De zaterdag van Alcatraz Hard Rock & Metal Festival

Facebookrssmail

Op 11 t/m 13 augustus staat de tiende edities van Alcatraz Hard Rock & Metal Festival gepland en voor dit jubileum jaar pakt de organisatie flink uit. Eerder kon je hier al het programma voor de vrijdagavond lezen. Staan er voor de vrijdag acht namen op het programma, de zaterdag kent maar liefst zestien namen en niet de minste.

Reeds om 10:45 in de ochtend is het aan de Duitse heavy power metal band Rage om het bal te openen. Rage, oorspronkelijk opgericht als Avenger, brengt in 1986 het debuutalbum ‘Reign of Fear’ en wist daarmee direct te overtuigen. Inmiddels zijn we ruim dertig jaar verder en heeft de band eerder dit jaar het 22ste album ‘Seasons of the Black’ uitgebracht. Op Swamp podium mogen wij het West Vlaamse King Hiss verwelkomen en deze heren brengen een onvervalst stukje stoner metal. Vorig jaar verscheen met ‘Mastosaurus’ de tweede langspeler. Het Ierse Sweet Savage zag het levenslicht in de NWOBHM periode en hoewel de band is opgericht in 1979 duurde het maar liefst tot 1996 voordat het debuut album ‘Killing Time’ verscheen. Een wonder dat het album niet eerder het levenslicht zag, Metallica covert overigens de titelsong van de debuutplaat ‘Killing Time’. Zoals de organisatie zelf al aangeeft is het Zwitserse Monkey3 wellicht Dé vreemde eend in de Alcatrazbijt. Monkey3 brengt instrumentale psychedelische stonerrock waarbij de nadruk ligt op het gevoelige gitaarwerk van Boris de Piante.

De thrashers van Death Angel behoeve geen introductie. De band, opgericht in 1982, bracht in de jaren ’80 met het debuut ‘The Ultra-Violence’ en opvolger ‘Frolic Through the Park’ twee geweldige platen uit maar kon om onduidelijke redenen zich niet onttrekken uit de middenmoot. Vorig jaar bracht de band met ‘The Evil Divide’ een nieuw juweeltje uit en wellicht weten de uit San fransico afkomstige heren met deze plaat de grijze middenmoot te ontstijgen. De Amerikaanse stoner band High On Fire timmert ook al bijna twintig jaar aan de weg en hebben reeds naam gemaakt in de lage landen. Matt Pike is de man die de band oprichtte na het einde van Sleep, melodieus gitaarwerk en zware riffs is dat waar het om draait bij de heren. Last in Line. Na het overlijden van de “voice of heavy metal” leeft de muziek van RJ door. Niet een alledaags coverbandje maar Last in Line kent met drummer Vinny Appice, bassist Jimmy Bain en gitarist Vivian Campbell de line-up zoals deze voor de eerste drie DIO albums bekend was. Zanger Andrew Freeman (The Offspring, George Lynch) zingt de DIO klassiekers. Drummer Brant Bjork was een van de creatieve breinen in de stonerband Kyuss. Bjork verliet de band in 1994 en leverde onder de eigen naam liefst acht albums af, het laatste ‘Tao of the Devil’ verscheen in 2016.

De power thrash van het uit Florida afkomstige Iced Earth wordt al decennia door menig metalhead gewaardeerd. Maar liefst dertien albums zijn er sinds 1988 verschenen, het laatste wapenfeit is het album ‘Incorruptible’ dat eerder dit jaar verscheen. De titel van de plaat sluit naadloos aan op de muziek van de band, Iced Earth brengt al jaren de muziek waarom het bekend staat en weet van geen wijken. Obituary de “Florida Rednecks” hebben nog nimmer verzaakt en leveren keer op keer een meer dan gedegen live show. Eerder dit jaar verscheen de gelijknamige langspeler ‘Obituary’, een plaat die in menig jaarlijstje zal terugkomen. Maak je borst nat voor een flink portie “old school death metal”. Chuck Billy en zijn mannen hebben met het vorig jaar verschenen album ‘Brotherhood of the Snake’ duidelijk de weg omhoog gevonden. Testament brengt een lekker potje thrash metal naar Alcatraz en zal behalve van de nieuwe plaat klassiekers van het debuut ‘The Legacy’ ten gehore brengen. De zaterdag van Alcatraz brengt al wat stoner geweld en met Sleep brengt de organisatie één van de pioniers van het genre. Behoudens twee live albums hebben de heren na ‘Dopesmoker’ (2003) geen nieuw materiaal gebracht dus verwacht het moddervette oude materiaal. Met o.a. King Hiss en High On Fire wordt de zaterdag een stoner feestje.

Het Venom van Cronos bracht klassieke ‘Welcome To Hell’ (1981), ‘Black Metal’ (1982) en ‘At War With Satan’ (1984) die de metal wereld deden veranderen. De band werd opgericht in 1979 ten tijde van de NWOBHM stortvloed aan Britse bandjes en is altijd een uitzonderlijk muzikaal verhaal geweest. Het trio Cronos, Mantas en Abaddon is al lang niet meer en waar de twee laatst genoemde met de Venom Inc. versie knallen trekt cronos zijn eigen plan. Alle oude krakers zullen weer te horen zijn! de black metal van Abbath had niet bestaan zonder de pioniers als Cronos. de gewezen frontman van Immortal heeft definitief een eigen weg gekozen en is solo verder gegaan. In 2016 verscheen de debuutplaat waaruit blijkt dat Abbath c.s. nog niet van plan is gas terug te nemen. Headliner op de zaterdag is een andere NWOBHM pionier Saxon. Biff Byford en gitarist Paul Quinn, als leden van het eerste uur, lijken er maar geen genoeg van te krijgen. Veertig jaar is de band onderweg en in die tijd heeft Saxon maar liefst 22 studio albums uitgebracht. Live staan de mannen altijd garant voor een puike show en nummers als ‘Wheels of Steel’, ‘Strong Arm of the Law’ en ‘Princess of the Night’ zullen voor een waar feestje zorgen. Met Wolves in the Throne Room heeft Alcatraz één van de vaandeldragers van de US black metal als afsluiter geprogrammeerd. In september dit jaar verschijnt het zesde album ‘Thrice Woven’ van de heren die heerlijk lange uitgesponnen nummers brengen welke je doen wegdromen naar de dag van morgen. De zondag!

Ook naar Alcatraz Hard Rock & Metal Festival? Koop dan hier je tickets!

RockMuZine heeft ook een prijsvraag, wil je een kans krijgen om een kaart te winnen lees hier wat je moet doen om hiervoor in aanmerking te komen.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ