Gaupa – Myriad

Facebookrssmail

Een aparte band, deze Gaupa. Denk aan een wat doomy, psychedelische Soundgarden met een zingende Björk soundalike. Het geheel pakt wel en klinkt net zo origineel als de hierboven beschreven combinatie van stijlen. Twee jaar geleden werd debuut ‘Feberdröm’ op de mensheid losgelaten en dat bleek zowaar in zowel thuisland Zweden als Amerika een redelijk succesje. Waar de vorige nog grotendeels in de moerstaal werd ingezongen, wat de Björk-associatie aanzienlijk vergrootte, is deze ‘Myriad’ in het Engels, enkele uitzonderingen daargelaten. En dat maakt de sound nèt iets meer mainstream en dus ook toegankelijker, maar minder opvallend helaas. Dat Zweedse taaltje heeft wel iets mysterieus namelijk.

Albumopener ‘Exoskeleton’ knalt met een lekker stevige baslijn je speakers uit, waarna de karakteristieke stem van Emma Näslund de toon zet. Het wat psychedelische nummer beklijft en biedt voldoende afwisseling. Wat meer grungy klinkt het midtempo ‘Diametrical Enchantress’, al heeft deze ook een wat eentonig refrein. In het zweverige ‘Moloken’ wordt flink gas teruggenomen en krijgt Emma alle ruimte om te excelleren. Al is het wat kinderlijke stemmetje er wel één in de ‘love or hate it’ categorie.

Het zelfde geldt voor ‘RA’, welke ook wat zweverig start, maar flink harder wordt tijdens het refrein en één van de uitschieters is. ‘My Sister Is A Very Angry Man’ is het stevigste nummer en heeft wel wat Skunk Anansie raakvlakken. Het betoverende, akoestische, te korte ‘Sömnen’ is in het Zweeds gezongen en doet denken aan Garmarna. Prachtige opmaat naar de langste song, het spannende, wat melancholische ‘Mammon’. Het is een mooi opgebouwd epos, met heerlijk percussiewerk, dat langzaam aan kracht wint en daarmee de plaat overtuigend, wederom in de eigen taal gezongen, afsluit.

Zowaar horen we een origineel geluid op deze ‘Myriad’, met dank aan de excentrieke Emma Näslund, die het talent bezit om de aandacht bij de les te houden met haar bijzondere stem. Wat mij betreft volgt er hierna weer een volledig Zweeds gezongen album, want dat maakt de sound net wat bijzonderder dan de Engelse songs. Tot slot: jammer dat het album slechts 36 minuten duurt.
(77/100 – Nuclear Blast Records)

LINE-UP


Emma Näslund – Vocals
Jimmy Hurtig – Drums
Daniel Nygren – Guitars
David Rosberg – Guitars
Erik Sävström – Bass

TRACKLIST


1. Exoskeleton 04:35
2. Diametrical Enchantress 03:11
3. Moloken 04:41
4. RA 05:21
5. Elden 05:20
6. My Sister Is A Very Angry Man 03:32
7. Sömnen 02:36
8. Mammon 07:23

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ