Lobate Scarp – You Have It All

Facebookrssmail

Het prog album ‘You Have It All’ is een uitbreiding op de EP ‘Spirals and Portals’, dat Lobate Scarp in 2019 uitbracht. Daar komen de singles ‘Nothing Wrong’ (opnieuw gemixt) en ‘Beautiful Light’ van. Deze zijn binnen het nieuwe album verweven om meer samenhang te creëren. Er doen diverse zeer bekende gastmuzikanten aan mee. Zoals Ryo Okumoto (Spock’s Beard) en Jimmy Keegan (Spock’s Beard, Pattern-Seeking Animals)

In het begin hoor je de toonhoogte verschillen van de drums, vrij snel daarna is er wat minder variatie in het slagwerk. Maar dat geeft wel de ruimte voor onder andere diverse toets-en strijkinstrumenten en de bas. Op de achtergrond hoor mooie details van de cimbalen en andere percussie. Dit komt met koptelefoon nog beter tot zijn recht dan via de speakers. Er lijkt een opbouw naar het einde te komen. Maar er volgt een minimalistisch stuk, hier is de combinatie van de muziekinstrumenten en de manier waarop ze bespeeld worden intrigerend. Het intrigerende gaat verder in ‘Nothing Wrong’. De eerste zinnen zijn vrij laag gezongen, de kleur hiervan is bijzonder. De (gestapelde) zang en muziek zijn prima in balans. Bovendien zijn de laagjes in de muziek goed verdeeld. Het gitaarspel is heerlijk, maar dat geldt eigenlijk voor alles in deze track.

‘In the Night I’ is veel korter dan verwacht, en het einde voelt een beetje merkwaardig. In een deel van ‘Life-Line’ is het ritme strak, hier hoor je weinig verschil in toonhoogte van de verschillende drums. Toch zit er zeker ruim voldoende dynamiek in het drumwerk. De bas is aangenaam aanwezig, en vormt een mooi contrast met de hoge tonen van bijvoorbeeld het keyboard. Weer is het einde boeiend gecomponeerd en gespeeld.

Lobate Scarp weet constant te blijven boeien: de wendingen in ‘You Have It All’ zijn subliem, het geheel is fantastisch verdeeld over de koptelefoon. Er zijn veel details, de manier waarop instrumenten samensmelten, gecombineerd of juist afgewisseld worden is bijzonder. Ritmes lijken soms tegen elkaar in te gaan, maar de balans blijft. Er zijn aangename instrumentale delen, met onder andere lekker veel (bas)gitaar en keyboards. Weer zijn het de strijkinstrumenten die mooi naar voren komen. Deze titeltrack bevat talloze wendingen. Sommige delen zijn een beetje zoet, andere delen zijn prog rock.

Met een prachtig ingetogen stuk lijkt deze epic te eindigen, maar er zit nog een heel klein stukje aan vast, dat is verrassend! Ook ‘In the Night II’ is erg kort, en een beetje zoet.

In ‘Beautiful Light’ zijn de invloeden van Spock’s Beard te horen. Ook dit is een gave track, met fantastische (gestapelde) zang.  Tijdens het eerste stuk van ‘Our Test Tube Universe’ hoor je de  ritmesectie op de voorgrond. Het toetsenwerk is super, daar herken je zeker Ryo Okumoto in. De transitie naar het ingetogen deel is zeer goed, en er volgen nog diverse twists and turns. Deze gave track heeft een mooi plotseling eind. ‘Flowing Through the Change’ is een track in vijf delen. Gedurende ruim 17 minuten komt er veel moois voorbij. Zoals dynamische drumwerk, gave bas grooves en meeslepend gitaarspel. De strijkinstrumenten zijn goed gevarieerd bespeeld en vormen steeds een perfecte melange met het geheel, datzelfde geldt voor de toetsen. De zang is in constante balans met de muziek. Deze epic heeft een gave, uitgebreide opbouw naar het einde.

Deze negen tacks hebben soms behoorlijk wat laagjes, toch voelt het niet complex. Er zijn veel details, en je hoort steeds weer nieuwe dingen. ‘You Have It All’ is één van de beste, zo niet het beste album van 2022 tot nu toe. (95/100) (Eigen beheer)

Tracklist:

1 Conduit (7:00)

2. Nothing Wrong (6:17)

3. In the Night I (0:55)

4. Life-Line (5:55)

5. You Have It All (14:25)

6. In the Night II (1:14)

7. Beautiful Light (5:46)

8. Our Test Tube Universe (7:33)

9. Flowing Through the Change (17:24)

 i) Futureflow

ii) In The Night III

 iii) Dreamflow

 iv) A New Beginning

v.) Dreams are Coming

Musician line-up:

Adam Sears- lead vocals, synths, piano, organs

Andy Catt- bass, vocals

Peter Matuchniak- guitar

Hoyt Binder- guitar (Track 2)

Nate Olmos- guitar (Track 7)

Eric Moore- drums (Tracks 1, 5, 9)

Jimmy Keegan- drums (Tracks 4, 8)

Mike Gerbrandt- drums (Tracks 2, 7)

Billy Sherwood- vocals (Track 5)

Jon Davison- vocals (Track 5)

Ryo Okumoto- B3 organs, synths, and jazz piano (Tracks 1, 8)

String Quartet

Aiko Jimena Richter (Violin),

Yvette Holzwarth (Violin),

Thomas Lea (Viola),

Hillary Smith (Cello) (Tracks 1, 4, 5, 9)

Andrea Whitt- viola, pedal steel (Tracks 1, 2, 7)

Rachel Grace- violin (Track 2)

Tawnee Lynn Lilo- French horn (Tracks 1, 4, 9)

Steve Huber- violin and viola (Track 3)

Michael Bernard- synth and drums programming

Raul Hernadez, additional guitars

Steven Leavitt- piano and B3, Moog, synth programming, maracas, tambourine, glockenspiel, vocals

Rich Mouser- additional rhythm and lead guitars, 12-string acoustic guitar, mandolin, shaker, tambourine, dilruba

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ