Category 7 – Category 7 

Facebookrssmail

Geregeld lees je dat er weer een nieuwe supergroep is opgericht en vaak denk ik dan, het zal wel, eerst moet het toch maar bewezen worden. Als dan zo’n supergroep opgericht wordt met bandleden van de muziekstijlen heavy en thrash metal, dan zijn welgelijk mijn oren gespitst. Want, John Bush (zanger van Armored Saint), Phil Demmel (gitarist bij Kerry King en o.a. ex-Machine Head en o.a. ex-Vio-Lence), Mike Orlando (gitarist van o.a. ex-Adrenaline Mob, Jack Gibson (bassist in Exodus) en Jason Bittner (ex-drummer van Toxik, Flotsam and Jetsam en Overkill) zijn in de genoemde stijlen wel even allen klinkende namen. En daarmee worden wel hele hoge verwachtingen gewekt, de vraag is dus of die verwachtingen voldaan worden. De band noemt zich trouwens Category 7, wat googlen leert, dat de bandnaam ontleend is aan een storm met meer dan zeer heftige windkracht. Dat de band contractueel door Metal Blade is vastgelegd, is niet verwonderlijk gezien dat Armored Saint al ruim 30 jaar bij Metal Blade zit.

Opener ‘In stitches’ knalt gelijk geweldig met spetterend gitaarwerk om te vervolgen met een vette gitaarriff, de fenomenale zang van John Bush en het elk gaatje dicht meppende drumwerk van Jason Bittner. Vervolgens ontspint zich een album waarbij bij elk nummer fantastisch muzikaal vakmanschap ten toon gespreid wordt in songstructuren en de individuele kwaliteiten van de 5 bandleden. Het gehele album ademt de mix van de 2 genoemde stijlen, waarbij de stem van geweldenaar John Bush vrij bepalend is en nog altijd klinkt als een zonnetje. Gezien de mix van stijlen is het logisch dat je dan o.a. denkt aan de periode dat Bush in Anthrax zong, de vergelijking met het album ‘Sound of white noise’ dringt zich misschien enigszins op, ook wel met Adrenaline Mob, maar toch heeft Category 7 absoluut een heel eigen geluid. Het is ondoenlijk om enkele hoogtepunten te noemen, want het hele album is een aaneenschakeling van geweldige nummers, gebouwd rond de altijd geweldige zanglijnen inclusief de ijzersterke refreinen van John Bush. Afsluiter ‘Etter stormen’ is een instrumentaal nummer, misschien raar met een zanger van het kaliber Bush, maar het nummer was al geschreven voor de toetreding van Bush tot de band, in dit nummer kunnen Orlando en Demmel nog eens extra hun kunnen etaleren.

De vraag is of Category 7 voldoet aan de gestelde verwachtingen ? Een goed oplettende lezer heeft inmiddels al wel in de gaten, dat het debuut van Category 7 een voortreffelijk album is geworden. Stuk voor stuk geweldige nummers, een sublieme productie, kortom, een album wat zeer hoge ogen gaat gooien in de jaarlijsten. Vraag is of deze band in deze samenstelling gaat touren gezien de activiteiten van de bandleden. Een tournee rond wat zomerfestivals in 2025 zou wat mij betreft zeer welkom zijn. (92/100) (Metal Blade Records)

Bandleden:

John Bush                          –             Vocals

Phil Demmel                     –             Guitars

Mike Orlando                    –             Guitars

Jack Gibson                       –             Bass

Jason Bittner                     –             Drums

Tracklist:

1                 In stitches

2                 Land I used to love

3                 Apple of discord

4                 Exhausted

5                 Runaway truck

6                 White flags and bayonets

7                 Mousetrap

8                 Waver at the breaking point

9                 Through pink eyes

10              Etter stormen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ