Body Count – Bloodlust

Facebookrssmail

Metal en rap gaan goed samen. Dat bewijst Body Count al sinds 1992. Ze braken door met hits als ‘Cop Killer’, ‘Evil Dick’, ‘There Goes The Neighborhood’ en ‘Born Dead’. Waar rap aan het eind van de Jaren 80 en begin Jaren 90 nog ging over verzet en discriminatie door onder andere de politie, en metal nog ging om lang haar, middelvingers en diversiteit binnen de sociale normen vond Body Count de perfecte mix van beide. Vervolgens kwamen er generaties die geen woede kenden. Rap muziek ging vooral over feesten, auto’s en drugs en de behoefte om zich te verzetten tegen de maatschappij vervaagde naar de achtergrond. Nu anno 2017 kent Amerika (en de wereld) weer onrustige tijden, en Body Count is terug. Terug met een boodschap.

Al tijdens het eerste nummer wordt de politieke lading van dit album duidelijk. ‘Civil War’ opent genadeloos. Body Count doet dit nummer niet alleen. Niemand minder dan Dave Mustaine speelt mee. Dat is niet het enige wat het nummer legendarisch maakt. De agressie en de boodschap doen verlangen naar de originele gansterrap. Het gitaarwerk is hard en rauw, en vult de agressieve teksten goed aan. De ‘Civil War’ is aan, het is begonnen! Zelden opent een album zo sterk. In ‘The Ski Mask way’ wordt de agressieve lijn nog even door gezet. De raps van Ice-t zijn superstrak en goed in balans met de agressieve gitaren van Ernie C en Juan Garcia. Het tempo gaat vervolgens omlaag in ‘This is Why We Ride’. Het nummer gaat over geweld in de buurt. Het is gangsterrap met gitaren maar met supervette riffs op het ritme van een machinegeweer.

Daarna wordt je als luisteraar een beetje bang van Ice-t. Bedrieg de man nooit! Dat wordt duidelijk uit de teksten van ‘All Love Is Lost’, wat wederom een samenwerking is. Max Cavalera werkt mee aan deze track en die invloeden zijn goed hoorbaar in de metalriffs. Het nummer kent een harde versnelling en drummer Ill Will doet zijn naam eer aan, met een ziek stukje blasten. Het album verduidelijkt ook waarom Ice-T ooit een metalband is begonnen en welke bands er als inspiratie hebben gediend voor Body Count. ‘Raining in Blood / Postmortem’ heeft verder geen uitleg nodig. De thrash invloeden zijn ook duidelijk hoorbaar in ‘Walk With Me’ waar Randy Blythe aan mee werkt. Dit is een genadeloos harde thrash plaat, met vette raps er door heen. De drums en de gitaren zijn superstrak en dat bewijst dat de heren van Body Count muzikaal ook veel diversiteit weten te brengen.

De hedendaagse problematiek in Amerika wordt eens even fijn uitgelegd in ‘No Lives Matter’. Dit is het soort nummer wat een generatie kan doen bewegen. Wat een agressie, maar ook een goede boodschap. Dit is Ice-t op zijn best. Het doet denken aan ‘Fuck Tha Police’ van N.W.A. in combinatie met ‘Killing In The Name’ van Rage Against de Machine. Het gevoel van anarchie kruipt naar boven, en je wilt los gaan, los gaan op een nummer dat je het gevoel geeft dat je deel uit maakt van een groter geheel. De afsluiter van het album ‘Black Hoodie’ is ook zo’n protest nummer. Het nummer heeft een vette groove en bassist Vincent Price laat ook nog even horen dat hij niet de minste is. Maar holy shit de raps zijn weergaloos. Kanye West, Jay-Z en al die jongetjes van tegenwoordig die denken dat ze kunnen rappen, luister goed naar deze track. Dit is hip hop. Dit is metal. Dit is gewoon vet. Leuk dingetje is de verwijzing naar KRS-ONE en ‘Sound of Da Police’ die er op een toffe manier in verwerkt is.

Nummers als ‘Civil War’, ‘No Lives Matter’ en ‘Black Hoodie’ zijn van dusdanig niveau dat ze generaties kunnen bereiken en in beweging kunnen laten komen. Waar Body Count in hun begin jaren nog iets meer de nadruk legde op metal en minder op rap hebben ze nu duidelijk de juiste balans gevonden om grootse dingen te doen. Met ‘Bloodlust’ brengen ze album wat de actualiteit naar voren brengt, en wat je van binnen doet verlangen naar protest. Het is muzikaal divers en ook voor de metal fan is het uitdagend genoeg. Echter voor de rapscene is dit een lesje. Lees goed; Dit is hoe het ook alweer moest! Luister naar Ice-t; en rap over echte onderwerpen! Daarnaast is ‘Bloodlust’ misschien wel het beste album van Body Count tot nu toe.

(90/100, Century Media Records)

Tracklist:
• Civil War (ft. Dave Mustaine)
• The Ski Mask Way
• This is Why We Ride
• All Love Is Lost ( ft. Max Cavalera)
• Raining In Blood / Postmortem
• God, Please Believe Me
• Walk With Me… ( ft. Randy Blythe)
• Here I go Again
• No Lives Matter
• Bloodlust
• Black Hoodie

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ