alhoewel weinig verrassends, veel geweldige gitaarsolo’s, geregeld ook twinleads en breaks. Naast veel snelle nummers gelukkig ook afwisseling in midtempo-nummers als ‘Trespassers’ en het in ritme afwijkende ‘Veterans of Disaster’. Uitschieter is ‘The Incident’ vanwege het vele heerlijke riffwerk.

Thematiek in de songteksten is nog altijd Cyriss’ fascinatie voor het intergalactische, waarbij opvallend is dat meerdere malen de teksten deels of geheel in het Portugees gezonden worden, wat genoemde uitschieter ‘The Incident’ nog een extra dimensie geeft.

Het album heeft een uitstekende productie, alle instrumenten komen goed tot hun recht. Nu maar hopen dat als touren weer mogelijk is, Agent Steel naar Europa komt en we kunnen genieten van een onvervalste avond oldschool thrash. (88/100)(Dissonance Productions)

Tracklist

 1. Passage fo Afron-V
 2. Crypts of Galactic Damnation
 3. No other Godz
 4. Trespassers
 5. The Devil’s Greatest Trick
 6. Sonata Cosmica
 7. Veterans of Disaster
 8. Carousel of Vagrant Souls
 9. The Incident
 10. Outer Space Connection
 11. Entrance to Afron-V

Line up

John Cyriss                         –              Vocals

Nikolay Atanasolv           –              Guitars

Vinicius Carvalho             –              Guitars

Shuichi Oni                         –              Bass

Rasmus Kjaer                    –              Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ