Memoriam – For The Fallen

Facebookrssmail

Met gepaste spanning wachten de liefhebbers van Bolt Thrower en Karl Willetts in het bijzonder op de debuutplaat van het nieuwe project Memoriam. De demo’s en de in 2016 uitgebrachte single ‘Surrounded by Death’ verklapte al een beetje welke richting de band opging. Het wachten is bijna voorbij, op 24 maart verschijnt dan eindelijk de plaat ‘For The Fallen’ via Nuclear Blast Records.

Het album opent met het intro ‘Memoriam’ en wat onmiddellijk opvalt is dat Karl’s vocalen, zoals ook al te horen was op de demo’s, niet echt prominent aanwezig zijn. Voorzichtig had ik gehoopt dat op de debuutplaat de zang meer naar voren zou komen in de mix. Een flink gemis, het lijkt alsof de zang op deze manier overtuiging en agressie mist en dat is in het genre “killing”.

Op deze debuutplaat komen we drie nummers tegen welke we al eerder mochten aan horen op de ‘The Hellfire Demos I + II’. Het vermakelijke ‘War Rages On’, ‘Surrounded (By Death)’ en ‘Résistance’, wat overblijft zijn, behalve het intro, vier nieuwe nummers. ‘Reduced to Zero’ is een nummer dat traag begint, langzaam wat in tempo oploopt en uiteindelijk weer wegzakt zonder ook maar een moment te overtuigen. ‘Corrupted System’ klinkt daarentegen een stuk beter, het tempo ligt beduidend hoger maar ook hier spatten de vonken er niet van af en is het een redelijk vlak nummer.

‘Flatline’ is wellicht het beste nummer waarbij vooral de gitaarriff tot de verbeelding spreekt. De herhaling van die riff zorgt voor herkenbaarheid, de 6½ minuut zijn te lang zoals alle nieuwe nummers eigenlijk te lang zijn en daardoor moeite hebben om je vast te blijven houden. Sluitstuk, ‘Last Words’, spant de kroon met een duur van bijna negen minuten. De verschillende tempowisselingen houden het nummer deels overeind maar ook dit nummer is te veel uitgesponnen. De up-tempo stukken hebben meerwaarde de langzame delen zijn bijna saai.

Memoriam heeft de hoog gespannen verwachting met dit debuut, spijtig genoeg, niet kunnen waarmaken,te clichématig en te weinig overtuigend. Grootste obstakel is de zang welke nimmer weet te overtuigen en te veel naar de achtergrond wordt gedrukt in de mix. De demo nummers steken met kop en schouder uit boven het nieuwe materiaal, en wellicht is de factor tijd van invloed geweest.

(70/100, Nuclear Blast Records)

Tracklist:
1. Memoriam 02:50
2. War Rages On 04:09
3. Reduced to Zero 06:37
4. Corrupted System 06:38
5. Flatline 07:35
6. Surrounded (By Death) 03:10
7. Resistance 03:52
8. Last Words 08:45

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ