Evile – Hell Unleashed

Facebookrssmail

Evile is een Engelse Thrash band opgericht in 2004. Ze maken in Eigen Beheer 2 EP’s. Te weten ‘All Hallows Eve’ (2004) en ‘Hell Demo’ (2006). Na deze EP’s gaat Evile intensief touren in eigen land van 2004 tot 2006 en ook ons kikkerlandje wordt in 2006 veelvuldig bezocht door Evile. Ook verzorgen ze het voorprogramma van Exodus. Nadat Digby Pearson, hoofd van platenlabel Earache Records Evile ziet optreden op Bloodstock Open Air in 2006 biedt hij hen een platencontract aan. Vervolgens maken ze met de regelmaat van de klok met telkens een periode van 2 jaar tussen de albums 4 albums uit. ‘Enter The Grave’ (2007), ‘Infected Nations’ (2009), ‘Five Serpent’s Teeth’ (2011) en ‘Skull’ (2013). Oorspronkelijk heette de band ‘Exile’ maar aangezien tientallen andere bands deze naam ook al gebruiken besluiten ze de ‘X’ te vervangen door een ‘V’. In 2013 kondigt Ol Drake zijn vertrek aan en wordt hij vervangen door Fallen Fate gitarist Piers Donno-Fuller. Laatstgenoemde wordt in 2018 bedankt voor bewezen diensten en Ol Drake keert in zijn plaats weer terug op het oude nest. De reden dat er tussen het uitbrengen van ‘Hell Unleashed’ en ‘Skull’ maar liefst een periode van 8 jaar zit is dat Evile in de periode 2013/2018 vrijwel niet aan nieuw materiaal had gewerkt. Ook het vertrek van Matt Drake die wegens gezondheidsproblemen en privé omstandigheden de band noodgedwongen moet verlaten bespoedigt het opnameproces bepaald niet. In 2020 tekent Evile bij Napalm Records waar ze nu dus hun eerste album voor uitbrengen.

Dit vijfde album is in meerdere opzichten verschillend van de vorige vier albums. Grootste verschil is dat Ol Drake voor het eerst als zanger te horen is. Verder had Evile nog nooit een cover op een album gezet maar op ‘Hell Unleashed’ staat er wel eentje namelijk ‘Zombie Apocalypse’ van Mortician. Tenslotte is nieuwkomer gitarist Adam Smith (ex-RipTide) voor het eerst te horen. Ol heeft een wat ruwere strot dan broer Matt en dat geeft de nummers wat meer body. Producer Chris Clancy heeft goed werk afgeleverd, de instrumenten zijn goed te onderscheiden maar klinken desondanks lekker vet. Vooral het basgeluid is uitermate smerig zoals goed te horen is op ‘Control From Above’. Mijn persoonlijke favoriet is ‘lncarcerated’ wat me sterk doet denken aan Slayer ten tijde van ‘Seasons In The Abyss’.

Evile bewijst met dit ijzersterke album één van de vaandeldragers te zijn van de New Wave Of Thrash Metal. Iedereen die houdt van Thrash Metal zoals die gespeeld werd door de oude Sepultura en Slayer gemengd met een klein snufje Death Metal kan dit album met een gerust hart aanschaffen. Origineel? Niet echt, maar wie maalt daar om als het zo goed gespeeld wordt. (89/100) (Napalm Records)

Tracklist

1 Paralysed (5:03)

2 Gore (featuring Brian Posehn) (4:49)

3 Incarcerated (6:16)

4 War Of Attriction (4:26)

5 Disorder (4:57)

6 The Thing (1982) (4:55)

7 Zombie Apocalypse (2:31)

8 Control From Above (4:51)

9 Hell Unleashed (3:57)

Line up

Ol Drake – Vocals/Lead Guitar

Ben Carter – Drums

Joel Graham – Bass

Adam Smith – Rhythm Guitar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ