Vola – Inmazes

Facebookrssmail

a4138172011_10Uit Kopenhagen is daar ineens Vola. Het album ‘Inmazes’ kwam afgelopen september uit onder Mascot Records, en we kunnen gerust spreken van een super debuut. De band bracht eerder de ep’s ‘Mosters’ (2011) en ‘Homesick Machinery’ (2008) uit. Sinds 2008 zijn bassist Nicolai Mogenson en drummer Felix Ewert aan de band toegevoegd. Dit laatste is niet geheel niet onverdienstelijk want beide heren spelen een grote rol in het totaal geluid op het album ‘Inmazes’.

Er wordt geopend met ‘The Same War’. Direct wordt je gegrepen door het rare en gedurfde geluid. Het nummer bevat een goede groove, veel tempowisselingen, mooie symfonische stukken. Ook zanger en gitarist Asger Mygind valt direct op. Zijn stemgeluid past perfect bij de diverse muzikale aspecten die de band laat horen. Het daaropvolgende nummer ‘Stray The Skies’ opent fantastisch, met een sterke rol voor de toetsen. Vervolgens is er weer een overgang naar een heerlijke groove, die afgewisseld wordt met heerlijke symfonische stukken. Zanger Asger Mygind laat zo nu en dan ook een rauwere uithaal horen. Erg tof! Het staat vast. En dat pas na twee nummers luisteren. Dit album is fantastisch!

In het wat rauwere ‘Your Mind is a Helpless Dreamer’ is de opening een stuk drukker. De zang is divers met meer rauwe stukken en hier en daar een grunt. Ook hier veel tempowisselingen met breaks waarin drummer Felix Ewert en bassist Nicolai Mogenson een grote rol spelen voor de groovende sound. Ook toetsenist Martin Werner heeft een toffe rol met een vage elektronische sound. De ballad ‘Emily’ heeft een kalmerende elektronische vibe, die bijna doet denken aan lounge muziek. De zware bas effecten in het nummer zijn mooi in balans met het stemgeluid van zanger Asger Mygind.

Vervolgens is daar ‘Gutter Moon’. Dit nummer heeft een heerlijk mooi vol rock sound, maar ook weer veel tempowisselingen waarin de bassist een grote rol speelt. Het toesten werk is mooi in balans met leuke gitaarriffs. Meer dreigend is ‘A Stare Without Eyes’. Met een lekker ritme is heeft het een toffe up tempo groove. Met wederom vage breaks, met daarin de hoofdrol voor de toetsen, heeft het wel een toffe en vooral aparte sound. Het geheel is sterk gedaan met een mooi vol sound. Het laatste nummer ‘Inmazes’ heeft een vreemde opening, waarna er een vreemde overgang is naar een rauw groovend stuk wat uiteindelijk los lijkt te staan in het nummer en niet echt in het geheel past. De toetsen klinken dreigend en zijn de constante factor in dit nummer. Na de break is er een opbouw naar toffe rock, met een mooi vol geluid wat wordt ingezet door een goed uitgebalanceerde gitaarsolo.

Het album ‘Inmazes’ is een sterke debuut plaat. Het is een absolute aanrader voor de technische luisteraar. Invloeden van bands als Porcupine Tree, Meshuggah, Devin Townsend zijn goed hoorbaar. De verrassende tempowisselingen en het technisch samenspel maken ieder nummer spannend. Het is een absolute must have!

(9/10, Mascot Records)

Tracklist:
• The Same War
• Stray The Skies
• Starburn
• Owls
• Your Mind is a Helpless Dreamer
• Emily
• Gutter Moon
• A Stare Without Eyes
• Feed The Creatures
• Inmazes

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ