Lancer – Mastery

Facebookrssmail

Een Zweedse heavy metal band die een contract versiert bij Nuclear Blast dat moet vonken geven. In het geval van Lancer zal dit waarschijnlijk beperkt blijven tot een waakvlammetje want als ze in de voetsporen wil treden van illustere landgenoten als Hammerfall en Sabaton zal dit gezelschap geen tandje maar een heel gebit moeten bijsteken. ‘Mastery’ blijkt al het derde album te zijn van dit vijftal dat hun derde exploot opent met ‘Dead Raising Towers’. Mocht men die song zonder enige uitleg aan mij presenteren, zou ik meteen gedacht hebben dat het de opener was van het nieuwste Hammerfall album. Hoewel, gaandeweg hoor je dat Lancer het niveau van Hammerfall’s laatste album absoluut niet haalt. Het klinkt wel netjes en het heavy metal gehalte is behoorlijk hoog, maar toch kan ‘Dead Raising Towers’, niet tippen aan gelijk welke bekende Hammerfall song.

Lancer speelt trouwens heel graag Leentje buur bij diverse heavy metal bands. Zo zou de titelsong perfect passen in het oeuvre van Helloween of Gamma Ray om links en rechts een album op te vullen met een bonustrack. Met ‘Victims Of The Nile’ trachten de Zweden ons warm te maken met een stevige power ballad die in het tweede deel overgaat naar een snelle climax (oeps, dat is volgens mij toch de bedoeling) die uitmondt in overbodig lang gepingel waarbij een mens snakt naar het einde. Wanneer dat er uiteindelijk lijkt aan te komen vertraagt de song opnieuw waarna de gitaristen hun kunnen nog eens mogen demonsteren vooraleer zanger, Isak Stenvall, deze als hymne bedoelde song mag afsluiten. Hier krijg ik het absoluut niet warm van.

‘Iscariot’ lijkt een lichtpuntje te worden. Muzikaal zit het goed in elkaar en de speed metal die ze hier produceren klinkt lekker hip. Het is ook een song waar duidelijk gemaakt wordt waar de zwakste schakel van Lancer zit. Zanger Isak Stenvall is zeker geen slechte zanger, maar hij mag nog zo zijn best doen, hij haalt het niveau geregeld omlaag doordat hij net niet de noten haalt die hij zou willen.
Lancer bestrijkt muzikaal voornamelijk plat gestreden melodieuze metalpaden en als je jezelf dan wil laten opmerken moet je toch ergens een vleugje extra hebben om de liefhebber te overtuigen. De band gaat dan echter experimenteren in de ballad ‘World Unknown’ waar Stenvall gelukkig recht blijft. Het nummer draait volledig op het vocale want muzikaal is het echter heel basic. Een opsteker vooral voor Isak zelf om een zwak muzikaal deuntje toch lekker te laten klinken.

Wat Nuclear Blast bezielt heeft om Hammerfall te droppen en deze Lancer in de plaats in zijn bestand op te nemen mag Joost weten. Er is geen enkel moment dat Lancer echt kan overtuigen. Algemeen klinkt hun melodieuze power metal meer dan behoorlijk. Maar als je in de songs die je schrijft de bands die je zelf aanbidt wil eren, moet je er wel voor zorgen dat die songs minstens het niveau halen van je voorbeelden om de fans van die bands te kunnen overtuigen. Er is niks mis mee om iets te kopiëren, maar je moet het wel goed doen en dat mis ik meestal toch bij deze Zweden.

(60/100, Nuclear Blast)

1. Dead Raising Towers
2. Future Millennia
3. Mastery
4. Victims of the Nile
5. Iscariot
6. Follow Azrael
7. Freedom Eaters
8. World Unknown
9. Widowmaker
10. Envy of the Gods
11. The Wolf and the Kraken

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ