De bijna vergeten Klassieker: Riot – Fire Down Under

Facebookrssmail

Riot was een Amerikaanse Heavy Metal/Hardrock Band welke in 1975 is opgericht in New York. De band heeft totaal 14 studio albums gemaakt met zeer veel verschillende muzikanten. Deze band had een enorm groot verloop in de bezetting van de band. Vele zijn er gekomen en ook weer gegaan. Zo heeft o.a. ook Bobby Rondinelli (drums), voor mij de meest bekende naam binnen de band (Rainbow, Blue Oyster Cult, Black Sabbath e.a.) het album ‘Through The Storm’ (2002) ingespeeld.

Riot was vooral in de jaren ’80 en ’90 zeer bekend. Ze hebben getourd met o.a. AC/DC, Sammy Hager, Kiss, Vandenberg en Black Sabbath. Ze hebben helaas nooit in ons land of in Europa opgetreden. ‘Fire Down Under’ (1981) was de derde plaat van de band welke nog al wat voeten in aarde had bij hun toemalige platenmaatschappij Capitol. Die wilde eigenlijk dat de band na het uitbrengen van twee albums met dolgedraaide-energieke tempo hardrock, goed en snel gitaarwerk en krankzinnige zang een album zou gaan maken met melodieuse hardrock zoals bv de band Foreigner. De band wilde hier niets van weten en ging door met het volgen van hun eigen muzikale pad. Capitol vertikt het om het album met veel te woeste muziek uit te brengen. Gewapend met lijsten met handtekeningen afkomstig uit Europa komt de band bij Elektra terecht welke het album besluit uit te brengen. Na het uitblijven van wereldfaam gooit Guy Speranza (1956-2003) de handdoek in de muzikale ring en wordt vervangen door Rhett Forrester.

Het album telt 10 nummers waarvan het laatste nummer ‘Flashbacks’ is en opgedragen wordt aan de DJ Neal Kay die in de jaren ’80 Heavy Metal tijdens de NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) in de Uk een warm hart toe droeg. Het is niet echt een nummer maar meer een live opname van bij elkaar geraapte stukken van en tijdens een concert van de band. Het album duurt 37:30 minuten en staat bol van snelle krachtige scherpe Heavy Metal. Zeer aanstekelijke muziek welke ik persoonlijk voor het eerst hoorde in het programma Stampij van Hanneke kappen op Hilversum 3. De nummers die toen werden gedraaid waren ‘Fire Down Under’ en ‘Run For Your Life’. Ik was direct fan!

Jarenlang heb ik gedacht dat de band uit de Uk kwam daar ze toen pas bekend werden in Europa. Na het beluisteren van ‘Fire Down Under’ ook maar de twee voorlopers ‘Rock City’ en ‘Narita’ gaan luisteren. Ook dit zijn twee absolute top albums! Maar na alle jaren blijft ‘Fire Down Under’ voor mij toch DE Klassieker!

In 2012 valt definitief het doek voor de band Riot. Een van de oprichters van de band, Mark Reale, komt te overlijden op 25 januari 2012 ten gevolgen van complicaties van de ziekte van Crohn waaraan hij leed. Reale is 56 jaar geworden. Op verzoek van zijn vader is de naam Riot samen met de oprichter ten rusten gelegd.

Tracklist:

Side A
1. Swords and Tequila 03:15
2. Fire Down Under 02:34
3. Feel the Same 04:30
4. Outlaw 04:50
5. Don’t Bring Me Down 02:57
Side B
6. Don’t Hold Back 03:15
7. Altar of the King 04:46
8. No Lies 04:10
9. Run for Your Life 03:16
10. Flashbacks 04:02

Riot was (bezetting ‘Fire Down Under’):

Guy Speranza – vocals
Mark Reale – guitar
Rick Ventura – guitar
Kip Leming – bass
Sandy Slavin – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ