Esa Holopainen – Silver Lake

Facebookrssmail

Voor de liefhebbers van Anathema, Katatonia, Antimatter en The Gathering komt de gitarist van de melodieuze (death)metalband Amorphis met solodebuut ‘Silver Lake’. De Finse muzikant had blijkbaar voldoende ideeën waarvoor geen passende plek bij zijn vaste werkgever was en besloot met een aantal zingende collega’s dit album in te blikken. En het resultaat is even verrassend als geslaagd wat mij betreft! Wederom met dank aan de extra coronatijd die Holopainen ten deel viel. Zo levert die ellende toch nog een aantal muzikale parels op gelukkig.

Hoewel de composities nou ook weer niet heel ver van de Amorphis-stijl afliggen, ligt de zang dat wel. En het gebruik van meerdere stemmen draagt bij aan de afwisseling op de plaat. Al kun je ook zeggen dat het relatief korte album (37 minuten) daardoor ook wat gefragmenteerd overkomt. Slechts op 2 songs horen we dezelfde stem, die van de voor dit werk gemaakte strot van Katatonia’s Jonas Renke. Hij mag schitteren op zowel ‘Sentiment’ als afsluiter ‘Apprentice’. De eerste is een semi-akoestische, typische Katatonia-track, volop afwisseling, met een fijn drummende Sampo Haapaniemi. De melodieuze gitaarsolo is de kers op de muzikale taart. In de afsluiter schittert Renske wederom in een wat vergelijkbare, maar nog net wat mooier en meer melodramatisch nummer. Geopend wordt er overigens instrumentaal, met het rustig voortkabbelende, filmische titelnummer waar de akoestische gitaar de boventoon voert.

Maar daartussen komen er nog 6 pareltjes voorbij. In het gedreven eerste single ‘Storm’ horen we de voor mij onbekende Håkan Hemlin van de band Nordman. Het refrein explodeert uitbundig, ware het een Eurovisie Songfestival inzending. Eén van de uitschieters is het wat poppy ‘Ray Of Light’. Met dank aan het zeer onderscheidende stemgeluid van Leprous’ Einar Solberg. Wat een hoogtes tikt die man weer aan en wat een overtuiging in de uitvoering. Laat die nieuwe plaat maar komen! Voor de contrasterende sfeer zorgt de Fins-gesproken doom in ‘Alkusointu’. De zware gitaren gaan lekker diep hier en zowel de gitaar- als de saxofoonsolo zijn prachtig.

Maatje Tomi Joutsen van Amorphis grunt de coupletten in het afwisselende en zeer heavy ‘In Her Solitude’ bij elkaar. Niet helemaal mijn ding, maar het lange instrumentale deel redt het nummer. Dan hoor ik liever ‘Promising Sun’ waar de zanger van Soilwork en The Night Flight Orchestra overtuigt. Het is een aanstekelijke rechttoe rechtaan rocker geworden, met weer erg gedreven drumwerk. Onze Anneke ontbreekt natuurlijk niet. Ze zingt prachtig het nogal tegen de oude The Gathering aanleunende ‘Fading Moon’ vol. Fijne track, geen uitschieter.

Deze Silver Lake is een overtuigend debuut geworden van Esa Holopainen. Wellicht nét iets aan de te korte kant, maar missers staan er niet op en dat is ook wat waard. Ieder nummer heeft zijn eigen sfeer én zanger, wat het een heel gevarieerd album maakt, welke ook prima geproduceerd is trouwens. Prachtige soundtrack voor de zwoele zomeravonden wat mij betreft. Voor alle liefhebbers van rock met een melancholische inslag.
(90/100)(Nuclear Blast Records)

Tracklist

1. Silver Lake (instrumental)
2. Sentiment (feat. Jonas Renkse of Katatonia)
3. Storm (feat. Håkan Hemlin of Nordman)
4. Ray Of Light (feat. Einar Solberg of Leprous)
5. Alkusointu (feat. Vesa-Matti Loiri)
6. In Her Solitude (feat Tomi Joutsen of Amorphis)
7. Promising Sun (feat. Björn ‘Speed’ Strid of Soilwork / The Night Flight Orchestra)
8. Fading Moon (feat. Anneke Van Giersbergen)
9. Apprentice (feat. Jonas Renkse of Katatonia)

Line up

Esa Holopainen – Guitars
Vili Itäpelto – Keyboards
Pasi Heikkilä – Bass
Sampo Haapaniemi – Drums & Percussion

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ