Toxik – Dis Morta

Facebookrssmail

Toxik is een Amerikaanse Thrash Metal band opgericht in 1985. De band heeft met hun albums ‘World Circus’ (1987) en ‘Think This’ (1989) een cult status verworven. Beide albums waren hun tijd ver vooruit en vernieuwend voor het genre. Vooral Josh Christian’s technische gitaarspel werd en wordt geroemd door zowel fans als media. Dit blijkt ook wel uit het feit dat Toxik’s debuutalbum ‘World Circus’ door CMJ wordt verkozen tot ‘best new metal album of the year. Bij de Aardschok zijn ze ook lovend en wordt het album van de maand. Ook staan ze op de legendarische verzamelalbums van Metal Massacre. Toxik staat op Metal Massacre 9 met het nummer ‘Wasteland’.

Op het 2e album ‘Think This’ (1989) is zanger Mike Sanders vervangen door Charles Sabin die in het bezit is van een wat breder vocaal bereik. Verder wordt er ook een tweede gitarist aangetrokken in de persoon van John Donnely om vooral live Toxik een wat ‘voller’ geluid te geven. Na jarenlang te hebben getoerd met onder andere een magistraal optreden op Dynamo Open Air in 1988. Een optreden wat te boek staat als één van de beste optredens van dit legendarische festival. Ik was er toen ook bij en kan dit volmondig beamen. Onvergetelijk optreden. Na deze succesvolle optredens gebeurd er weinig en houdt Toxik er in 1992 voor de eerste keer mee op.

DE EERSTE REUNIE (2007-2010)

Naar aanleiding van het opnieuw uitbrengen van ‘World Circus’ en ‘Think This’ en de hierbij behorende hernieuwde interesse in de band besluit Toxik een herstart te maken. De bezetting is Josh Christian op gitaar, bassist Brian Bonini, drummer Lou Caldurola en Mike Sanders op zang. Doordat bassist Brian Bonini in 2007 besluit Toxik te verlaten moeten de overige 3 bandleden noodgedwongen hun Amerikaanse en Europese tourdates afzeggen, waaronder een optreden op het immens populaire ‘Keep It True’ festival. De band laat wel aan de media weten deuk bezig te zijn met het schrijven van nieuw materiaal en dat ze niet op tour gaan voordat ze een nieuwe bassist hebben gevonden. Aangezien er verder weinig gebeurt op het door Displeased Records uitbrengen van het optreden wat ze deden op Dynamo Open Air 1988 (2007) na en een in eigen beheer uitgebrachte DVD ‘Think Again’ (2010) sterft Toxik (voor de 2e keer) een stille dood.

TWEEDE REUNIE en het uitbrengen van het nieuwe album ‘Dis Morta’ (2013 tot heden).

In 2014 wordt er op de Facebook fanpagina van toenmalig drummer Jason Bittner aangekondigd dat de naam van het derde album ‘In Humanity’ wordt en uitgebracht zal worden in 2014. Lang verhaal kort, de release wordt verschoven naar 2016 en daarna zelfs naar 2017. Hierna wordt het weer akelig stil rondom Toxik totdat in november 2020 gitarist Josh Christian op zijn Facebookpagina laat weten druk bezig te zijn met het werken aan de opvolger van ‘Think This’. In februari van dit jaar bevestigt Christian in een interview met de Italiaanse website Metal Skunk dat ‘Dis Morta’ de officiële titel wordt van hun 3e album. Eindelijk is ie er dan toch gekomen. 33 jaar na ‘Think This’ mogen we Toxik’s derde op de draaitafel leggen of in de CD-lade schuiven. Het eerste wat opvalt is het kraakheldere geluid waardoor de snelle en progressieve nummers fijn uit de speakers komen. Hiervoor verantwoordelijk is de Argentijn Martin Furia (ook bekend als gitarist bij onder andere Bark en Destruction).

Opener en titelnummer ‘Dis Morta’ begint met een gesproken intro en begint na anderhalve minuut pas echt met een uithaal van zanger Ron Iglesias (geen familie). Meteen wordt duidelijk hoe de zaken er voor staan. Virtuoos gitaarspel verpakt in snelle progressieve Thrashnummers met overwegend (je moet er van houden) hoge zang. Het nummer eindigt ietwat abrupt. Na de akoestische gitaar verwacht je dat ze de draad weer oppakken maar dat gebeurt helaas niet. In plaats van een rustpuntje in het midden van het nummer is het het einde. Jammer, het nummer had wat mij betreft nog wel wat langer mogen duren. Het moge duidelijk zijn dat ‘Dis Morta’ geen Easy Listening album is. Er gebeurt veel in de nummers. Voor veel mensen misschien te veel.

Behoor je tot de categorie ‘ik wil mijn Metal strak, avontuurlijk en virtuoos’ dan ga je veel plezier beleven aan ‘Dis Morta’. Zwakke nummers staan er niet op ‘Dis Morta’. Grofweg kunnen de nummers onderverdeeld worden in Progressieve Metal zoals bijvoorbeeld ‘Creating The Abyss’, ‘Hyper Reality’ en ‘Chasing Mercury’ en de wat kortere en voor Toxik begrippen wat eenvoudigere nummers als ‘The Radical’, ‘Power’ en ‘Straight Razor’. Mijn persoonlijke favorieten zijn, van de progressieve nummers ‘Hyper Reality’ wat eigenlijk gewoon een Tech-Death nummer is met hoge vocalen. Van de ‘gewone’ Thrashnummers is ‘Straight Razor’ veruit mijn favoriet. Magistraal nummer wat zo op ‘World Circus’ had kunnen staan. Verder vermeldenswaardig is ‘Devil In The Mirror’ wat begint met alleen piano en zang a la Queen en Savatage. Een welkom en zeldzaam rustpuntje op dit album waarop werkelijk van alles gebeurt.

Fans van de eerste 2 albums kunnen ‘Dis Morta’ met een gerust hart aanschaffen. Ook aanbevolen voor fans van Helstar en Nevermore gaan hier veel plezier aan beleven. Ook Tech-Death fans komen aan hun trekken, al zal voor velen de zang van Ron Iglesias misschien een struikelblok zijn. (92/100) (Massacre Records)

Track List:

1 Dis Morta (4:33)

2 Feeding Frenzy (3:50)

3 The Radical (4:12) 4 Power (4:18)

5 Hyper Reality (5:17)

6 Creating The Abyss (3:43)

7 Straight Razor (2:58)

8 Chasing Mercury (4:46)

9 Devil In The Mirror (5:06)

10 Judas (5:48)  

Line Up:

Josh Christian – (Lead) Guitars

Ron Iglesias – Vocals

James DeMaria – Drums

Shane Boulos – Bass

Eric van Druten – (Rhythm) Guitars 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ