Splendid (TivoliVredenburg, 17-04- 2015)

Facebookrssmail

01 - SplendidHet Haagse Reggae/Pop/ funk/soul collectief Splendid vermaakt al sinds 2001 de (met name) festivalbezoekers met hun zonnige en uiterst dansbare muziek. Zoals de fans van hen gewend zijn is het na het uitkomen begin deze maand van hun alweer zesde album `The Good Life` weer tijd voor een clubtour.

Deze vrijdagavond staat frontman Patrick Schmitz met zijn muzikale kornuiten in de Pandorazaal in het “Utregse”. Hoewel er in het verleden meerdere bandleden op het podium hebben gestaan bestaat de huidige bezetting naast Patrick uit de twee blazers Bart en Jort Goderie , toetsenist Bart Janssen, bassist Bart Kerckhoff en drummer Sicco van Grieken. De publieksopwarmer van deze avond is de zeer beweeglijke en enthousiaste singer/songwriter Camiel Meiresonne met zijn nieuwste project `Son Mieux`, maar het, grotendeels studentikoze publiek, is overduidelijk en massaal bijeengekomen om feest te vieren met Splendid.


12 - SplendidDe ingrediënten van het vaste recept dansen, drinken, feesten en beesten doen het al jarenlang goed tijdens de optredens van deze band en smaken blijkbaar nog steeds naar meer. Heb de Pandora nog niet uitverkocht gezien wat wel het geval is deze avond. En hoewel zanger Patrick aan het begin van het optreden meldt al ruim dertig uur aan een stuk zonder slaap doorgebracht te hebben lijkt dit weinig tot geen invloed te hebben op het enthousiasme waarmee hij het publiek opzweept.

Het zijn met name de nummers van de eerdere albums welke herkenbaar zijn voor het publiek die de gekte doen uitbreken. Niets is te dol. Wanneer Patrick, die “zijn” publiek steevast aanspreekt met “dames en heren” , verzoekt om van links naar rechts door de zaal te huppelen, of hij verzoekt om op de hurken te gaan zitten, waarbij hij zich tussen het publiek mengt, om vervolgens tot grote hoogte te springen of massaal met de armen in de lucht te zwaaien….het publiek gehoorzaamt gewillig en doet enthousiast mee. Zelfs op de hoog gelegen galerij en de kleine tribune en iedereen heeft de grootste lol.

04 - SplendidDe hitte in de zaal die trouwens prima past bij de sfeer van de muziek stijgt tot bijna tropische. Misschien is dat een van de redenen waarom het bier naast dorstlesser ook als verfrissende douche wordt gebruikt en rijkelijk over de dansende en hossende massa wordt gegooid . Maar iedereen vindt het prima en ik zie alleen maar blijde gezichten om mij heen. En ach, een nat shirt trek je gewoon uit, naar goed voorbeeld van de zanger en dat past weer prima bij een nummer als ‘The Beach’. ‘NaNaNa’ is makkelijk mee te zingen, maar Splendid doet over het algemeen niet aan ingewikkelde teksten en kan rekenen op vocale ondersteuning van hun fans.


Ondanks dat ik fan ben van het unieke stemgeluid van Herr Schmitz moet ik eerlijkheidshalve wel bekennen dat ik de achtergrondzang van enkele lieftallige dames wel enigszins mis. Toch kun je gewoonweg niet al te kritisch zijn bij deze band, de “vibe” die zij weten te creëren met hun optreden is hiervoor te lekker. Je wordt erdoor meegezogen en het is onmogelijk om stil te blijven staan. Je begeeft je op de ‘Fast Lane (On Top Of The World)’ en het voelt vertrouwd als ‘Hometown’. En misschien stiekem door de eenvoud en toegankelijkheid wel een beetje als een “guilty pleasure” . Splendid is duidelijk in ‘Control’.


Maar zoals altijd komt aan alle goede dingen een eind en na een laatste toegift `Again` , kunnen we zwetend en dampend door het koude Utrecht richting bushalte weer huiswaarts met in ons kielzog een aantal fans wat er maar geen genoeg van krijgt om Again Aaaagain Aaaagain te blijven galmen over de straat. What the fu@#?!

© Foto’s/ Rob Sneltjes /RockMuzine.nl

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ