Cheap Trick – In Another World

Facebookrssmail

Cheap Trick behoeft natuurlijk geen nadere introductie. De band heeft ruim 3700 keer opgetreden en meer dan 20 miljoen! albums verkocht. In 2016 krijgen ze een plaatsje in de Rock and Roll Hall Of Fame. Deze Amerikaanse Pop/Rock band bestaat al sinds 1974 met een zeer stabiele line up. Alleen drummer Daxx Nielsen, inderdaad zoon van gitarist Rick Nielsen maakt geen deel uit van de klassieke Cheap Trick line up maar vervangt in 2010 Bun E. Carlos (echte naam Brad Carlson). In 1977 brengt Cheap Trick hun gelijknamige eerste album uit. Het succes begint in Japan met hun tweede album ‘In Color’ wat nog in hetzelfde jaar ook uitgebracht wordt. De doorbraak in eigen land en de rest van de wereld komt in 1979 met het Live-album ‘Cheap Trick at Budokan’. Een album wat vrijwel iedere Rock-liefhebber in de kast heeft staan of op zijn minst bekend mee is. De live-versies van ‘Surrender’ en ‘I Want You To Want Me’ halen ook de charts van vele landen. Ook ballad ‘The Flame’ wat op het platina-album ‘Lap Of Luxury’ staat dat in 1988 wordt uitgebracht wordt een grote hit en behaalt zelfs de nummer 1 positie.

Nu komen de heren dus met hun 20e studioalbum. Het muzikale concept is nog steeds hetzelfde. Mooie melodieuze liedjes die sterk doen denken aan The Beach Boys en het grote voorbeeld The Beatles overgoten met een Rock-sausje. Robin Zander heeft een fijne stem die de tand des tijds goed doorstaat en gitarist Rick Nielsen weet de nummers nog steeds te voorzien van de nodige stevigheid door middel van een puntige gitaarsolo. Ook de ritmesectie legt een solide stevige basis onder de mooie liedjes. Melodie gecombineerd met Rock. Een combinatie die volledig verkeerd kan uitpakken maar Cheap Trick beheerst deze kunst als geen ander. Ik persoonlijk vind Cheap Trick op haar best als ze de nummers ‘klein’ houden zoals op ‘So It Goes’ en ‘I’ll See You Again’. Andere nummers die vermeldenswaardig zijn, opener ‘The Summer Looks Good On You’, een zomerse ‘Feel-Good’-song en het Bluesy Rock nummer ‘Final Days’ met Wet Willie frontman Jimmy Hall die op harmonica een duel uitvecht met gitarist Rick Nielsen. Op afsluiter ‘Gimme Some Truth’, een cover van John Lennon, speelt Sex Pistols gitarist Steve Jones mee.

Al met al petje af voor deze veteranen die met ‘In Another World’ hun sterkste album sinds tijden uitbrengen en bewijzen dat ze nog lang niet afgeschreven zijn. (85/100) (BMG)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ