Thy Art is Murder bewijst zichzelf in 013

Facebookrssmail

Het is donderdag 28 september als Thy Art is Murder naar het Tilburgse podium van 013 komt voor de 2e show van zijn Europese ‘Godlike’ tour, vernoemd naar het gelijkmatige album dat recent uitkwam. Opvallend is dat kort voor dit album werd aangekondigd dat CJ McMahon geen onderdeel meer is van de band, waarbij clashes in gedachtegangen als reden werden genoemd. Daarmee is dit dus direct de 2e show van de band met zijn nieuwe vocalist, Tyler Miller, voorheen van Aversions Crown. De band staat gelukkig (zeker voor degenen die nu om een boycot roepen) niet alleen op het podium vandaag; ook Whitechapel, Fit for an Autopsy en Spite zullen het publiek op een stevige pot muziek trakteren.

Het is aan het Spite om te openen. Het viertal speelt een gigantisch lompe pot deathcore die duidelijk bedoelt is om een flinke pot op te beuken; iets waar vocalist Darius Tehrani het publiek meermalig aan blijft herinneren. De heren spelen een goede set, al komen de drums in de mix iets te hard naar voren door de stijl van de drummer. De band zelf is zeer energiek en gaat duidelijk goed op in zijn eigen muziek, die ook het publiek goed lijkt te bevallen als we zo naar de knikkende hoofden kijken. Helaas krijgen we maar een halfuurtje Spite voor de kiezen, maar een goede opwarmer waren ze zeker.

Het duurt niet al te lang voor het podium klaarstaat voor Fit for an Autopsy. De zaal staat ondertussen flink vol, en daar weet de band gebruik van te maken. Ondersteund door een goede lichtshow zet de band een technische, strakke set neer en is duidelijk goed in zijn element; ze benadrukken hoe blij ze zijn terug te zijn in 013 en als kers op de taart duikt vocalist Joe Badolato tijdens afsluiter “Far From Heaven” het publiek in.

Whitechapel opent zijn set op passende wijze met ‘I Will Find You’, de opener van zijn nieuwste (maar ondertussen bijna 2 jaar oude) album ‘Kin’. De heren spelen een lekker, en hebben in het eerste deel van de set vooral ruimte voor ‘Kin’ en het daarvoor uitgekomen ‘The Valley’, met de ‘nieuwe’ klassieker ‘The Saw Is The Law’. Het einde van de set laat de mosh pit echter nog harder razen, als de heren even terug duiken naar de oude nummers met ‘End of Flesh’, ‘Prostatic Fluid Asphyxiation’, ‘Possession’ en ‘This is Exile’.

Na een wat aparte selectie aan wachtmuziek die al de gehele avond aanhoudt schalt het albekende startsignaal van de Thy Art is Murder set over de speakers; ‘We Like to Party’ van de Vengaboys. De band haalt precies hetzelfde trucje uit als Whitechapel, maar trekt die een stuk door; ‘Destroyer of Dreams’, ‘Blood Throne’ en ‘Join Me in Armageddon’ worden net als op het nieuwste album ‘Godlike’ aan een stuk doorgespeeld. Hierna pakt de band een drietal van het vorige album ‘Human Target’, om de rest van de set af te wisselen tussen ouder materiaal en nummers van ‘Godlike’.

De band speelt een erg strakke set, waarbij vocalist Tyler Miller een goede vervanger lijkt te zijn voor CJ McMahon, al heeft hij wellicht iets minder charme. Ook “CJ” chants legt hij snel het zwijgen op; “Save your hate for the pit.”. Er is een flinke setup qua lichten meegebracht die uitbundig gebruikt wordt, om zo de actieve show van het vijftal nog sterker te maken. De band zelf is ook niet de enige die actief is; de pit die al de hele avond aanwezig is, is zijn energie nog lang niet kwijt en er is ook een constante stroom aan crowdsurfers.

Thy Art is Murder heeft opnieuw bewezen dat ze zonder de aanwezigheid van CJ McMahon prima doorkunnen, en Tyler Miller heeft zich als vervanger van zijn beste kant laten zien. Ook Whitechapel, Fit for an Autopsy en Spite hebben ijzersterke sets neergezet; al met al dus een topavond!

Foto’s (c) Pim Spätjens

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ