Creatura – Fall of the Seventh Golden Star

Facebookrssmail

FrontcoverCreatura is Noorse symfonische black metal band opgericht in 2010. Na twee Full-lengths te hebben uitgebracht in eigen beheer, ‘Monsters of Wonderland’ (2012) en ‘When the Dead Goes to Dance’ (2013), is er voor de derde plaat getekend bij het label WormHoleDeath Records. De band zelf beschouwt het derde album ‘Fall of the Seventh Golden Star’ als de debuutplaat daar zij niet tevreden zijn over de eerste twee albums en een gebrek aan proffesionaliteit wijten aan de jonge leeftijd ten tijde van het uitbrengen van deze albums.

‘Fall of the Seventh Golden Star’ is een symfonisch black metal album geworden in de ruimste zin van het genre. Op zich niets mis mee natuurlijk echter krijg ik gaandeweg het gevoel dat het zestal hinkt op twee gedachten, black metal of symfonische metal. Het album start met een gesproken intro waarna we echt van start gaan met het nummer ‘Reign Of Terror’. Puur symphonische power metal met een hoofdrol voor zangeres Sárá Márjá Guttorm, twee korte passages met een flinke dubbele basdrum en de black vocalen van zanger / gitarist Zlargh verraden voorzichtig dat deze band wat meer te bieden heeft.

Bij ‘Grand Warfare Through Dark Ages’ zijn de rollen omgedraaid en krijgt Zlargh meer ruimte voor zijn vocalen en toch, de sfeer van black metal wordt ook hier niet bereikt. Instrumentaal lijkt het te kloppen, lekkere gitaarsolo’s met goede drums maar de wisselingen tussen de uitstekende sopraan en de brute black metal vocalen zijn voor mij twee onverenigbare stijlen.

Bij een enkel nummer als ‘Pray For A Brighter Tomorrow’ of ‘Når Lyset Dør’ werkt de wissel werking goed en is er een duidelijke lijn te ontdekken. Daarnaast is er voor sommige nummers wel een duidelijke keuze gemaakt, ‘Voices Of Hunger’ is bijvoorbeeld een echt black metal nummer waar ‘Funeral Roses’ en ‘Northern Winds’ meer ballades zijn met lekkere vocalen van Sárá, de aanvulling van de tegengestelde vocalen zijn bij deze nummers wel een aanwinst. De laatste drie nummers hebben een duidelijke koers en wordt er afscheid genomen van het zwarte goed, nummers waar de goede vocaliste Sárá Márjá Guttorm definitief haar stempel drukt op dit wisselvallige album.

Creatura heeft met ‘Fall of the Seventh Golden Star’ een album gebracht waar lastig hoogte van te krijgen is, voortdurend wordt je heen en weer geslingerd tussen de verschillende stijlen. Simpelweg, de samenhang ontbreekt volledig. Creatura zou er goed aan doen een side-project te starten waarbij het de zwart metalen ambitie kwijt kan, de potentie is daar.

(6/10, WormHoleDeath Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ