Threshold – Legends of the Shires

Facebookrssmail

Engeland is een echt muziekland. Grootheden als Iron Maiden, Deep Purple en Black Sabbath hebben daar hun oorsprong. Zo ook het progmetal gezelschap Threshold. Opgericht in 1988 door Damian Wilson en Karl Groom en in 1993 verscheen het debuut ‘Wounded Land’. Er zijn relatief weinig bands die zo lang spelen zonder wisselingen in de line up. Dat is ook hier het geval. Damian Wilson zong op het debuut. Glynn Morgan op de tweede plaat ‘Psychedelicatessen’ (1995). Andrew “Mac” McDermott (R.I.P) vervoegde zich in 1998 als frontman bij de band en nam onder andere het geniale ‘Subsurface’ op met hen. In 2007 verliet hij de band en Damian Wilson keerde weer terug. Nog geen tien jaar later werd het nieuws bekend gemaakt dat hij weer vertrokken is en daarna kwam iets opmerkelijks: Glynn Morgan is weer terug in Threshold.

Nu is er dan in de iets gewijzigde line up een nieuwe plaat. Bestaande uit twee cd’s. Gestart wordt met een intro ‘The Shire pt1’ waarna snel overgegaan wordt in ‘Small Dark Lines’, de eerste nieuwe single. Typisch Threshold met een sterke riff en erg catchy. Wat volgt is het 12 minuten klokkende ‘The Man Who Saw Through Time’. Dit is samen met ‘Lost in Translation’ een van de meest uitgesponnen nummers met lange instrumentale stukken. ‘Trust The Process’ is wat mij betreft de uitschieter. Ook een redelijk lange track met alle Threshold invloeden en een typisch memorabel refrein.

Cd 2 wordt ingeluid met ‘The shire pt2’. Een ballad met een hoofdrol voor piano en akoestishe gitaren. Halverwege komt ook de electrische gitaar erbij. Een zeer goed refrein en fantastische solo door Karl Groom. Hoor het op het eerste deel van ‘Legends of the Shires’ vooral sterke prog metal georriënteerd werk, het tweede deel laat horen dat ze ook harder werk kunnen schrijven. ‘Superior Machine’ en ‘Snowblind’ zijn hier goede voorbeelden van. Afgesloten wordt met de ballad ‘Swallowed’ waar ook de piano en hammond orgel een belangrijke rol hebben.

Threshold met Morgan op zang klinkt verfrissend en doet me toch weer aan de midjaren negentig denken, de plaat die hij toen heeft ingezongen. Waar Wilson wel meer gevoel weet te leggen maar tegelijkertijd soms erg dominant klinkt, is er op deze plaat meer ruimte voor de rest. Qua productie steekt deze plaat ook boven de vorige twee albums uit. Ook is ‘Legends Of The Shires’ een verademing na het op een uitzondering na (‘The Box’) toch wel tegenvallende ‘For The Journey’ uit 2014. Dit is Threshold hoe ik ze graag hoor. Ingetogen, hard, gevoelig, catchy en lange instrumentale stukken waar de muzikale kwaliteiten naar boven komen.

(85/100, Nuclear Blast Records)

Tracklist:
01. The Shire (Part 1)
02. Small Dark Lines
03. The Man Who Saw Through Time
04. Trust The Proces
05. Stars And Satellites
06. On The Edge
07. The Shire (Part 2)
08. Snowblind
09. Subliminal Freeways
10. State Of Independence
11. Superior Machine
12. The Shire (Part 3)
13. Lost in Translation
14. Swallowed

Line up 2017:
Glynn Morgan – zanger
Karl Groom – gitarist
Steve Anderson – bassist
Richard West – toetsenist
Johanne James – drummer

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ