Mastodon en Bandito (Doornroosje Nijmegen, 17-06-2015)

Facebookrssmail

Doornroosje en partner in crime Fortarock organiseren met enige regelmaat shows van het stevigere soort in Doornroosje. Zo was Body Count met hiphoplegende Ice-T eerder deze week te gast in het Nijmeegse Poppodium. Vanavond is het de beurt aan een van de meest innovatieve heavy metal bands van dit moment: Mastodon. Oorspronkelijk zou Primate het voorprogramma verzorgen, maar deze band moet afzeggen. Op het allerlaatste moment worden de lokale hardrockers van Bandito bereid gevonden de honneurs waar te nemen.

Bandito

Bandito speelt een thuiswedstrijd in Doornroosje. De band is in 2009 in Nijmegen opgericht en bestaat uit zanger Jord, gitaristen Tommy en Nik, bassist Erwin en drummer Berry. Eerder dit jaar bracht de band haar debuutalbum uit na eerder een aantal enthousiast ontvangen ep’s te hebben gepubliceerd. Bandito noemt haar muziek “een compromisloze mix tussen catchy groovende hardrock en abrupt geweld”. Invloeden als Red Fang, Baroness en Velvet Revolver geven aan wat we van de band kunnen verwachten.

De grote troef van Bandito is zanger Jord, met zijn fijne rauwe zangstem, maar vooral door zijn tomeloze energie neemt hij de rest van de band én het publiek op sleeptouw. De set van Bandito bestaat voor de helft uit nummers van hun recent uitgebrachte debuutalbum ‘Veraphobia’ waarvan vooral ‘Black Water’ met zijn slepende opbouw en ritmische riffs indruk maakt. Van de oudere nummers blijft vooral ‘Veneno (Mexico City)’ hangen door het o zo catchy refrein. Bandito speelt strak, energiek en fris van de lever. Jord laat weten “Wat een vette verrassing dit optreden is, gisteren werden we gebeld of we het voorprogramma voor fucking Mastodon wilden doen!”

De energie van Jord mist zijn uitwerking op het publiek niet, er wordt massaal meegeknikt en het applaus na de nummers klinkt enthousiast. Bandito is zeker een band om rekening mee te houden.

 

Mastodon

Het uit Atlanta Georgia afkomstige Mastodon is begin 2000 opgericht toen bassist Troy Sanders, gitaristen Brent Hinds en Bill Keliher en drummer Bran Dailor elkaar tegen het lijf liepen bij een show van High on Fire. Ze kwamen erachter dat ze een gezamelijke passie hebben voor sludge metal bands als de Melvins en de seventies hardrock van onder andere Thin Lizzy. Op de eerste eerste Mastodon demo is Eric Saner nog te horen als leadzanger. Toen hij  na slechts een paar maanden de band alweer verliet namen de overgebleven 4 bandleden gezamenlijk de zangtaken over. Wat maakt dat de zang in Mastodon veel afwisseling kent in zangstemmen en –stijlen. Mastodon heeft in haar 15 jarige bestaan 6 studio albums uitgebracht, waarvan ‘Once More Around the Sun’ uit 2014 de meest recente is. De band heeft ook een stevige live reputatie opgebouwd en het podium gedeeld met alle grote namen uit het metal circuit waaronder Metallica, Slayer, Slipknot en Tool.

De grote zaal van Doornroosje is vol als Mastodon het podium betreedt. De muziek van Mastodon is uiteraard opgebouwd rond de zware gitaarriffs van gitaristen Brent en Bill, maar ontstijgt het heavy metal genre mede doordat alle bandleden zangpartijen voor hun rekening nemen en door het inventieve en complexe drumwerk van Bran. Naast de loodzware sludge metal klinken ook progrock, psychedelica en zelfs jazz invloeden door.mastodon

Het is razend knap dat de band haar complexe muziek zo op het podium tot leven kan wekken, snoeihard, melodisch, retestrak en met passie. Lead gitarist Brent Hinds heeft in het eerste deel van de show nog wat technische problemen, maar als die verholpen zijn gaat ook hij volledig op in de muziek en klinken zijn solo’s geïnspireerd en inventief. Het zwaartepunt van de show ligt bij het laatste album waarvan vooral ‘High Road’ met zijn loodzware riffs en lekker meezingbare refrein indruk maakt. Het publiek wordt het meest enthousiast bij knallers als ‘Blasteroid’ en ‘Black Tongue’ van ‘The Hunter’. Massaal zingt men mee en heel Doornroosje staat te headbangen. Na afloop van de show verklaart Mastodon haar liefde aan Nederland. Troy Sanders roept dat de band al “voor de 25e keer aanwezig is”. Drummer Bran Dailor gaat nog een stapje verder en verklaart dat ze volgende maand in Nederland komen wonen, of er nog iemand een slaapplaats heeft?

De show van Mastodon is moddervet zonder special effects of overdreven contact met het publiek. De band laat de muziek voor zichzelf spreken en dat is indrukwekkend genoeg.

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ