Creeping – Revenant

Facebookrssmail

creeping 2Jammer dat we in dit digitale tijdperk (bijna) alle muziek als recensent, dan ook digitaal toegestuurd krijgen. Zeker wanneer de albumcover je enorm aanstaat. Artwork is wel degelijk een essentieel onderdeel van een album en de muziek op de geluidsdrager zou dan ook onlosmakelijk verbonden moeten blijven met een fysieke hoes (of verpakking), zeker in het geval van het vinyl, maar dat hoef ik de vinyl-liefhebbers onder ons niet uit te leggen. Natuurlijk is de keuze vanuit kostenoogpunt door een platenmaatschappij snel gemaakt en is het gemakkelijker alles per mail via het web te verspreiden.

Creeping is een blackened doom band die sinds 2004 vanuit Nieuw Zeeland aan de weg timmert. Na een EP in 2005 en een tussentijdse split 7”, is men met dit album toe aan hun 3e volwaardige album. Met ‘Death Knell Offering’ zet men een zeer sfeervol openingsnummer neer, met dreigende raspende vocalen en een dwingend laag tempo. Het middenstuk is zowaar nog onheilspellender. Zowel de zang als de bass-lijnen van zanger/bassist Marko Pavlovic zijn zeer bepalend voor het geluid van Creeping.

De productie is sober maar zeer doeltreffend. Na 7 minuten barst ‘Scythes Over My Grave’ uit de boxen, een op hol geslagen black metal knaller van jewelste die naarmate het nummer vordert, sterk vertraagt en dramatisch afsluit. Creeping doet zijn naam eer aan en is perfect in staat je een onbehaaglijk gevoel te geven. Het instrumentale ‘Cold Soil’ zou niet misstaan als soundtrack voor de een of andere zwartgallige korte film.

‘Drear’ draai je het liefste op een druilerige regenachtige ochtend, zonder dat je ook maar 1 moment denkt of je een plan hebt voor de dag die komen gaat. Al zou er een plan zijn geweest, je wordt zelfs nog iets verder in je stoel gedrukt door het titelnummer ‘Revenant’. Overrompelt maar voldaan kom je tot het besef dat spijtig genoeg al na 5 nummers en amper 32 minuten, deze plaat tot een eind komt. Dit neemt niet weg, dat men een ijzersterk album heeft uitgebracht, wat kan rekenen op zeer veel positieve reacties.
(8,5/10)(Iron Bonehead Productions)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ