The Fierce and the Dead – News From The Invisible World

Facebookrssmail

The Fierce and the Dead werd zo’n 13 jaar geleden als instrumentale band opgericht. Maar sinds een aantal jaar is Kevin Feazey naast bassist ook de zanger van deze Engelse band. Ze spelen een mix van diverse soorten rock, en voegen er metal, shoegaze en analoge synthesizers aan toe. De band heeft getoerd met bands als Hawkwind,  Crippled Black Phoenix en vele andere. Ze stonden op diverse grotere festivals, bijvoorbeeld: Prognosis en Rosfest.

‘The Start’ begint kalm, Kevin heeft een duidelijke uitspraak. De achtergrond zang is half gesproken, half gezongen. Daarna neemt de intensiteit in zang en muziek behoorlijk toe. Dit prima opgebouwde openingsnummer sterft mooi weg. Bij aanvang van ‘Shake The Jar’ liggen tempo en volume best hoog, ook hier is Kevin goed te verstaan. Er zijn een behoorlijk aantal wisselingen in tempo en volume. Je hoort niet alleen aangenaam veel gitaar spel, ook de bas is duidelijk te horen; soms zelfs op de voorgrond. Met vlagen is de gestapelde zang dromerig en toch boeiend. Door de verrassende wendingen blijft ook deze track, tot en met het plotselinge einde, boeien. 

Dat geldt ook voor de nummers die volgen. De balans tussen ritme en melodie is goed. De afwisseling dan wel de melange tussen zwaardere muziek en lichtere elementen is goed. Alles is goed verdeeld over de koptelefoon. Er zijn veel verrassende details en wendingen. Soms gaat de muziek tegen elkaar in, toch blijft het geheel in evenwicht. Ook de zang, die af en toe vervormd klinkt, blijft in harmonie met de muziek. ‘Wonderful’ heeft een groezelige start, dit vormt een prima melange met de heldere klanken. Ook hier is de (gestapelde) zang verrassend. Na een paar keer luisteren kun je deze pakkende track grotendeels meezingen. Het ritme in ‘Non-Player’ is rustig, toch zijn er volop details en (subtiele)veranderingen. Op een gegeven moment liggen tempo en volume best hoog, even later is alles weer heel rustig. Stuart Marshall drumt in dienst van het geheel. Het saxofoonspel vormt een bijzonder toevoeging. 

Door de goede geluidskwaliteit komt het contrast tussen de hoge en lage (groezelige) tonen in ‘What A Time To Be Alive’ goed naar voren. Dit nummer is bijna geheel instrumentaal. De emotie op de stem in ‘Nostalgia Now’ trekt, samen met de ingetogen muziek meteen mijn aandacht. Het tedere pianospel, en de wendingen die hierop volgen, sluiten hier mooi bij aan. Het ingetogen deel is goed gespeeld en gezongen, je hoort de emotie in de zang. De licht klassieke elementen passen hier prima bij. Weer is er een gave verandering naar zwaardere muziek, hier worden lichtere klanken doorheen gestrooid. Ondanks deze tegenstellingen, en de lichte “hectiek” die volgt  blijft het geheel in evenwicht. De opbouw naar het einde is bijzonder. 

De nummers zijn toegankelijk en complex tegelijk. Zoals eerder verteld, is dit een album met veel wendingen en details. Bovendien zijn er soms grote contrasten, veel laagjes in zang en/of muziek. Bovendien zijn er diverse muzikale stijlen, daarom moet ‘News From The Invisible World’ misschien even groeien. The Fierce and the Dead heeft weer een bijzonder album gemaakt (85/100) (SPM Records) 

Tracklist:

01 – The Start

02 – Shake The Jar 

03 – Golden Thread

04 – Photogenic Love 

05 – Wonderful 

06 – Non-Player 

07 – What A Time To Be Alive 

08 – Nostalgia Now

Line up:

Matt Stevens : Guitar, synths, keys, programming

Steve Cleaton : Guitar, synths, programming

Kev Feazey : Bass, vocals, synths, keys, programming

Stuart Marshall : Drums, percussion, programming

Guests: 

Terry Edwards:  Sax, trumpets

Matt Jones: Piano, keys

Tom Hunt: Backing vocals

Tia Bush:  Backing vocals

Lara Callaway: Backing vocals

Heidi Henders: Backing vocals

Lorraine Richardson: Backing vocals

Natalia Stevenson: Backing vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ