Crobot – Feel This

Facebookrssmail

De van-dik-hout-zaagt-men-planken-stonerrock van het Amerikaanse Crobot is voor dit album wat kruidiger gemaakt met wat southern- en classic rock-invloeden. Het komt de afwisseling zeker ten goede. Al blijft het wat lomp allemaal, met dank aan de nogal zware productie, met de nadruk op de overrompelende drums van Dan Ryan. Maar de riffs spetteren en de zang van Brandon Yeagley is lekker rauw; vol overtuiging gooit hij zijn teksten er uit, maar altijd net melodieus genoeg. Als je een referentie wilt: muzikaal heeft Crobot nu wat raakvlakken met een Spiritual Beggars, Black Label Society of Black Stone Cherry bijvoorbeeld.

Dat alles net wat makkelijker in het gehoor ligt dan op voorgaande platen als ‘Welcome To Fat City’ (2016) of ‘Motherbrain’ (2019) komt deels door de meezingrefreintjes van nummers als de midtempo beuker ‘Dizzy’, de als een ballad startende ‘Set You Free’, het bijna commerciële en erg aanstekelijke ‘Golden’ of in diezelfde categorie vallende ‘Feel This’. Ook afsluiter ‘Staring Straight Into the Sun’ draagt bij aan de afwisseling met zijn dynamische opbouw en melodieuze coupletten. Prachtig nummer, met die vette solo in het uptempo intermezzo. Daar mag de band er in de toekomst meer van schrijven. Ze zijn duidelijk nog niet uit ontwikkeld.   

Maar voor de verstokte wat conservatievere fans staan er ook nog genoeg rechttoe rechtaan riffmonsters op. Opener ‘Electrified’ is een stevige en erg aanstekelijk voortdenderende rocker. Dat zelfde geldt voor het met een mondharmonica opgeleukte ‘Better Times’. Halverwege eindelijk een echt rustpuntje in het mooie ‘Without Wings’, althans de eerste minuut. Bijna jammer dat het dan toch weer heavy wordt, al verzacht het lekkere gitaarwerk een hoop. De opvallend virtuoze rollen voor bas en drums in een nummer als ‘Into the Fire’ mogen niet onvermeld blijven trouwens. Bij deze.

Enkele mindere broeders zijn er ook. Zo is ‘Livin’ on the Streets’ wat rommelig en voorzien van een wat simpel meebrulrefrein. Ook het ‘yeah, yeah, yeah’ refreintje in ‘Dance with the Dead’ haalt het verder best fijne nummer wat naar beneden.

Geconcludeerd kan worden dat Crobot zijn meest veelzijdige en beste album heeft afgeleverd. Muziek die geknipt is voor de festivals zou je denken, maar ik zie vooralsnog geen shows buiten het voor hen veilige Amerika. Gemiste kans heren! Of festivalorganisatoren natuurlijk…
(80/100 – Mascot Records)

LINE-UP


Brandon Yeagley – vocals
Chris Bishop – guitar
Tim Peugh – bass
Dan Ryan – drums

TRACKLIST


1.Electrified
2.Dizzy
3.Set You Free
4.Better Times
5.Golden
6.Without Wings
7.Livin’ on the Streets
8.Into the Fire
9.Dance with the Dead
10.Holy Ghost
11.Never Break Me
12.Staring Straight Into the Sun

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ