Epica – The Solace System

Facebookrssmail

Nederland is een populair land als het aankomt op ‘female fronted’, symphonische metal. In het verleden Within Temptation, die een andere weg zijn ingegaan, Delain, maar vooral het Limburgse Epica doet het sinds jaar en dag erg goed. Vanaf het debuut album ‘The Phantom Agony’ levert de band kwaliteit en groeit de fanbase. Na de komst van het voormalig God Dethroned koppel Ariën van Weesenbeek (drums) en Isaac dela Haye (gitaar) in 2007/08 is ook de muziek veranderd en is Harder, bombastischer, progressiever en vooral technischer geworden. Dat begon met het geweldige ‘The Divine Conspiracy’, gevolgd door ‘Design your Universe’in 2009, het nog knappere ‘Requim for the Indifferent’ in 2012 en ‘The Quantum Enigma’ in 2013.

Na vele tours over de hele wereld verscheen vorig jaar het ook niet misselijke ‘The Holographic Principle’. De band nam meer tracks op dan er op één schijfje passen en deze 6 nummers zijn nu uitgebracht op een mini cd genaamd ‘The Solace System’. De kwaliteit van de muziek is zo goed dat er niet van een tussendoortje gesproken mag worden. Het had niet misstaan op het album zelf.

Gestart met de titeltrack: een typische Epica album opener, bombastisch, en catchy zang, inclusief grunts. Vervolg is het snelste van deze schijf, het snellere ‘Fight Your Demons’ inclusief een erg passende solo! Gelukkig is bij Epica nooit iets hetzelfde en is er een vervolg in de vorm van het epische ‘Architect of Light’. Een goede opbouw van soft naar harder en goede orkestpartijen en zang. Beste werk van deze schijf is het erg melodieuze ‘Wheel of Destiny’. Epica op haar best! Natuurlijk is er ook een vorm van ballad te vinden, het zwevende ‘Immortal Melancholy’.Gelukkig wordt dit weer goed gemaakt door het geniale ‘Decoded Poetry’. Hard waar nodig en technisch zeer doordacht. Een afsluiting zoals eigenlijk op elke Epica plaat te vinden is.

Met dit werk bewijzen onze landgenoten maar weer is aan de top van het genre te staan. De progressievere weg die ze een jaar of tien geleden zijn ingeslagen heeft ze goed gedaan want de populariteit blijft stijgen. Nu heb ik altijd al een zwak gehad voor deze band, maar dit is gewoon briljant en verplichte aanschaf!

(90\100, Nuclear Blast)

Tracklist:
1. The Solace System
2. Fight Your Demons
3. Architect Of Light
4. Wheel Of Destiny
5. Immortal Melancholy
6. Decoded Poetry

Simone Simons- zang
Mark Jansen- gitaar, grunt
Rob van der Loo- bas
Coen Janssen- keyboard
Ariën van Weesenbeek- drums
Isaac Delahaye- gitaar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ