Ray Wilson – Time & Distance

Facebookrssmail

Ray Wilson was frontman van de Schotse rockband Stiltskin. In de jaren ’90 was hij frontman van Genesis. Solo is hij al jaren actief en toert veel met zijn band. Ik heb hem een paar keer live gezien. Dat waren klasse optredens. Ik ben blij met de release van ‘Time & Distance’. Dit live album bevat zowel hits als minder bekend werk en oudere versus nieuwere nummers.

CD 1
Nog voordat je de eerste tonen hoort van ‘Calling all stations’, hoor je applaus. Zo kom je meteen in een live sfeer. Ray kan live uitstekend zingen, dat bewijst hij al snel. Hij zingt loep zuiver en met warmte in zijn stem. Daar komt bij dat hij bijna woord voor woord te verstaan is. De balans in volume tussen zang en muziek is zeer goed. Dat zelfde geldt ook voor de geluidskwaliteit.

‘Home by the sea’ is al bij aanvang iets anders dan op het Genesis studio album. Dit album heet ‘Genesis’ en komt uit 1983. Natuurlijk was Phil Collins toen de leadzanger. Niet alleen de zang klinkt anders, ook in de muziek zijn er verschillen. Dat mag, want alles is met respect gedaan. De toegevoegde details geven net iets extra’s. Ray en zijn band spelen meerdere Genesis nummers, op hun eigen fantastische manier. In het rustige ‘Entangled’ staan fluitspel en diverse akoestische gitaren centraal. Ray maakt indruk met de warmte die hij in zijn stem heeft. Non stop volgt ‘Ripples’. Mooi dat deze achterelkaar op de tracklist staan. Hierna is het tijd voor de bekende meezinger ‘Follow you follow me’. Het vioolspel van Steffi Hoelk heeft zeker toegevoegde waarde. In ‘Antoher day in paradise’ zijn het de meerdere vocalen en het vioolspel die indruk maken. De nummers die hierna komen zijn eveneens zeer goed.

CD 2

‘Alone’ start met akoestisch gitaar, rustig en kalm. De sfeer is dromerig. De instrumenten smelten mooi samen en vormen een volledige harmonie met de zang van Ray. ‘Propaganda man’ bevat aangenaam veel akoestisch gitaar. Snel en licht pianospel dwarrelt hier doorheen. Het tempo gaat omhoog, het gitaarspel wordt rockend. Het publiek reageert enthousiast, maar als Ray weer zingt, is iedereen weer stil. Nu heb ik echt het gevoel er zelf bij te zijn! Piano en viool kruipen direct onder mijn huid: dit is ‘Old book on the shelf’. Op het studioalbum ‘Song for a friend’ is dit al indrukwekkend. Live is dit nog intenser. Het gaat over het Dagboek van Anne Frank. De vocalen en de muziek vormen een perfecte blend. Met kippenvel als resultaat. Het emotionele ‘Song for a friend’ sluit hier mooi op aan.

Voor het eerst volgt er een minpuntje voor mij: Voor aanvang van ‘Not long till springtime’ vertelt Ray het verhaal wat hierachter zit. Bij een live uitvoering is dit mooi om te horen. De cd beluister ik natuurlijk veel vaker. Daarom duurt dit voor mij net iets te lang. Net zoals zijn voorgaande studioalbums, zit deze cd in een boekje. Dit bevat mooie concert foto’s. Ray had er voor kunnen kiezen om hierin ook wat over achtergrond van enkele nummers iets te vertellen. Zodat het praten op cd iets minder was. ‘Not long till springtime wordt echter fantastische gespeeld, en dat is het belangrijkste. ‘Another day’ gaat over een vriend die zelfmoord heeft gepleegd. Hij speelt de (originele) versie die hij schreef voordat hij bij Stiltskin kwam. Weer weet hij mij te raken met zijn woorden en de emotie in zijn stem. ‘Makes me think of home’ houdt me in deze flow. Het eerste deel wordt Ray slechts subtiel begeleid door muziek. Hierdoor komt zijn stem zeer goed tot zijn recht, vooral in het minimalistisch gespeeld stuk. Dit bevat een aaneenschakeling van wow momenten: Fluit, gitaar en sax zorgen ervoor dat ik de muziek in ieder vezel van mijn lijf voel. Dat blijft zo tot en met de laatste noot.

Hierna staan er nog twee nummers op de tracklist. Misschien heb je al veel van deze nummers op eerdere albums staan. Ook dan is ‘Time & Distance’ zeker een goede aanvulling op je cd collectie. Want live gespeeld krijgt alles een extra dimensie. Wie Ray Wilson en zijn band wel eens live gezien heeft, weet wat ik bedoel. In het najaar maakt Ray een uitgebreide toer door Duitsland. Gelukkig komt hij ook één keer in Nederland. Zorg dat je er bij bent!

(87/100, Eigen beheer)

Tracklist:
CD 1
1. Calling All Stations
2. The Dividing Line
3.Home by the Sea
4. Carpet Crawlers
5. Entangled
6. Ripples
7. Follow You Follow Me
8. Not About Us
9. In Your Eyes
10. Another Day in Paradise
11. Another Cup of Coffee
12. Mama
13. Congo

CD 2
1. Alone
2. Propaganda Man
3. Calvin and Hobbes
4. Take it Slow
5. Ought To Be Resting
6. Old Book on the Shelf
7. Song For A Friend
8. Not Long Till Springtime
9. Another Day
10. Makes Me Think Of Home
11. Bless Me
12. First Day Of Change

Cd line up:
Ray Wilson -Vocals, Guitar 
Steve Wilson- Guitar, Vocals
Ali Ferguson- Lead Guitar, Vocals
Lawrie Macmillan – Bass Guitar, Vocals
Kool Lyczek- Piano and Keyboards
Marcin Kajper- Saxophone, Flute, Clarinet
Mario Koszel – Drums and Percussion
Uwe Metzler- Acoustic Guitar
HYPERLINK “https://www.discogs.com/artist/848759-Agnieszka-Kowalczyk” \t “_blank” Agnieszka Kowalczyk- Cello
Steffi Hoelk- Violin

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ