CD van de Week: Big Big Train – The Likes of Us

Facebookrssmail

Het is al weer iets meer dan twee jaar geleden dat David Longdon, front-man van de overwegend Britse formatie Big Big Train omkwam bij een noodlottig ongeluk. Zijn dood ontketende een schokgolf bij liefhebbers van symfonische rock, en het was nog de vraag of de band van dit ongeval kon herstellen. Toch wist meesterbrein en bassist Gregory Spawnton een jonge zanger aan te trekken die hij ooit in een Italiaans bandje had zien spelen, Alberto Bravin. Na een aantal live optredens en een album met opnieuw opgenomen materiaal lijkt de band de draad weer volledig op te hebben gepakt, getuige de release van hun nieuwste album ‘The Likes Of Us’.

Wie bang is dat de symfonische neoprog die de band maakte onder Longdon verleden tijd is, kan met een gerust hart adem blijven halen. De speelse, dromerige en ietwat pastorale rock (die bij tijd en wijlen deed denken aan het oude Genesis voor zij doorbraken als pop-sensatie) blijft de boventoon voeren. Toch brengt nieuwe zanger Bravin een welkom nieuw geluid mee, dat de originele blend een wat rauwer, iets meer rock-georiënteerd randje meegeeft.

Daarnaast ligt de grootste omslag wellicht in de thema’s die in de liedteksten worden behandeld. Tekstueel lijkt het album er meer een van persoonlijke reflectie, vergeleken met eerdere albums die voor hun teksten vaak inspiratie tapten uit de geschiedenisboeken. Dit beïnvloed ook de algehele sfeer van het album: het voelt een mespuntje minder frivool, en wat meer ingetogen, gelukkig zonder dit een al te zwaar album te maken. 

Ook qua opbouw is het album mooi in balans, en ligt de productionele waarde hoog. Het begint ­­kalm, kabbelend en ietwat breekbaar op ‘Light Left In The Day’, alvorens een wat melancholieke passage zich na een mooie opbouw weet te ontvouwen in een crescendo van heerlijke neo-prog. Het tweede nummer ‘Oblivion’ is een lekkere uptempo rocker met wat fraaie harmonieën, en met ‘Beneath The Masts’ wordt aanvankelijk een mooi rustmoment gecreëerd, voor deze zich ontpopt tot de ware “epic” van deze plaat. Daarna kabbelt het album lekker door vanaf ‘Skates On’ tot ‘Bookmakrs’, om weer met het lekkere symfonische ‘Last Eleven’ te eindigen. Met ruim een uur verveelt dit album geen seconde.

Big Big Train is een tijd zoekende geweest, en de toekomst (of met name de vorm die deze aan zou nemen) onzeker, toch is het de band gelukt als een fenix uit de as te herrijzen en voort te borduren op hun kenmerkende geluid. Gelukkig brengt Alberto Bravin genoeg nieuws mee om met ‘The Likes Of Us’ een waardig nieuw hoofdstuk in te luiden, zonder de trouwe aanhangers te vervreemden. De Big Big Train dendert door, mensen… En precies in de goede richting! (86/100)

Tracklist

Light Left In The Day (6:10)
Oblivion (5:27)
Beneath The Masts (17:26)
Skates On (4:28)
Miramare (10:17)
Love Is The Light (6:11)
Bookmarks (6:23)
Last Eleven (7:55)

Bezetting

ALBERTO BRAVIN – Zang, gitaar, toetsen
NICK D’VIRGILIO – Drums, percussive
DAVE FOSTER – Gitaar
OSKAR HOLLDORFF – Toetsen, zang
CLARE LINDLEY – Viool, zang
RIKARD SJÖBLOM – Gitaar, toetsen, zang
GREGORY SPAWTON – Basgitaar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ