Drifting Sun – Veil

Facebookrssmail

Drifting Sun is een studio band uit Engeland. Er zijn enkele wisselingen geweest in de bezetting, maar ze bijven complexe, toegankelijke prog rock maken. Op hun ‘Veil’, hun nieuwste album, zijn er een aantal gastmuzikanten te horen, zoals violiste Suzi James en enkele koorleden.

Door de lichte kraakjes geeft ‘Veiled’ het gevoel van een oude LP. De rustige muziek bevat licht klassieke elementen. In deze instrumentale openingstrack hoor je al de stijl van Drifting Sun. ‘Frailty’ heeft een heerlijke proggy start, waarin de toetsen belangrijk zijn. In het mooie, uitgebreide instrumentale stuk hoor je heerlijk gitaarspel. Daarnaast is de ritmesectie aangenaam aanwezig. Dit loopt over naar een rustiger deel, ook hierin zitten mooie details. Jargon zingt zijn woorden op een rustige manier. De koorzang is soms ingezet als instrument. De (gestapelde) zang en de muziek vormen constant een eenheid, bovendien zit het vocaal en instrumentaal complex in elkaar. Op de achtergrond hoor je af en toe vioolspel. Deze epic heeft veel wendingen, de meeste verlopen vrij geleidelijk. Daarnaast zijn er veel details, die je lang niet allemaal meteen hoort. Met een galmende, gelaagde en langaanhoudende toon eindigt deze epic.

De heldere, warme zang in ‘Eros and Psyche’ vormt een prima combinatie met de lichte muziek. De diverse klanken van de toetsinstrumenten hebben een belangrijk aandeel. Zang en muziek bijven in balans, ook als het tempo en volume van de muziek toenemen. Vocale en instrumentale delen wisselen elkaar af. De zang is met vlagen gestapeld. Er is niet alleen rockend gitaarspel, maar er zijn ook enkele sprankelende akoestische gitaarklanken te horen. Het eind is vrij onverwacht. Het intro van ‘The Thing’ is sfeervol. Het (akoestische) gitaarspel valt weer positief op. De koorzang is prima toegevoegd, het geluid is soms galmend. Maar dat mag gerust bij deze vrij rustige track. Het rockende gitaarspel, en de toetsen vormen een mooi contrast met het geheel. De fade out is misschien een beetje jammer.

‘2-Minute Waltz’ is een track van twee minuten met sprankelend pianospel. Er zijn snelle keyboard klanken bij aanvang van ‘Through the Veil’. Het geluid is goed verdeeld over de koptelefoon. Ook na een paar wendingen blijven de toetsen regelmatig een belangrijk aandeel houden. De balans tussen toetsen en (bas)gitaar is prima. De drums zijn ook nu weer goed bespeeld. De tekst laat zich niet makkelijk doorgronden, al zing je hier enkele zinnen wat sneller mee. Na een prima instrumentaal stuk sterft het mooi langzaam weg. De combinatie van stemmen in ‘The Old Man’ is mooi. Deze track heeft zowel melancholisch als prog rock/rockende elementen. ‘Cirkus’ heeft een bijzondere melange van ritme en melodie, de veranderingen hiertussen zijn boeiend. Ook deze laatste track is complex van opzet. De woordeloze, gestapelde zang is leuk toegevoegd. Het einde is onverwacht, maar mooi.

Het duurt wel even voordat je de tracks een beetje kent. De teksten zing je over het algemeen niet makkelijk mee, maar daar zijn ze niet voor bedoeld. Meestal smelt de viool samen met de overige muziek, in de rustigere stukjes is het duidelijker te horen. Het aantal laagjes in zang en of muziek is best groot. Het geheel is goed verdeeld over de koptelefoon. Met de veranderde line-up zijn de kwaliteit en de stijl van Drifting Sun gebleven! (84/100) (Eigen Beheer)

Tracklist

 1. Veiled
 2. Frailty
 3. Eros and Psyche
 4. The Thing
 5. 2-Minute Waltz
 6. Through the Veil
 7. The Old Man
 8. Cirkus

Lineup

 • Jargon – Vocals
 • Ralph Cardall – Guitars, Mandolin
 • Pat Sanders – Keyboards
 • Jon Jowitt – Bass
 • Fudge Smith – Drums and Percussions
 • Suzi James – Violin on ‘Frailty’, ‘The Thing’ and ‘Cirkus’
 • ‘Frailty’ Choir: Costas molvalis, Katerina tepelena, MIchalis Latousakis, Spyros Petratos
 • ‘The Thing’ Choir: Ben Bell, Charlie Bramald, Chris York
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ