Krypts – Remnants of Expansion

Facebookrssmail

krypts-coverHet uit Finland afkomstige death metal gezelschap Krypts heeft een nieuw album uit: ‘Remnants of Expansion’. In 2009 verblijde Krypts de extreme metal wereld al met een zeer goede demo ‘Open the Crypt’. Het daaropvolgende debuut ‘Unending Degradation’ is in mijn ogen 1 van de beste releases van 2013. Krypts weet als geen ander een bizar duistere variant van (old school) death metal neer te zetten. Een kwaadaardige, bijna satanische, sfeer waar menig black metal band nog een puntje aan kan zuigen.

Het heeft 3 jaar geduurd maar hier is het dan eindelijk, het nieuwe album van Krypts, wederom uitgebracht door Dark Descent Records. Wat meteen opvalt is dat er slechts 5 nummers opstaan waarvan de opener meer dan tien minuten lang is. Vanaf de eerste tonen is gelijk duidelijk dat er aan de stijl en sound van de band helemaal niets veranderd is. De duisternis valt als een zwarte deken over je heen en depressieve akkoorden duwen je naar een plaats waar je alleen dood en verderf zal vinden. Ondanks de lengte van de openingstrack, ‘Arrow of Entropy’, verveelt de song geen moment. Dit epos heeft alle elementen wat Krypts onderscheid van het gros van de (old school) death metal bands: sfeer, duisternis en sinistere zwartgalligheid.

Finse bands hebben altijd iets aparts en Krypts is daar geen uitzondering op. De stijl is moeilijk te omschrijven. Het is doom / death metal waarbij af en toe het gaspedaal word ingetrapt naar blastbeats, maar het tempo ligt voornamelijk laag, zo ook de gitaarstemming. De duistere vibe van ‘Gateways to Annihilation’ van Morbid Angel komt wellicht het dichts in de buurt, maar verwacht geen Morbid Angel plaat want dan kom je bedrogen uit.

Het derde nummer, en titeltrack ‘Remnants of Expansion’, is geheel instrumentaal en voelt meer aan als een soort intro naar de laatste twee songs van de plaat. De totale speelduur van het album is 33 minuten en dat is met vijf songs knap, maar wel wat karig. Het zeer fraaie artwork is wederom uit de handen van Timo Ketola. Krypts levert wederom een zeer sterk album af, maar door de korte duur toch een beetje teleurstellend. Wij willen meer!

(8/10, Dark Descent Records)

Tracklist:
• Arrow of Entropy (10:51)
• The Withering Titan (6:24)
• Remnants of Expansion (3:44)
• Entrailed to the Breaking Wheel (5:44)
• Transfixed (6:19)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ