Gojira – Fortitude

Facebookrssmail

Gojira is een Franse technische progressieve deathmetal-band opgericht in 1996. Tot 2001 opereerden ze onder de naam ‘Godzilla’ maar door juridische problemen werd de band gedwongen hun naam te veranderen. Het wordt ‘Gojira’ wat de Japanse uitspraak is van Godzilla. Onder de naam Godzilla worden meerdere demo’s gemaakt waaronder ‘Possessed’ (1997). Hun debuutalbum ‘Terra Incogita’ wordt onder de nieuwe bandnaam ‘Gojira’ uitgebracht in 2001. Het tweede studioalbum ‘The Link’ verschijnt in 2003. Beide albums kunnen nog geen potten breken ondanks de dan al aanwezige hoge kwaliteit. De doorbraak komt met het derde album ‘From Mars To Sirius’. Dit komt mede doordat dit album uitgebracht wordt door Listenable Records zodat dit album ook als eerste album van Gojira uitgebracht wordt buiten Frankrijk. Na het uitbrengen van ‘From Mars To Sirius’ gaat Gojira uitgebreid touren en bevestigen ze hun status als veelbelovende band waar terdege rekening mee gehouden moet worden. Zowel live als in de studio. In 2008 komt het vierde album ‘The Way Of All Flesh’ uit. Door het hieropvolgende intensieve tourschema moeten we 4 jaar wachten op opvolger ‘L’Enfant Sausage’ wat uitgebracht wordt op major label Roadrunner. Ook album nummer zes ‘Magma’ en dit album worden uitgebracht door Roadrunner. Leuk wetenswaardigheidje is dat Joe Duplantier in 2008 door de broertjes Cavalera gevraagd wordt om in hun nieuwe band Cavalera Conspiracy te spelen als bassist. Op het debuutalbum ‘Inflikted’ is hij te horen en ook gaat hij mee op tour. In 2009 volgt de eerste (Amerikaanse) tour waarin Gojira de hoofdact is. Ook staan ze in 2009 en 2010 in het voorprogramma van Metallica. De teksten gaan over de de natuur en de aarde en dan voornamelijk de negatieve invloed die de mens hier op heeft. Een interessant thema voor een band opererend in dit genre. De muziek van Gojira is in de loop der jaren geëvolueerd van brute technische Death Metal naar een mix van Groove Metal, technische Death Metal en Avant Garde Metal a la Tool. Hierdoor heeft de band veel old-skool Death Metal fans verloren (het derde album ‘From Mars To Sirius’ is nog steeds het populairste album onder de Gojira fans) maar ook een weg geopend naar een nog breder publiek.

‘Fortitude’ opent met ‘Born For One Thing’, een nummer met zware industriële invloeden met een paar mooie breakdowns die af en toe aan Slayer doen denken. De toon is gezet. ‘Amazonia’ ademt wat Braziliaanse invloeden zoals we die kennen van Sepultura en Cavalera Conspiracy. Niet gek natuurlijk als we weten dat Joe Duplantier met deze mannen intensief heeft samengewerkt. Het is zeg maar de Franse versie van Sepultura’s ‘Roots’. ‘Another World’ is een voor Gojira begrippen een relatief eenvoudig nummer met een kenmerkende Gojira gitaarriff waarin verder weinig spectaculairs gebeurt. ‘Hold On’ begint als een Eurovisie songfestival nummer met minimalistische instrumentatie om vervolgens na een minuut of twee om te slaan in een steviger agressiever nummer wat op de een of andere manier toch ingetogen klinkt. Een knappe prestatie. ‘New Found’ is een typisch Gojira nummer en wordt op zeker een live publieksfavoriet mede doordat het nummer uitnodigt om luidkeels mee te brullen. Titelnummer ‘Fortitude’ is een nogal saai instrumentaaltje dat overgaat in ‘The Chant’ waarin evenmin weinig gebeurt. Wel een goed geplaatst rustmoment zo in het midden van het album. Ook het (in mijn oren overmatig gebruik) van de ‘Cowbell’ is genre-ontstijgend. Met de Meshuggah-achtige beukers ‘Sphinx’ en ‘Into The Storm’ wordt de draad echter weer goed opgepakt. ‘The Trails’ tapt hierna uit een geheel ander vaatje en had zo op een Faith No More-album kunnen staan. Afsluiter ‘Grind’ is verreweg het hardste nummer van ‘Fortitude’ en laat nogmaals horen hoe Gojira ongeëvenaard is in het combineren van bruutheid en toegankelijkheid.

Gojira blijft evenals genre genoot Opeth zich met elk album ontwikkelen en heeft maling aan hokjes en muzikale grenzen. Met ‘Fortitude’ laat Gojira horen 1 van de ‘major players ‘ in de Champions League van de Metal te zijn. Dit album gaan we in vele jaarlijstjes terugzien, inclusief die van mij (90/100) (Roadrunner)

Tracklist

1 Born For One Thing (4:21)

2 Amazonia (5:01)

3 Another World (4:25)

4 Hold On (5:31)

5 New Found (6:37)

6 Fortitude (2:08)

7 The Chant (5:13)

8 Sphinx (4:01)

9 Into The Storm (5:03)

10 The Trails (4:08)

11 Grind (5:35)

Line up

Joe Duplantier – Vocals/Guitars

Christian Andreu – Guitars

Jean-Michel Labadie – Bass

Mario Duplantier – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ