CD van de Week: Graceless – Shadowlands

Facebookrssmail

Graceless is een old school death metal band uit Leiden opgericht in 2016. De band bestaat uit leden die al geruime tijd meelopen in de metal wereld, zo is zanger / gitarist Remco Kreft bekend van de bands Soulburn. Grand Supreme Blood Court, Nailgun Massacre en Xenomorph. Nailgun Massacre en Xenomorph zijn een directe link naar twee andere bandleden, drummer Marc Verhaar en bassist Jasper Aptroot zijn beide actief in deze bands. Gitarist Björn (Master, We Perish) maakt het viertal compleet. Ervaring genoeg in de gelederen en het duurde dan ook niet lang voordat de band in Raw Skull Recordz een label gevonden had voor het debuut album ‘Shadowlands’ dat verschijnt op 6 December.

Wat onmiddellijk opvalt is dat de band de naam goed gekozen heeft, want wanneer er één naam bij de muziek past dan is dat lomp. Het album opent met het titelnummer ‘Shadowlands’, een mid-tempo nummer dat staat als een huis. Solide drums, een gitaarsolo zonder pretenties en de diepe grunts van Remco liggen perfect in de mix. Wat een heerlijk openingsnummer! ‘Legions of the Fallen’ start als een lekker up-tempo, de tempowisseling naar de lompe trage riff is simpelweg heerlijk. Simpel en effectief wordt er gespeeld met verschillende tempowisselingen.

‘Heroin Filled Veins’ opent met drums en dendert lekker door maar valt op door het loodzware tussenstuk en de sublieme vocalen in dat stuk. Verder is het, het drumwerk van Marc in dit nummer op valt met korte blastbeats, de tempo versnelling komt weer precies op het juiste moment. Favoriet, voor zover er een favoriet is te benoemen, is ‘We Will Be Gods’. Een nummer met een heerlijke opbouw en dito tempowisselingen. De tekst met kreten als “We bow to no one” zijn raak en het smerig gezongen “We Will Be Gods” is heerlijk om mee te brullen. ‘Die on Demand’ en ‘Iron Tears’ zijn meer up-tempo maar ook deze nummers kennen de inmiddels loodzware en trage killer riffs waarmee Graceless zich weet te onderscheiden. Afsluiter ‘When the Last Light Fades’, een lekkere afsluiter die het licht in stijl dooft.

Graceless brengt met de debuutplaat ‘Shadowlands’ een heerlijk old school death metal album. Lomp em pretentieloos zoals death metal gebracht dient te worden. Voor liefhebbers van het genre is dit verplichte kost, onbetwist jaarlijst materiaal! ‘Shadowlands’ verschijnt digitaal en op CD maar verdient naar mijn mening een vinyl persing. Graceless is live te aanschouwen op 18 november op Veghel Deathfest III, op 22 december in het Haagse Musicon en een dag erna op Beukfeest 29 in Vierlingsbeek.

(90/100, Raw Skull Recordz)

01. Shadowlands
02. Legions of the Fallen
03. Slashed and Served
04. Heroin Filled Veins
05. Sumerian Flames
06. We Will Be Gods
07. Die on Demand
08. Iron Tears
09. When the Last Light Fades

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ