Beartooth telleurstellend, maar alsnog vermakelijk in 013

Facebookrssmail

Het is dinsdag 21 maart als Beartooth naar 013 komt om de mainstage te verbouwen, en dit doen ze niet alleen; Motionless in White en Stray from the Path zijn aanwezig om het publiek op te warmen. De laatste keer dat de band in ons land speelde was de mainstage van de Dynamo strak uitverkocht (en dat met een last minute aangekondigde show vanuit Jera), maar ook voor deze show in 013 waren de kaartjes ruim een maand van tevoren op.

Het is aan Stray from the Path om de avond te openen met een zaal die al goed gevuld staat. De focus van deze set ligt zoals we mogen verwachten op het laatst uitgebrachte album ‘Euthanasia’; ‘Needful Things’, ‘May You Live Forever’, ‘III’ en natuurlijk ‘Guillotine’ komen voorbij. De setlist wordt verder aangevuld met ‘Fortune Teller’, ‘First World Problem Child’ en ‘Goodnight Alt-Right’, waarbij de laatste wordt vooraf gegaan door een politieke welkompje; het verzoek tot crowdsurfers wat hierop volgde had helaas slechts een enkeling bereikt. Waar het publiek voor een Stray show niet erg beweeglijk was, maakte vooral vocalist Drew genoeg gebruik van de ruimte die het podium hem bood.

Als volgende is het aan Motionless in White om het podium te beklimmen. Ook deze band heeft een nieuw album sinds hun laatste bezoek. De focus hierop is wat minder, al is dat wellicht omdat de heren wat meer tijd op het podium hebben. De band knalt er hard in met ‘Thoughts & Prayers’, ‘Cyberhex’ en ‘Slaughterhouse’, met een (volgens vocalist Chris) ongeplande feature van Beartooth’s Caleb. Na ‘Break the Cycle’ en ‘Masterpiece’ neemt de band even wat gas terug met het synthwave geladen ‘Werewolf’ en wat meer ballad-achtige ‘Another Life’, om vervolgens de set af te sluiten met ‘Soft’, ‘Somebody Told Me’ (origineel van The Killers) en ‘Eternally Yours’, waarbij Chris een aantal rozen het publiek in gooit. Het geluid en licht van deze set waren uiterst goed geregeld, waardoor vrijwel elk element kraakhelder te horen is. Duidelijk was ook dat de band meer fans heeft, die zeer enthousiast met de set mee deden.

Als laatste is het aan Beartooth om de zaal te vermaken. Om maar met de deur in huis te vallen; het vermaken lukt ze, maar muzikaal lijkt het allemaal niet zo lekker te gaan. Vooral vocalist Caleb Shomo lijkt vanavond moeite te hebben; zijn stem slaat regelmatig over en screams lukken niet altijd even goed. Dit terwijl Beartooth een reputatie heeft als een van de sterkste live bands, en dit ook muzikaal keer op keer waar weet te maken. Een oorzaak weten we niet, maar zonde is het wel. Desalniettemin weet de band het publiek, wat aan het begin van de set nog een beetje op gang moet komen, goed te vermaken.

Zo snel als Caleb over het podium heen rent en springt, zo snel raast de band door zijn set heen; in iets meer dan een uur weet de band er een volle 16 nummers uit te pompen. De focus ligt duidelijk op het in 2021 gereleasete ‘Below’, waar bijna de helft van de set vanaf komt. Ook recent uitgebrachte single ‘Riptide’ mag niet ontbreken.

Foto’s (c) Megan Keijzer

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ