Shape Of Despair – Alone in the Mist

Facebookrssmail

Stimmungsvolles Gemlde in BlautnenShape Of Despair is een doom metal band uit het Finse Helsinki. De band is opgericht in 1995 onder de naam Raven. Vanaf 1998 heet de band Shape Of Despair en in 2000 verscheen de debuutplaat ‘Shades of…’. Na de debuutplaat verschenen in hoog tempo nog 2 platen via het kleine Finse label Spikefarm Records. Na de laatste plaat, die verscheen in 2004, bleef het lange tijd stil, totdat in 2015 de langspeler ‘Monotony Fields’ verscheen via het Franse label Season of Mist. Shape Of Despair staat niet langer stil, op 9 december verschijnt de vijfde langspeler: ‘Alone in the Mist’, een album dat in reeds in 1998 verscheen als demo.

Muzikaal praten we hier over doom metal, de zware vocalen van drummer Otso Mäensivu geven een doomdeath smaakje waarbij de zware monotone vocalen je meetrekken in een depressie die zijn weerga niet kent. De muziek is klinkt eenvoudig met ietwat melodieuze gitaarriffs van Jarno Salomaa, het is overigens ook Jarno die verantwoordelijk is voor de toetsen op dit album.

Het album opent met het nummer ‘Down Into The Stream’, een loodzwaar en traag nummer dat waarbij de pijn bijna voelbaar is. De duister gebrachte tekst doet je gruwelen:

“I carry the seeds of horror inside me. This pain… grows in me”

‘Shadowed Dreams’ is nummer waarbij. mits niet lekker in je vel, je bij kans spontaan in tranen uitbarst. Een melodramatische melodie en de gruwelijke, eentonige vocalen brengen je diep in de put en doen je verlangen naar een goed glas rode wijn bij de open haard in een koude december maand. Muzikaal gezien zit er weinig variatie in de nummers, alle nummers hebben hetzelfde tempo, opbouw en ook de vocalen kennen geen enkele vorm van variatie. Sommige nummers, zoals bijv. ‘Shadowed Dreams’, weten je te raken.

Shape Of Despair heeft de demo ‘Alone in the Mist’ uit 1998 lang op de plank laten liggen, daar waar het kon rijpen. Voor liefhebbers van het doomdeath genre een aanrader.

(8/10, Season of Mist)

Tracklist:

1. Down Into The Stream
2. To Adorn…
3. Shadowed Dreams
4. Woundheir
5. …In The Mist
6. Outro

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ