Ronnie Romero – Raised On Radio

Facebookrssmail

Kwantiteit boven kwaliteit, dat is het businessmodel van het Italiaanse Frontiers label. Naast alle echte band-releases zijn er vele samenwerkingsverbanden (die de naam ‘supergroup’ wat gewoontjes gemaakt hebben) zoals Black Swan of Revolution Saints, en worden er met de regelmaat van de klok ook nog solo- live- en coveralbums uitgebracht. De gemene deler is vaste uitzendkracht van het label Alessandro Del Veccio, wiens naam altijd wel ergens in de credits terug te vinden is. Fijn die zekerheden in het leven. Bij dit album van zangtalent Ronnie Romero kunnen we de vakjes ‘overbodig’, ‘solo’- en ‘coveralbum’ aanvinken. Del Vecchio nam hier de keyboards, productie, mix en mastering voor zijn rekening.

Waar kunnen we Romero van kennen? Nou, de Chileense zanghuurling heeft een erg korte aandachtspanne, dus heeft de goede man in zijn prille carrière al gezongen in onder meer Lords of Black, The Ferrymen, Sunstorm, Rainbow (nou ja, de recente versie van Blackmore dan), Vandenberg en Michael Schenker Group. Een solocarrière lijkt dan wellicht de meest logische optie, want erg betrouwbaar komt deze bandhopper niet over. Je lijft hem niet in voor de langere termijn zeg maar. En jawel, dit album is een voorloper van zijn eerste èchte soloplaat die later verschijnt. Op dit album wordt de goede man bijgestaan door voor mij onbekende muzikanten, maar ze verstaan wel hun vak! Want hoe ongeïnspireerd een verzameling covers ook is, deze is wel erg vakkundig ingeblikt zeg. Zowel de productie als het spelniveau verrasten me. Het klinkt echt als een klok. En het feit dat er niet voor de grote hits is gekozen, maar, op enkele uitzonderingen na, toch wat obscuurder materiaal van deze AOR/ Melodic rockbands wordt nagespeeld, is een goede keuze.

Om maar meteen met Ronnie Romero te beginnen, hij zingt de sterren van de hemel en voelt zich hoorbaar als een vis in het water met dit songmateriaal. Zijn hoge stem met het rauwe randje vond ik minder goed passen bij Vandenberg, maar in nummers zoals Foreigner’s ‘Girl on the Moon’ of Bad Company’s ‘No Smoke Without a Fire’ klinkt het als de bekende klok. Verder valt vooral de zeer getalenteerde gitarist Srdjan Brankovic op. Hij blijkt een Serviër die normaal zijn brood probeert te verdienen in de lokale power metal band AlogiA. Goede vondst. Hij tilt het lekkere openingsnummer ‘Sin’s A Good Man’s Brother’ (Grand Funk Railroad) met zijn lange en mooi uitgewerkte solo’s naar een nog hoger niveau. Het nummer van Survivor is wat minder goed gekozen, want deze band heeft vele beter songs. Al is het hier wel een lekkere stamper geworden.

Andere opvallers zijn Queen’s ‘I Was Born to Love You’, want minder passend bij Romero’s rasperige stemgeluid. Al is het gitaarwerk weer prachtig en qua geluid benaderd het Brian May. Ook het platgecoverde ‘All Along The Watchtower’ (Bob Dylan) kan me in deze hard rockende en wat drukke versie niet echt bekoren. Het nummer van Elf, waarin zijn naamgenoot Ronnie James Dio zong is een leuk honkytonk buitenbeentje vol piano die doet denken aan ‘Love is All’. Bij Uriah Heeps ‘Gypsy’ valt het oordeel ook de goede kant op, prima versie deze. Afsluiter Led Zep’s ‘Since I’ve Been Loving You’ heb ik iets te vaak gehoord, maar wordt hier vol eerbied én passie ten tonele gebracht, met hoofdrollen voor een overtuigende Romero en een bluesy Srdjan Brankovic. Prima versie derhalve, ook al komt Ronnie niet in de buurt van Plant’s talent.   

Al met al heb ik me met dit album toch wel vermaakt. Meer dan ik vooraf had gehoopt eigenlijk, wat dat betreft dus alle lof voor Romero, zijn gitarist en de mooie productie van Del Veccio. Het eindoordeel van ‘Raised on Radio’ valt dus hoger uit dan ik had gedacht, ook al blijft het een gemakkelijk tussendoortje.
(82/100 – Frontiers Music)

LINE-UP:


Ronnie Romero – vocals
Srdjan Brankovic – guitars
Javi Garcia – bass
Andy C – drums
Alessandro Del Vecchio – keyboards


Additional Musicians:


Danny Gómez – lead guitar on “I Was Born To Love You”
Javier Reyes – lead guitar on “All Along The Watchtower”
Corina Minda – backing vocals on “All Along The Watchtower”


TRACKLIST:


1. Sin’s A Good Man’s Brother (Grand Funk Railroad)
2. Backstreet Love Affair (Survivor)
3. No Smoke Without a Fire (Bad Company)
4. I Was Born To Love You (Queen)
5. Play The Game Tonight (Kansas)
6. Carolina County Ball (Elf)
7. Girl On The Moon (Foreigner)
8. Gypsy (Uriah Heep)
9. Voices (Russ Ballard)
10. All Along The Watchtower (Bob Dylan)
11. Since I’ve Been Loving You (Led Zeppelin)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ