Meshuggah – The Violent Sleep Of Reason

Facebookrssmail

meshuggah-the-violent-sleep-of-reason-artworkDe Zweedse Metalband Meshuggah bestaat in 2017 30 jaar en komt met hun 8e studio album getiteld ‘The Violent Sleep Of Reason’. De titel is gebaseerd op de ets The Sleep Of Reason Produces Monsters van de Spaanse schilder Francisco Goya. De band heeft Keerych Luminokaya (tekenaar van meerdere album hoezen van de band) gevraagd dit op zijn manier in beeld te brengen voor op de album hoes van hun 8e plaat. Anders dan voorheen heeft de band besloten dit album een meer live gevoel te geven dan hun laatste paar albums welke eigenlijk te perfect waren afgemixt. De band wilde meer het live gevoel op de plaat vastleggen. Daarom werd besloten om deze plaat dan ook “live” in te spelen en op te nemen. Niet allemaal in een apart hok in de studio en of op aparte dagen maar allemaal bij elkaar spelen en vast leggen.

Dan besta je bijna 30 jaar en heb je zo weinig platen uitgebracht. Daar is een simpele reden voor bij Meshuggah. De band staat erom bekend dat ze veel en vooral ook lang touren. Als er een nieuwe plaat uit is gaat de band de tourbus in en trekken de wijde wereld in om hun Extreme progressieve metal ook wel boze mannen muziek in het kwadraat aan hun fans ten gehore te brengen.

Het album opent met het nummer ‘Clockworks’ en dit nummer geeft direct weer waar de band om bekend staat. Je kan gerust zeggen dat ze meesters zijn in het maken van logge, loodzware moddervette riffs, brute vocalen, hoekige nummers en veel tempo wisselingen. Toch valt mij op dat de band met deze plaat heeft gekozen voor meer logge songs welke op een laag tempo worden gespeeld. Voordeel hiervan is dat de nummers wel beter te volgen zijn door dat ze wat meer “ademen” Volgens de heren van de band zelf is het best lastig om in een laag tempo te spelen.
De nummers van de band brengen je in een heerlijke trance door het aanhoudende ritme. Mijn persoonlijke favorieten zijn o.a. ‘MonstroCity’, ‘Ivory Tower’, ‘Violent Sleep Of Reason’ en het snelste nummer van de CD ‘Nostrum’ (wat een drumwerk!!)

Ik moet eerlijk bekennen dat Meshuggah voor mij persoonlijk niet een band is waar ik vaak wat van luister want je moet hier wel voor in de stemming zijn. Wanneer je naar huis gaat vanaf je werk na een extreem drukke dag is het niet echt voor de hand liggend om een CD van de band op te zetten om even tot rust te komen. Daar ik zelf bijvoorbeeld wel lekker relaxed kan worden van een band als Dream Theater (wat voor sommige ook gepiel op de vierkante millimeter is) heb ik het eens geprobeerd met Meshuggah maar dat heb ik geen 45 minuten vol gehouden.

Meshuggah staat op 24 november in de grote zaal van 013 te Tilburg. Ik ga mij goed voorbereiden op hun concert en laat het allemaal lekker over mij heen komen.

(8,5/10, Nuclear Blast Records)

Tracklist:

1. Clockworks 07:15
2. Born in Dissonance 04:34
3. MonstroCity 06:13
4. By the Ton 06:04
5. Violent Sleep of Reason 06:51
6. Ivory Tower 04:59
7. Stifled 06:31
8. Nostrum 05:15
9. Our Rage Won’t Die 04:41
10. Into Decay 06:32

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ