Magnum – The Monster Roars

Facebookrssmail

De Engelse melodic rockband Magnum bestaat bijna 50 jaar! Natuurlijk zijn er diverse wisselingen in de bezetting geweest, maar gitarist Tony Clarkin en zanger Bob Catley zijn er vanaf het begin bij. Hun artwork ziet al altijd prachtig uit. Na een aantal vrij kleurrijke albumcovers, is het artwork van nieuwe album, ‘The Monster Roars’, wat donkerder van kleur. Deze keer is er gekozen voor een zeer gedetailleerde foto. Deze is zo mooi, dat je er naar blijft kijken. De meeste teksten gaan over het hier en nu, er komen onder andere sociale en politieke kwesties aan bod. 

De start van ‘The Monster Roars’ is misschien wat rustiger dan je zou verwachten bij de titel. Maar hierdoor komt de zang goed tot zijn recht. Zoals verwacht laat de rock niet lang op zich wachten. Rock wordt afgewisseld met vrij rustige stukken, waar zo nu en dan pianoklanken in zijn verwerkt. Bob’s stem heeft een klein ruw randje, zijn stem is nog steeds mooi. Er is een heerlijk, opzwepend instrumentaal rockend stuk. Na een vocale uithaal sterft de muziek vrij snel weg.

‘Remember’ heeft een meeslepende, instrumentale start, hier zingt Bob passend gevoelig. Het ritme krijgt een opzwepend karakter. De opbouw is wat complexer dan het standaard couplet refrein. Hierdoor is er een prima balans tussen toegankelijkheid en verrassingen. Ook de balans dan wel afwisseling tussen heerlijke rock en ingetogen delen is zeer goed. Dat geldt ook voor de manier waarop de instrumenten ‘verdeeld’ zijn. Het geluid van strijkinstrumenten is prima toegevoegd, het toetsenwerk is prima gevarieerd.  Ook ‘All You Believe In’ heeft een ingetogen start. Dennis Ward is de nieuwe bassist, daarnaast zorgt hij voor de achtergrondzang. En dat doet hij prima, de stemmen kleuren goed bij elkaar. Bovendien is de mate van achtergrondzang goed gekozen. Niet te veel, niet te weinig, bovendien niet al te voorspelbaar. De pianoklanken zijn ook hier weer prima toegevoegd. Het einde is een beetje voorspelbaar, maar wel mooi. 

De tekst van ‘I Won’t Let You Down’ is misschien een beetje zoet. Hier door is het een heerlijke vrij rustige meezinger, die het bij live shows zeker goed zal doen. Dat geldt zeker voor ‘No Steppin’ Stones’. Hier zorgt een blazerssectie voor een vrolijke sfeer.  De verdeling van de nummers op de cd is goed, want ‘That Freedom Word’ heeft weer wat meer rockende elementen. Al wordt het ook hier afgewisseld met ingetogen delen.  ‘Walk The Silent Hours’ is een aangename ballad. Zang en muziek vormen constant een prima harmonie. De nummers die volgen liggen allemaal lekker in het gehoor. Het is heerlijk om de volumeknop flink ver open te draaien en lekker mee te rocken.  De gesproken woorden na ‘The Day After The Night Before’ zijn wat lastig te verstaan, maar het is wel leuk om te horen. Tot slot ‘Can’t Buy Yourself Heaven’, een mooi nummer in mid tempo, met onder andere heerlijk gitaarspel en een lekker basloopje.

Alle nummers zijn met zorg opgebouwd, ze hebben duidelijk een kop en staart. Er zijn enkele voorspelbare dingen, toch zijn er volop leuke verrassingen in zang en muziek. Er is een prima balans tussen het (opzwepende) ritme en melodie. Magnum bewijst dat ze, zelfs naar vijftig jaar, nog steeds verrassend kunnen zijn! (80/100) (Steamhammer /SPV)

Tracklist:

01. The Monster Roars 3:57
02. Remember 5:05
03. All You Believe In 5:01
04. I Won’t Let You Down 3:57
05. The Present Not The Past 5:27
06. No Steppin’ Stones 3:57
07. That Freedom Word 4:52
08. Your Blood Is Violence 6:44
09. Walk The Silent Hours 4:51
10. The Day After The Night Before 4:23
11. Come Holy Men 5:01
12. Can’t Buy Yourself Heaven 5:00

Line-Up:

Tony Clarkin – Guitar
Bob Catley – Vocals
Rick Benton – Keyboards
Dennis Ward – Bass, backing vocals
Lee Morris – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ