Kreator brengt 4 klassiekers opnieuw uit op 9 juni

Facebookrssmail
Foto (c) Dirk van den Heuvel, DCH Photography

Kreator brengt op 9 juni vier klassiekers opnieuw uit via BMG. De band ontstond in 1984 in Essen en zoals vele andere speed metal bands uit Europa mengden ze de innovatieve thrash metal van Metallica met het black metal imago van Venom. Ze werden hiermee de meest invloedrijke en succesvolle thrash metal band van Europa.

Ook worden zij een van de beste verkopende thrash metal bands van Duitsland met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren van al hun releases bij elkaar. Daarnaast zijn ze van grote invloed geweest op de latere death en black metal scene door het combineren van verschillende stijlen.

De stijl van Kreator heeft meerdere keren een verandering ondergaan: begonnen als een door Venom ge-insprireerde speed metal band en later ge-evolueerd naar de bekende thrash metal stijl. Gedurende de jaren 90 kwamen ze zelf met industrial en gothic georiënteerde albums om na 2000 weer terug te keren naar hun klassieke thrash geluid.

Endless Pain

Endless Pain kwam uit in oktober 1985 en kwam aan als een mokerslag en veroverde direct de metal wereld. Dit album is cruciaal geweest voor black metal bands die de thrash sound wilden implementeren in hun eigen geluid.

Deze re-issue bevat ook de demo’s uit 1983 (Blitzkrieg) en 1984 (End of the Wold) toen de band nog als Tormentor door het leven ging. Door het actieve ‘tape-trading’ in die tijd ontstond er al snel een buzz in de metal scene en het nieuwe label Noise Records tekende de band als Kreator.

Deze LP / CD en digitale re-issues bevatten de ge-remasterde versies van Andy Pearce en dragen de goedkeuring van Mille Petrozza. Nieuw artwork, zeldzame foto’s, memorabilia en liner notes van Mille en Malcolm Dome (Metal Hammer) over het ontstaan van de plaat maken het geheel af.

Pleasure to Kill

Pleasure to Kill kwam uit in november 1986 bij Noise Records en was tekstueel een vervolg op het eerste album.

Muzikaal legt deze plaat lag de lat een stuk hoger door gebruik te maken van verschillende tempo’s en meer aandacht te besteden aan de technische uitvoering van de nummers zonder ook maar ergens iets aan snelheid of brute kracht te verliezen. Aan het eind van 1986 bracht de band de EP “Flag of Hate” uit, vernoemd naar een opnieuw opgenomen versie van hun eerste hit. De EP staat ook op deze versie.

Voor veel death metal bands is dit album van grote invloed geweest en het wordt gezien als een absolute thrash metal klassieker. Ook wordt het album beschouwd als een van de mijlpalen in de thrash metal, naast platen als “Master of Puppets” van Metallica, “Reign in Blood” van Slayer en “Darkness Descends” van Dark Angel. Allemaal uitgekomen in 1986.

Terrible Certainty

Voor dit album had Mille voor de eerste keer de tijd om de nummers van te voren meer uit te werken en het bevestigde Kreator’s status als een van werelds beste thrash bands. Gitarist Jörge Trebziatowski wordt aan de band toegevoegd, waarna ze weer als kwartet verder gaan.

Deze re-issue bevat ook de “Out of the Dark… Into the Light” EP welke uitkwam in 1988 en was opgenomen tijdens een concert in Dynamo in Eindhoven.

Extreme Aggression

Dit vierde album kwam uit in 1989 en zorgde voor veel nieuwe fans in Amerika doordat MTV’s Headbangers Ball veelvuldig de video van ‘Betrayer’, geschoten op de Acropolis in Athene, draaide.

Extreme Agression sloot de jaren 80 af in stijl voor Kreator met een snoeiharde en epische plaat.

Extreme Aggression quickly became their biggest seller yet, and the subsequent North American tour with Suicidal Tendencies introduced the band to many new friends. This version contains a show recorded in Berlin in 1990 that showcases the band in full flight.

Het werd hun best verkopende plaat op Noise Records en de tour door Noord Amerika met Suicidal Tendencies die volgde op de release bracht de band opnieuw veel nieuwe fans en vrienden. Op deze re-issue staat een concert van een band in topvorm opgenomen in Berlijn in 1990.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ