Venerunt… Viderunt… Vicerunt… : Martyr rocks Tondela Rocks

Facebookrssmail

Op uitnodiging van Rocha Produções speelde Martyr op zaterdag 1 april jongstleden op het Tondela Rocks festival in Tondela / Portugal. Ondergetekende plus partner besloten het festival te bezoeken en er meteen maar een lang weekend Porto aan vast te plakken. Ik laat de persoonlijke reisverhalen hier uiteraard verder achterwege en concentreer me in dit artikel grotendeels op de trip van de Utrechtse formatie.
Als heuse groupies pikten wij de groep (Rop van Haren / zang, Marcel Heesakkers & Rick Bouwman / gitaar, Jeffrey Brian Rijnsburger / bas en Wilfried Broekman / drums), de mannen van Soundbrothers Live Mixing (Peter Klawer en Jarno Boogaart) en roadie Brian van der Wal op om gezamenlijk een nachtelijke rit van anderhalf uur richting Viseu te maken. Aldaar aangekomen werd de plaatselijke horeca met een bezoek vereerd en werd band + aanhang door de organisatoren Jose en Pedro in de watten gelegd met drank en voedsel. De plaatselijke hardrockkroeg opende zelfs speciaal haar deuren voor het luidruchtige bezoek uit Holland, het was immers al lang na de officiële sluitingstijd toen het gezelschap op de deur bonsde. Het behoeft verder geen betoog dat er tot in de kleine uurtjes werd doorgezakt.
De volgende dag werd vertrokken naar het verderop gelegen stadje Tondela alwaar de middag werd gedood met een zeer uitgebreide lunch (die door Rocha Produções werd aangeboden), schoonzwemmen, het bekijken van een wedstrijd van de plaatselijke voetbalclub C.D. Tondela tegen Estoril (0-2 verlies), relaxen en uiteraard werd de hotelbar geplunderd. Een flesje bier kostte slechts een €urootje, dus tel uit je winst! Tegen een uur of acht vertrok de hele bubs richting het festival, dat in de middag reeds was begonnen. Omdat de wedstrijd Benfica versus Porto (1-1) integraal op de televisie werd uitgezonden had de organisatie binnen het programma een pauze van 2 uur ingelast zodat eenieder de wedstrijd live kon volgen. Omdat ook hier het bier gunstig geprijsd was (een biertje was één bonnetje en 6 bonnetjes kostten slechts € 5,-) werd de tijd gedood met de inname van een behoorlijk aantal goudgele rakkers.
De eerste band die ik aan het werk zag was de groep Skinning uit Guimarães / Portugal. Het drietal speelt death metal van het wreedste soort. Fans van groepen als Belphegor en Vader zullen niet teleurgesteld zijn als zij de ‘Slaves Of Insanity’ (2016) CD in hun kladden weten te krijgen. Deze groep wist mij grotendeels te overtuigen met hun ruige show. Alleen raast de groep maar door, ze zouden nog sterker voor de dag komen wanneer zij wat meer langzame stukken in zouden bouwen. Houd ze echter in de gaten!
Martyr was de volgende groep op het affiche. De groep had al sinds december niet op de planken gestaan (toen zij Griekenland verpulverden met 2 strakke optredens) en startte daardoor wat stroef. Ook het geluid was de eerste paar nummers suboptimaal waardoor de Utrechtenaren dubbel zo hard moesten werken om het publiek aan zich te binden. Toch lastig als je met deels geleende spullen en zonder soundcheck en slechts een korte line-check het podium opgestuurd wordt. De Martelaren wisten echter de aanvangsproblemen te overwinnen met haar strakke ritmesectie, vlijmscherp gitaarwerk en uiteraard de loepzuivere zang van frontman / paljas Van Haren. De setlist bestond voor het merendeel uit nummers van hun meest recente release ‘You Are Next’ en dat dit werd geapprecieerd bleek wel uit het veelvuldige bezoek aan de merchandise stand van oude fans en nieuw gewonnen Portugese zieltjes. Van mij had Martyr nog wel een uurtje door kunnen gaan want deze groep verveelt eigenlijk nooit.


Het Zweedse Deranged knalde er na Martyr snel bovenop met hun brutal death metal. Ik had de groep 3 weken eerder al eerder in het Haagse Musicon aan het werk gezien en de setlist verschilde voor zover ik heb kunnen beoordelen niet zo veel als toen. Een mengeling van oud en nieuw materiaal viel ons ten deel met wederom als hoogtepunt het nummer ‘Compulsive Urge to Kill’. Overigens was het best grappig dat nieuwe zanger Johan Bergström mij voor hun optreden aanklampte met de opmerking: “You are that big guy from Holland”! Het optreden van het Portugese Tankard-fanaten Boobytrap hebben we helaas aan onze neus voorbij laten gaan want de nachtelijke uurtjes waren al lang ingegaan en om 6 uur ’s morgens werd het sympathieke kwintet al weer geacht zich te melden om de lange rit richting het vliegveld van Porto te aanvaarden. Martyr kwam, zag en overwon en mijns inziens is er een meer dan aardige basis gecreëerd voor een glorieuze terugkeer naar Portugal…
Setlist:
– Intro
– Darkest Of All Realms
– Infinity
– Snow & Fire
– Inch By Inch
– Unborn Evil
– Monster
– Circle Of 8
– Eaten Alive
– Outro
Nadat de band vertrokken was restte ons nog 2 dagen Porto die werden gevuld met sightseeing en winkelen. Voor de metalheads / crate diggers / verzamelaars is Porto omwille van 2 winkels zeer interessant: Bunker Store en Piranha CD. De winkeltjes zijn allebei moeilijk te vinden en bevinden zich beide in half verlaten en vergane oude winkelcentra. Spits echter je oren en ga gewoon op de herrie af en dan weet je dat je goed zit. Knoop gerust een praatje aan met de aardige eigenaren die alle ins en outs van de Portugese metalscene weten te vertellen en je tips kunnen geven over welke releases voor jou interessant kunnen zijn. Mijn persoonlijke collectie is weer aardig aangevuld met platen, CD’s en cassettes van bands als Filii Nigrantium Infernalium, Grunt, Pestifer, Viles Vitae, Cavemaster en nog talloos ander spul met doorgaans onleesbare logo’s.

Al met al was dit een zeer geslaagd lang weekend. Wil jij nou ook eens de ‘Martyr Experience’ ondergaan? Geen probleem, de groep is de komende maanden regelmatig op de planken te vinden:
– 14 april 2017 @ De Nobel / Leiden (met Blaze Bayley);
– 15 april 2017 @ Easter Metal Attack festival / Keulen (Duitsland) (met o.a. Wolfen);
– 5 mei 2017 @ Musicon / Den Haag (met o.a. Tygers Of PanTang);
– 13 mei 2017 @ Westland Metal Meeting festival / Monster (met o.a. Burning);
– 20 mei 2017 @ Achterhoek Metal Fest / Eibergen (met o.a. Izegrim);
– 27 mei 2017 @ Big Ass Metal fest / Utrecht (met o.a. After All);
– 7 juli 2017 @ Dystopia Metal Fest / Deventer (met o.a. Grim Ordeal);
– 16 juli 2017 @ Baroeg / Rotterdam (met Diamond Head);
– 18 augustus 2017 @ Festival ’T Zeeltje / Deest (met o.a. Textures);

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ