Mr. Big – Ten

Facebookrssmail

Het kan de oudere rockminnende muziekliefhebber niet ontgaan zijn, de ‘supergroup’ Mr.Big hangt zijn carrière aan de denkbeeldige wilgen. De afscheidstournee heeft Nederland de afgelopen maanden al twee keer aangedaan en nu volgt dan met ‘Ten’ hun zwanenzang. Je raadt het niet, het is hun tiende studioalbum. Veel is er niet aan het bekende melodieuze-rock-met-blues-invloeden-geluid gesleuteld, dat zou ook vreemd zijn voor een laatste plaat natuurlijk. De spontaniteit, spelplezier en virtuositeit spatten weer de speakers uit. Ditmaal zit sessiedrummer Nick D’Virgilio op de kruk. Nick is vooral bekend van Spock’s Beard, maar heeft ook de stokjes beroerd bij Tears for Fears, Sheryl Crow, Peter Gabriel en Genesis (op ‘Calling All Stations’). Verder zijn natuurlijk Billy Sheehan, Paul Gilbert en Eric Martin van de partij. Die laatste heeft het op de tour vrij lastig om zijn niveau te halen, maar hier klinkt hij nog alleszins redelijk, al is zijn bereik wel afgenomen in de loop der jaren.

‘Good Luck Trying’ is een bijzondere keuze als opener. Het gejaagde nummer doet denken aan Jimi Hendrix of een King’s X en geeft vooral D’Virgilio de ruimte om zijn techniek te showen. Hij staat dan ook lekker vooraan in de mix. Het navolgende ‘I Am You’ en ‘Right Outta Here’ zijn wat herkenbaarder qua stijl. De eerste is een heerlijke zomerse feelgoodsong, ligt erg lekker in het gehoor en heeft een mooie zangmelodie. De tweede is een soort Oosterse blues, heel origineel en vol mooi slidegitaarwerk van Paul. Waarna het vrolijke ‘Sunday Morning Kinda Girl’ lekker doordendert met zo’n Beatlesque sixties geluid dat Mr. Big eerder heeft gebruikt. De melancholieke ballad ‘Who We Are’ sluit de denkbeeldige kant A in schoonheid af. De prachtige gitaarsolo wordt mooi ondersteund door Sheehan’s virtuoze bas.

Het luchtige jaren 70-nummer ‘As Good As It Gets’ heeft een herkenbare riff die ik niet direct kan plaatsen. Het cliché rock ‘n rollende ‘What Were You Thinking’ doet me weinig en is een vreemde eend. Ook het navolgende midtempo ‘Courageous’ is aardig maar te doorsnee. Het ontbeert een goed refrein. Single ‘Up On You’ is een wat simpele partysong en had bijna van Kiss kunnen zijn, al maakt het catchy refrein veel goed. Dan is de akoestische ballad ‘The Frame’ interessanter, maar ook geen uitschieter. Gelukkig krijgt Europa een heuse bonustrack, het bluesy en flink groovende ‘8 Days On The Road’ is gezongen door Paul of Billy en doet wat aan het eerder gecoverde Steve Marriott’s ’30 Days in the Hole’ denken. Eindelijk gaat ook Sheehan hier los in heerlijk freaky baswerk tijdens het jammend einde. Fijne en spontane track.

Concluderend: ‘kant B’ haalt helaas niet het hoge niveau van de eerste helft. Maar over het algemeen is het een album geworden waarmee de band waardig afscheid neemt. Daarvoor is het spelniveau, productie en songmateriaal hoog genoeg. Gewoon een lekkere classic rock plaat. Jammer trouwens dat Graspop niet werd aangedaan dit jaar, ze hadden er niet misstaan. Tot de eerste volgende reünie heren!
(78/100 – Frontiers Music)

Lineup

 • Eric Martin: Lead Vocals,
 • Paul Gilbert: Guitar & Vocals,
 • Billy Sheehan: Bass & Vocals
 • Nick D’Virgilio: Drums

Tracklist

 1. Good Luck Trying
 2. I Am You
 3. Right Outta Here
 4. Sunday Morning Kinda Girl
 5. Who We Are
 6. As Good As It Gets
 7. What Were You Thinking
 8. Courageous
 9. Up On You
 10. The Frame
 11. 8 Days On The Road (Bonus Track)
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ