Metallica – Ride the Lightning

Facebookrssmail

27 Juli 1984 is voor veel oldschool metalfans een zeer memorabele datum in de metal-geschiedenis, want dan komt het tweede album van Metallica uit, ‘Ride the lightning’. Zeer memorabel, omdat heel veel metalfans dit album nog altijd tot 1 van hun absoluut favoriete en/of invloedrijke albums rekenen, schrijver dezes zet dit album zelfs op zijn nummer 1 als favoriet. De Amerikanen hadden vlak van tevoren een korte Europese tournee er op zitten met meerdere optredens in Nederland na in februari 1984 al voor het eerst in Nederland opgetreden te hebben op de Aardschokdag.

Waar Metallica op hun debuut nagenoeg uitsluitend compromisloze thrash ten gehore brengt, is op dit album al een flinke kentering in stijl waarneembaar. Er staan nog 2 vette thrashnummers op, opener ‘Fight fire with fire’ en ‘Trapped under ice’, maar de andere nummers kenmerken zich door een beduidend minder hoog tempo, wel heavier, veel meer diepgang met langere uitgesponnen stukken, betere zang, geweldige breaks, geheel andere teksten dan op het debuut en ook een nog altijd fantastisch klinkende productie, kortom, een hele forse metamorfose. ‘Fade to black’ kan wel betiteld worden als een semi-ballad en bezorgt je gewoon kippenvel. Afsluiter is het bijna 9 minuten durende instrumentale ‘The Call of Ktulu’ en kan tot 1 van de beste instrumentale nummers in metal ooit gerekend worden. ‘Escape’ wordt door velen gezien als het minst goede nummer van dit album.

De overige nummers zijn stuk voor stuk enorme krakers, waarbij ‘Creeping death’ een populaire single werd en maken dat dit album probleemloos een tijdloze klassieker is. Jammer is dat live dit album altijd relatief onderbelicht is. Inhoudelijk maak ik er verder niet veel woorden aan vuil, ‘Ride the lightning’ is een album wat elke rechtgeaarde metalfan in zijn/haar collectie moet hebben en verdient het zonder meer om na 40 jaar nog een keer extra voor het voetlicht gebracht te worden.

98 / 100 (Megaforce Records)

Bandleden

  • James Hetfield – Vocals, Guitars
  • Kirk Hammett – Lead Guitars
  • Cliff Burton – Bass
  • Lars Ulrich – Drums

Tracklist

  1. Fight fire with fire
  2. Ride the lightning
  3. For whom the bell tolls
  4. Fade to black
  5. Trapped under ice
  6. Escape
  7. Creeping death
  8. The call of Ktulu
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ