Jag Panzer – The Hallowed

Facebookrssmail

Jag Panzer is een Amerikaanse Power Metal band opgericht in 1981 en meer bekend om een aantal bekende ex-gitaristen die bij de band hebben gespeeld dan om hun muziek. Oprichters zanger Harry ‘the Tyrant’ Conklin, gitarist Mark Briody en bassist John Tetley zitten nog steeds (of alweer) in de huidige line up. Maar je kunt Harry Conklin en Mark Briody beschouwen als de basis van Jag Panzer, zeg maar de Paul Stanley en Gene Simmons van Jag Panzer.

De naam Jag Panzer is gedwongen ontstaan doordat de oorspronkelijke bandnaam Tyrant al door zo’n 500 andere metalbands werd gebruikt. Jag Panzer is afgeleid van het Duitse woord Jagdpanzer. Uitspraaktechnisch bleek dit nogal moeilijk te zijn, vandaar dat de letter ‘D’ geschrapt werd en het dus Jag Panzer is geworden. De Amerikaanse tieners speelden in zowat elke zaal in het Denver club circuit en nemen in 1983 hun eerste EP ‘Tyrants’ op. Begin 1984 weten ze Joey Tafolla te strikken en met hem nemen ze het debuutalbum ‘Ample Destruction’ op. Tafolla verlaat Jag Panzer in 1986 en brengt een solo album uit. De band valt langzaam uit elkaar en staat op pauze gedurende een dikke 10 jaar waarin Harry Conklin onder andere zijn stembanden heeft geleend aan Riot en zijn eigen band Titan Force. Hierna heeft Jag Panzer de draad weer opgepakt en brengen ze wel regelmatig albums uit. Een stabiele line up blijkt echter een groot probleem te zijn, hoofdzakelijk veroorzaakt door het uitblijven van succes.

‘The Hallowed’ is een conceptalbum en kosten noch moeite zijn gespaard voor het maken van dit album. Maor Applebaum bekend van zijn werk met onder andere Faith No More en Candlemass deed de mastering en het artwork is gedaan door Dusan Mankovic die ook al verantwoordelijk was voor de hoes van ‘The Deviant Chord’. Voor de produktie van de bas en drums is Ken Mary van stal gehaald en voor de mix is Jim Morris ingehuurd. Niet de minste namen dus. Desondanks vind ik het geluid niet echt geweldig. Het klinkt ‘wollig’ en knalt niet echt lekker mijn speakers uit. Het flinterdunne verhaaltje handelt over een groep van vijf personen die in een winterse omgeving op zoek zijn naar een nieuw thuis en onderweg uiteraard met verschillende uitdagingen en problemen moeten afrekenen. Dit alles wordt tussen de nummers en soms in de nummers zelf ondersteund door voice-overs om het simpele verhaaltje nog duidelijker te maken voor de luisteraar. Mij persoonlijk irriteert het mateloos, vooral het gepraat in afsluiter ‘Last Rites’ is bloedirritant.

Gelukkig is het muzikaal wel een stuk interessanter. Harry ‘the Tyrant’ Conklin is nog altijd fantastisch bij stem ondanks dat hij al 61 kaarsjes heeft uitgeblazen. Ook op dit album levert hij weer een puike prestatie af. Ook gitarist Ken Rodarte die op ‘The Hallowed’ zijn debuut maakt maar al sinds 2018 bij Jag Panzer speelt en op het podium staat laat zich van zijn beste kant horen. Al is hij toch van een tikkeltje mindere klasse dan zijn voorgangers Joey Tafolla en Chris Broderick. Beste nummers zijn opener ‘Bound As One’, ‘Dark Descent’ en afsluiter ‘Last Rites’.

Ook met dit album zal Jag Panzer geen wereldfaam verkrijgen ondanks het opentrekken van een grote zak geld, bekende namen en uitgebreide ondersteuning van label Atomic Fire Records. Daarvoor blijft de muziek te gedateerd. Aanbevolen voor fans van Iron Maiden ten tijde van ‘Powerslave’ en Priest-fans die ‘Defenders Of The Faith’ goed vinden. Ik vind het jammer om te moeten concluderen dat Jag Panzer eigenlijk weinig is opgeschoten sinds hun debuut ‘Ample Destruction’ (1984). Ik gun ze het allerbeste maar meer dan een mager zeventje zit er niet in (68/100) (Atomic Fire Records)

Track list

 1. Bound As One (3:44)
 2. Prey! (3:26)
 3. Ties That Bind (4:09)
 4. Stronger Than You Know (5:04)
 5. Onward We Toil (5:29)
 6. Edge Of A Knife (6:04)
 7. Dark Descent (5:44)
 8. Weather The Storm (4:14)
 9. Renewed Flame (5:13)
 10. Last Rites (9:50)

Lineup

 • Harry ‘the Tyrant’ Conklin – Vocals
 • Mark Briody – Guitars
 • Ken Rodarte – (lead)Guitars
 • John Tetley – Bass
 • Rikard Stjernquist – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ