De Groene Engel Vlijmscherp (28 februari 2015)

Facebookrssmail

De Groene Engel VlijmscherpOnder de noemer ‘Vlijmscherp’ presenteert de Groene Engel vlijmscherpe nieuwe bands, die je gezien móet hebben. Van indie en rock tot electronisch of meer folky. Een verrassende avond om goede muziek te ontdekken. Eerdere edities brachten onder andere Birth of Joy, Automatic Sam en Navarone. Deze keer staan General Midnight, Wolfskop Wallace Vanborn op het programma.

General Midnight
Of het daadwerkelijk gebeurd is heb ik niet kunnen verifiëren, maar het blijft een mooi verhaal: Volgens de overlevering valt het begin van de band samen met het graven van een studio kelder onder het huis van gitarist Nick. Zanger Kneel en Nick hebben tijdens deze noeste arbeid ook nog een eeuwenoude schedel gevonden die alleen maar bijdraagt aan de mystiek van het verhaal. Volgens overlevering vormt deze schedel ook een bron van inspiratie.
General Midnight omschrijft haar muziek als “een mix van donkere grunge en melodieuze desert-rock, met beukende riffs en fuzzy gitaarsolo’s”.

Door technische problemen is het programma wat uitgelopen, maar als tegen half 10 de band dan toch het podium van de Groene Engel betreedt is de zaal behoorlijk gevuld. Het vijftal knalt er gelijk stevig in met ‘Passport With A Moonstamp’ waarin vooral de gitaarriffs van beide gitaristen opvallen.

Vooral door de aanwezigheid van keyboards krijgt de stevige rock van General Midnight ook iets psychedelisch. In ‘Moon’ klinkt zelfs spacerock door en klinkt de zang van Kneel heerlijk rauw. Maar het hoogtepunt van de show is wat mij betreft het epische ‘Cannon Fodder’ waarin alle ingrediënten van General Midnight bij elkaar komen in een heerlijke mix van donderende rock en psychedelica.

Wolfskop
Wolfskop is een relatief nieuwe exponent van Eindhoven Rockcity. Dat wil niet zeggen dat de leden van de band groentjes zijn in de rockmuziek: Daan Koch, Wannes Coolen en Erik van Schenk Brill, maakten eerder deel uit van The Goods en na vele omzwervingen vonden ze elkaar weer. Aangevuld met drumbeest Marcin Hurkmans vormen ze Wolfskop. Mei afgelopen jaar presenteerde de band haar debuut ep en sindsdien is het snel gegaan met Wolfskop: Zo deelden ze het podium met Vanderbuyst en stonden ze op het Speedfest, de jaarlijkse hoogmis van de harde muziek in het Klokgebouw in Eindhoven.

Wolfskop omschrijft haar muziek als: “harde, rauwe alternatieve rock, boordevol testosteron die tevens aanstekelijk en toegankelijk mag zijn”. Wat dat betekent laten de heren gelijk horen tijdens de opening van de show waarin de heren losgaan in een muur van distortion, op de setlist ‘Intro’ genoemd. De muziek van Wolfskop wordt sterk gekenmerkt door staccato riffs opgejaagd door donderende drums en grommende bassen.

Maar het is zeker niet alleen keihard beuken. De heren beheersen het ambacht van het schrijven van liedjes. In elk nummer zit wel een riff of refrein wat zich in je hoofd nestelt. Bijvoorbeeld het refrein van het prijsnummer ‘The Burning’ blijft in je kop hangen en zelfs nu ik dit stukje aan het typen ben gonst “I went to the water and started a fire, Burning all night long!” nog steeds door mijn hoofd. Tijdens de geweldige uitvoering van ‘The Burning’ schiet ineens INXS door mijn hoofd. Niet dat de muziek daar ook maar in de verte op lijkt. Maar Wolfskop weet net als INXS niet direct voor de hand liggende muziek catchy te maken. Als ik dit na de show aan zanger Daan Koch voorleg is hij verbaasd, maar ook geïntrigeerd. Hij ziet het als een compliment, want, zo zegt hij: “Ik hou er ook niet van dat als ik een band gehoord heb en me dan niks meer kan herinnneren”.

Wallace Vanborn
Hoofdact van deze Vlijmscherpe avond is het uit het Belgische Gent afkomstige trio Wallace Vanborn. In België behoort de band tot de eredivisie van de rockscene en staan ze op alle grote festivals, van de Lokerse Feesten tot aan Pukkelpop. In Nederland moet de band echter nog doorbreken en treedt de band op in clubs als Merleyn en dan vanavond de Groene Engel.

Eind 2014 bracht de band haar derde album uit, ‘The Orb We Absorb’. Opgenomen in legendarische studio Rancho De La Luna in het Californische Joshua Tree. Het album werd geproduceerd door niemand minder dan Chris Goss, de godfather van de Stoner Rock. Wallace Vanborn hoeft geen verdere introductie als Chris Goss over je zegt: “Take QOTSA quality riffage, but 10 x weight, add swinging crazy drums and monster ass bass and you might have something like Wallace Vanborn”

Onder een bijna spaghetti-western intro betreden de drie leden van Wallace Vanborn het podium. De show in de Groene Engel draait vrijwel volledig om ‘The Orb We Absorb’. De band speelt knetterhard en bij vlagen loodzwaar, maar met het inventieve gitaarspel en vooral de gevarieerde zang van frontman Ian Clement wordt het nooit monotoon beuken.

Het contrast tussen de soms bijna timide aankondigingen en de strot die Ian tijdens het zingen opentrekt is groot. Bij alle lof voor de frontman zou je bijna de fenomenale ritmetandem van Wallace Vanborn vergeten. Bijna achteloos spelen bassist Dries Hoof en drummer Sylvester Vanborm de meest complexe ritmes die de basis vormen voor de eigenzinnige stoner rock van Wallace Vanborn.

Het groovende ‘A Bee And a Buzz’ is een van de eerste hoogtepunten van een geweldige show. Het als “Een liedje over alles” aangekondigde ‘Welcome to the Wastelands’ is het volgende: Een killer gitaarrif, donderende bas en drums vormen het fundament voor de expressief gezongen aanklacht tegen hoe wij de aarde naar de afgrond drijven.
Voor het alles verzengende instrumentale ‘Cowboy Panda’s Revenge’ wordt ingezet danken de Wallace Vanborns het aanwezige publiek nederig: “Dank, dank, dank, dank, dank, geef uzelf nog een applauske!” Waarna nog even vol gas wordt gegeven in het snoeiharde, maar groovende slotnummer.

Tot slot
Een prachtig initiatief van de Groene Engel, drie bands die nog niet doorgebroken zijn maar wel die potentie hebben samen programmeren voor een vriendenprijsje. Dat staat garant voor een avond heerlijke rockmuziek. Het aanwezige publiek heeft genoten, jammer alleen dat niet meer mensen de weg naar de Groene Engel hebben gevonden vandaag. Veel meer mensen zouden kennis moeten maken met deze bands.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ