Rockdocumentaire Decline of Western Civilization wordt op DVD uitgebracht.

Facebookrssmail

Decline of Western Civilization- DVDHet is eindelijk zover. De DVD box: Decline of Western Civilization. Het levenswerk van Penelope Spheeris wordt op dvd/blueray uitgebracht. De serie bestaat uit 3 films die een zeer hoog cult gehalte hebben. Als ‘Spinal Tap’ de muziekanten film is dan is de trilogie ‘the Decline of Western Civilization’ de film voor de fans.

Deel 1 (Decline of Western Civilization 1 ) kwam uit in 1981 en gaat over de Los Angeles punkrock/hardcore scene met Black Flag, Germs, X, Alice Bag Band, Circle Jerks, Catholic Discipline en Fear. De kritiek op de maatschappij en de intense beleving van die tijd is schitterend gevangen in de film. In een tijd dat Black Flag begeleid werd door politie omdat die dachten dat de band bij een drugsbende hoorde, liepen veel concerten uit op knokpartijen met dezelfde  politie. Hollywood had niet veel op met de film en gaf hem dan ook geen aandacht. Penelope Spheeris wist één midnight voorstelling te boeken in een 1.200 seater. Er kwamen duizenden bezoekers op af en gelijktijdig ook 300 man politie om de orde te handhaven.

Toen deel 2 (Decline of Western Civilization 2) uitkwam in 1988 was de Los Angeles scene compleet overgenomen door de Metal. Weg met de sociale bewogenheid en intimiteit. Decadentie, over de top en meer. Het uiterlijk, de groupies, de drank en de drugs. Ondanks dat is Spheeris er toch in geslaagd om de muzikanten uit hun (glam)rol te halen en ze te interviewen. De film laat portretten zien van diverse muzikanten als Alice Cooper, Ozzy, Lemmy, Poison, Aerosmith, Guns & Roses, WASP en meer.

In 1998 volgt ze in deel 3 (Decline of Western Civilization 3) vier bands, namelijk; Final Conflict, Litmus Green, Naked Aggression en the Resistance. Het zijn bands van ‘gutter punks’ dakloze jongeren die op straat leven. Het is de meest serieuze film met een reflecterend beeld naar de maatschappij over deze door het systeem uitgekotste jongeren.

Op 30 juni worden de drie films (Decline of Western Civilization 1, 2 en 3) met een 40 pagina’s dik boek, nog niet gebruikte interviews en commentaar van Dave Grohl in een boxset door Shout! Factory uitgebracht. Penelope Spheeris is er heel blij mee. Het heeft lang geduurd, veel te lang zegt ze maar uiteindelijk is het gelukt. Ondanks een redelijk succesvolle carrière als director (oa Wayne’s World, Beverly Hillbillies) hoop hij na zijn dood om deze films herinnerd te worden. Of de boxset ook in Nederland uitkomt is niet bekend.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ