The Flower Kings – Look At You Now

Facebookrssmail

De Zweedse Progrockers The Flower Kings brengen met ‘Look At You Now’ hun 16e studioalbum uit. The Flower Kings staan al bijna 30 jaar garant voor ‘positieve’ Prog Rock. Met positiviteit bedoel ik de altijd optimistische boodschap die The Flower Kings met hun teksten proberen uit te dragen. Ook op ‘Look At You Now’ is dit weer het geval. De teksten gaan over actuele thema’s als klimaatverandering, corrupte politici en hoe we zelf bezig zijn onze planeet te vernietigen. Maar dit doen ze niet middels een wijzend vingertje maar met teksten waar hoop uitspreekt dat het nog niet te laat is om het tij te keren.

De term Prog Rock dekt ook niet helemaal de lading. De muziek die The Flower Kings speelt is op sommige momenten proggy, op andere momenten Classic Rock en dan weer spacey en psychedelisch. Ook zijn er Jazz invloeden te horen. Grote gemene deler van alle nummers van The Flower Kings is dat de melodie centraal staat. Twee opvallende bezettingswisselingen sinds het voorgaande album ‘By Royal Decree’. De Amerikaanse toetsenist Zach Kamins besloot wegens logistieke redenen om uit de band te stappen. Op ‘Look At You Now’ worden de toetsenpartijen grotendeels gespeeld door Roine Stolt zelf. Hij krijgt hulp van Lalle Larsson, die je misschien kent van de bands Karmakanic en Agents Of Mercy en van broerlief Michael Stolt. Bassist Jonas Reingold heeft om een andere reden besloten om The Flower Kings te verlaten namelijk tijdgebrek wegens toerverplichtingen met Steve Hackett. Zijn plaats wordt ingenomen door verloren zoon, of beter gezegd broer, Michael Stolt. Inderdaad, de broer van Roine.

Wat verder opvalt is het ontbreken van lange epische werkstukken. Het enige nummer wat boven de 10 minuten uitkomt is het afsluitende titelnummer. De nieuwe aanpak met compactere songs bevalt me uitstekend. Er gebeurt in de ‘kortere’ nummers nog steeds meer dan genoeg. De Yes-invloeden zijn nog het meest merkbaar zoals te horen is op de eerste single en openingsnummer ‘Beginner’s Eyes’. Hierna komt ‘The Dream’ wat nog het beste omschreven kan worden als een ballade van de hoop. Ook Queen is een duidelijke inspiratiebron van onze bloemenkoningen zoals te horen is op ‘Hollow Man’ met een Brian May gitaargeluid en meerstemmige zang.

‘Dr. Ribedeaux’ is een mooi instrumentaal nummer met smaakvol drumwerk van Mirko DeMaio. Ook het toetsenwerk van Michael Stolt mag niet onvermeld blijven. ‘Mother Earth’ doet weer sterk aan Queen denken door de fraaie a-cappella zang. ‘The Queen’ is weer een instrumentaaltje dat een middeleeuws barok sfeertje ademt met clavecimbel, strijkers en Jörgen Sälde op akoestische gitaar. ‘The Light In Your Eyes’ is een nummer dat hoorbaar door Yes beïnvloed is. ‘Seasons End’ is een mooi Progrock nummer met een Hammond orgel dat aanvoelt als een deken. Warm en functioneel. Ook de gitaarsolo in dit nummer is erg mooi.

De zang wordt wisselend gedaan door Fröberg en Stolt. Er wordt ook gegrooved op ‘Look At You Now’. ‘Scars’ is opgebouwd rond Michael Stolt’s baswerk, waarnaast vooral drummer Mirko DeMaio mag excelleren. Tevens bevat ‘Scars’ het agressiefste gitaarwerk van het album wat dit nummer voor mij persoonlijk het beste nummer van het album maakt. ‘Stronghold’ is een blauwdruk van een Flower Kings nummer en is een perfect nummer om te laten horen aan iemand die The Flower Kings nog niet kent en wil weten wat hij/zij muzikaal kan verwachten. ‘Father Sky’ is vooral voor drummers zoals ik zelf een interessant nummer met een mooie 7/8 maat. ‘Day For Peace’ is een oproep tot vrede gezongen door gastzangeres Marjana Semkina van Iamthemorning. Een mooi statement om uitgerekend een Russische zangeres dit nummer te laten zingen.

Op afsluitend titelnummer ‘Look At You Now’ worden alle instrumentale en vocale registers nog eens opengetrokken. Dit nummer had zo op het samenwerkings studioalbum ‘Invention Of Knowledge’ van Anderson/Stolt kunnen staan. The Flower Kings leveren weer een zeer goed album af zoals eigenlijk altijd. Er zullen er weer velen zijn die vinden dat dit 16e album meer van hetzelfde is. Ik ben het hier niet mee eens. The Flower Kings hoeven zichzelf niet opnieuw uit te vinden, er is niets mis met het hebben van een eigen herkenbare sound. Nog een compliment tenslotte voor Joey Tessier die verantwoordelijk is voor de mooie hoes. (85/100) (Inside Out Music)

Tracklist

 1. Beginner’s Eyes (4:30)
 2. The Dream (4:30)
 3. Hollow Man (4:51)
 4. Dr. Ribedeaux (3:02)
 5. Mother Earth (4:14)
 6. The Queen (5:20)
 7. The Light In Your Eyes (5:41)
 8. Seasons End (5:21)
 9. Scars (5:22)
 10. Stronghold (6:37)
 11. Father Sky (3:00)
 12. Day For Peace (3:09)
 13. Look At you Now (11:49)

Lineup

 • Mirko DeMaio – Drums & Percussion
 • Hasse Fröberg – Vocals, Guitars & Percussion
 • Michael Stolt – Bass, Vocals, Guitars & Keyboards
 • Roine Stolt – Vocals, Guitars, Keyboards & Percussion
 • Guests : Hasse Bruniusson – Percussion
 • Lalle Larsson – Keyboards
 • Jannica Lund – Backing Vocals
 • Marjana Semkina – Vocals
 • Jörgen Sälde – Acoustic Guitar
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ