Nita Strauss – The Call Of The Void

Facebookrssmail

Allereerst een nadere introductie voordat ik het tweede album van deze bezige bij ga bespreken. Nita Strauss is een Amerikaanse gitariste. Ze begon al vroeg aan een muzikale carrière. Ze verliet school en besloot zich volledig te richten op het maken van muziek. Dit deed ze met haar eerste eigen band Lia-Fail. Ook speelde ze een tijdje in de all female Iron Maiden tribute band the Iron Maidens. Ook op haar uitgebreide CV staan onder andere de bands Consume The Fire, Femme Fatale en de video-game supergroep Critical Hit. Ook heeft ze deel uitgemaakt van de House band van LA Kiss, het arena football team waarvan Paul Stanley en Gene Simmons eigenaar zijn. In 2014 vervangt ze gitariste Arianthi als Alice Cooper’s toer-gitariste. Dit doet ze 

tot juli 2022 waarbij ze haar vertrek van Alice Cooper’s toerband aankondigt. Al een paar dagen maakt ze wereldkundig dat ze zich heeft aangesloten als gitariste van de backing band van Demi Lovato. In maart 2023 sluit ze ook weer aan om met Alice Cooper te gaan toeren. Verder is ze de lead-gitariste op 7 nummers van Docker’s Guild ‘The Heisenberg Diaries-Book A : Sounds of Future Past (2016) en zit ze in de Netflix documentaire ‘Hired Gun’ (2017). Ook is ze verbonden aan het WWE en is ze naast muzikante ook nog fitness-goeroe, sportfreak en jurylid bij talentenjachtprogramma’s op de Amerikaanse TV. In 2018 wordt Nita Strauss de eerste vrouwelijke gitariste die een eigen signature-gitaar krijgt bij het prominente Ibanez. In 2019 wordt ze geeerd op het zevende jaarlijkse She Rocks Awards met ‘the Inspire Award’ die ze uitgereikt krijgt door haar grote held Steve Vai en Nick Bowcott, gitarist van de Britse Heavy-Metal band Grim Reaper. In januari 2022 staat ze als eerste vrouwelijke Rock solo-artieste sinds 32 jaar op nummer 1 in de Billboard’s Mainstream Rock Chart met het nummer ‘Dead Inside’. Als dat nog niet genoeg is verzorgt ze ook nog clinics en geeft ze wereldwijd masterclasses en schrijft en maakt ze video’s voor de magazines ‘Guitar World’ en ‘Premier Guitar’. Het mag dus wel een klein wonder genoemd worden dat Nita Strauss tijd heeft vrij kunnen maken voor het uitbrengen van ‘The Call Of The Void’.

In tegenstelling tot haar eerste album ‘Controlled Chaos’ wat ze uitbracht in 2018 is ‘The Call Of The Void’ niet geheel instrumentaal. Ze heeft voor dit album een paar bekende namen weten te strikken en vriendje  Josh Villalta bespeelt de drums. Mijns inziens een slimme zet aangezien geheel instrumentale albums niet echt commercieel interessant zijn. Maar er staan nog voldoende instrumentale nummers op om de mensen van dit niche genre tevreden te stellen. Verder staan er op de digitale versie van ‘The Call Of The Void’ (onder andere te streamen op Spotify) de gezongen nummers in een instrumentale versie. Opener ‘Summer Storm’ is een instrumentaal nummer wat vloeiend overgaat in het eerste Melo-Death nummer van het album ‘The Wolf You Feed’ waarop Arch Enemy zangeres Alyssa White-Gluz te horen is. Niet alleen doet ze grunten maar ook haar cleane vocalen worden benut wat het nummer nog beter maakt. Track nummer drie ‘Digital Bullets’ met op zang Chris Motionless zanger van Metal-Core band Motionless In White gaat over Cyber-bullying, een fenomeen dat helaas nog veel voorkomt in deze tijd en wat een grotere impact heeft op slachtoffers dan de meeste mensen denken. Denk maar eens aan de vele zelfmoorden van jonge mensen na het posten van al dan niet stiekem gefilmde sex-video’s.

‘Through The Noise’ is één van mijn favoriete tracks van het album. Een rock-anthem gezongen door Lzzy Hale van Halestorm. Hierna komt het tweede instrumentale nummer ‘Consume The Fire’. Het gaspedaal wordt flink ingetrapt op dit nummer en doet denken aan de jaren 80 Shred-albums waarop het Shrapnel-label destijds patent had. ‘Dead Inside’ wordt gezongen door Disturbed frontman David Draiman en is het beste nummer wat Disturbed nooit gemaakt heeft. ‘Victorious’ met op zang Dorothy Martin is een goed Rock-nummer dat meteen in je hoofd blijft zitten. ‘Scorched’ is een instrumentale power-ballad en wordt gevolgd door nog een instrumentaal nummer genaamd ‘Momentum’ dat een stuk heavier is. Vooral Nita’s riffwerk klinkt majestueus op dit nummer. In Flames zanger Anders Friden mag op het tweede Melo-Death nummer van het album ‘The Golden Trail’ meebrullen.

Natuurlijk mag Alice Cooper ook niet ontbreken. Helaas voor de sympathieke zanger vind ik ‘Winner Takes All’ één van de zwakkere nummers van het album. Een standaard dertien in een dozijn Rocknummer dat het ene oor in en het andere oor uitgaat. Dan bevalt het navolgende ‘Monster’, een rock-song met Industrial-invloeden gezongen door Lilith Czar me een stuk beter. ‘Kintsugi’ is een (hoofdzakelijk) akoestisch rustig instrumentaal nummer waarop Nita Strauss laat horen dat ze niet alleen maar snelheidsrecords kan verbreken maar ook gevoelig uit de hoek kan komen. De bonus-track ‘Surfacing’ is er ook weer eentje om in te lijsten. Een gitaarduel tussen Nita en collega gitaarvirtuoos Marty Friedman.

Nita Strauss bewijst met ‘The Call Of The Void’ dat ze niet alleen een zeer goede gitariste is maar ook hele goede nummers kan schrijven. Alle nummers (met uitzondering van ‘Winner Takes All’) zijn op het lijf geschreven voor de betrokken zangers en zangeressen. Dit maakt het album erg afwisselend. Iets wat je als plus-of minpunt kunt opvatten. Mij persoonlijk stoort het in ieder geval niet (77/100) (Sumerian Records)

Track List

1 Summer Storm (4:31)

2 The Wolf You Feed (featuring Alyssa White-Gluz) (3:52)

3 Digital Bullets (featuring Chris Motionless) (3:58)

4 Through The Noise (featuring Lzzy Hale) (3:20)

5 Consume The Fire (4:00)

6 Dead Inside (featuring David Draiman) (3:58)

7 Victorious (featuring Dorothy Martin) (3:42)

8 Scorched (5:27)

9 Momentum (4:19)

10 The Golden Trail (featuring Anders Friden) (4:41)

11 Winner Takes All (featuring Alice Cooper) (3:26)

12 Monster (featuring Lilith Czar) (3:28)

13  Kintsugi (4:55)

14 Surfacing (bonus track featuring Marty Friedman) (5:36)  

Line Up

Nita Strauss – Guitars/Bass

Josh Villalta – Drums

Katt Scarlet – Keyboards

additional Guitars, Bass and Producer – Kile Odell    

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ