Epica met Symphonic Synergy op eenzame hoogte

Facebookrssmail

Een van de grootste metalbands van ons land stond afgelopen donderdagavond klaar om de eerste van drie shows te geven van hun Symphonic Energy tour. Een tour met compleet orkest en koor. Twee daarvan staan achtereenvolgend in de Amsterdamse AFAS Live. De andere vindt plaats in Mexico-Stad in een flinke arena. Die show is pas in december, maar dat betekent niet dat er mensen uit Latijns-Amerika niet welkom zijn natuurlijk in de Nederlandse shows. Er is een Colombiaanse vlag gespot.

Met twee zo goed als uitverkochte shows in Amsterdam is Epica al een grote naam, maar ook buiten onze grenzen is Epica in de metal wereld een naam van formaat. Voor deze shows dus compleet met orkest en koor. Zangeres Simone Simons vertelde ons dat dit is hoe Epica moet klinken, maar er helaas geen tourbussen zijn die groot genoeg zijn om vast met zo’n grote groep de wereld rond te reizen. Ook in het thuisland werd het publiek in het Engels aangesproken. Zij het wel met een regelmatig ‘’Dankjewel Amsterdam’’.

Vol spanning stond het aangestroomde publiek te wachten voor de start. Toen om iets voor acht het koor zich op in de stellages plaatste ging het publiek al uit zijn dak. Toch was het nog een paar minuutjes wachten tot ook de zangeres, wederom onder luid gejuich, het podium betrad. Het eerste gedeelte van opener ‘Unleashed’ deed ze samen met het orkest voor ook de rest van Epica het podium, opnieuw onder zeer luid gejuich, het podium opliep.

Buiten de ‘’vaste’’ podiumindeling, was er op nummers als bijvoorbeeld ‘The Skeleton Key’ ook een extra kinderkoor te aanschouwen midden op het podium. Overduidelijk met veel zin en gezonde spanning voor de grote AFAS Live. Bij het voorstellen ging er massaal in het koor de metalgroet omhoog. Mooi om te zien hoe het publiek daar dan ook in grote getalen op dezelfde manier teruggroeten.

Daarnaast waren er nog een aantal verassingen tijdens de show. Eentje waar Simons naar eigen zeggen het effect even van vergeten was en er zo van schrok dat ze bijna in haar broek scheet. Ook nog twee gastzangeressen op ‘Sirens-Of Blood and Water’. De namen zullen Epica fans als ik dat zeg niet verbazen Charlotte Wessels (ex-Delain) en Myrkur zongen dit dus ook live mee. Verder ook nog een prachtige uitgerekte versie van ‘Beyond The Matrix’.

Eigenlijk kunnen we over het niveau kort zijn, iedereen was in topvorm. In het begin was het nog her en der wat bijstellen qua mix, maar toen die perfect stond afgesteld was het dik twee uur puur genieten voor de aanwezigen. De growls van Jansen maakte je band en de prachtige zang van Simons zorgde juist weer voor een warm deken en kippenvel tegelijkertijd.

Epica heeft de Symphonic Energy tot in de perfectie voorbereid en dat pakte tijdens deze eerste live presentatie net zo uit. Een avond die de aanwezige niet snel zullen vergeten. Degene die er morgen (opnieuw) bij zijn zullen dit zeer waarschijnlijk kunnen beamen. Met zulke shows brengt Epica zich naar nog grotere hoogte.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ

Add a Comment